Zemrel Tarquinio Provini

V minulych dnech odesel do vecneho motocykloveho raje jeden z velikanu 50. a 60.-tych let, Ital Tarquinio Provini.

Zemrel Tarquinio Provini
Mistr sveta tridy do 125 ccm v roce 1957, italsky jezdec Tarquinio Provini zemrel ve veku 71 let. Nezapomenutelny je predevsim jeho souboj v roce 1957 na stroji Mondial 125, kdy porazil v serialu mistrovstvi sveta 1957 dve tovarni MV Agusty !, rizene Svycarem Luigim Taverim a Italem Carlo Ubbialim.
O rok pozdeji Tarquinio Provini zisk titulu zopakoval, ale o kubaturu vyse, kdy uz na tovarni MV Aguste vyhral ctyri ze sesti usporadanych zavodu Grand Prix a prosadil se v konecnem uctovani pred Horsta Fügnera z NDR na motocyklu MZ a sveho krajana a znackoveho kolegu Ubbialiho.
Celkem vyhral tento rodak z Roveleto di Cadeo 20 zavodu Grand Prix. Jeho skvelou karieru zakoncila tezka havarie v roce 1966 na ostrovu Man pri zavode na svem oblibenem okruhu Tourist Trophy. Po teto havarii zustal popularni Ital ochrnuty, ale s neobycejnou vuli se znovu vratil nazpet do zivota a naucil se znovu chodit.
Podarilo se mu vytvorit firmu Protar, ktera se zabyvala vyvojem miniaturnich zavodnich motocyklu, tedy presnych napodobenin stroju, ktere on a jeho souperi jezdili, ovsem pochopitelne v mensich meritcich. CEST JEHO PAMATCE !!!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist