Zemřel Ralf Waldmann

Smutná zpráva dnes obletěla svět. V sobotu 10.března 2018 zemřel ve věku jednapadesáti let bývalý německý motocyklový závodník a televizní komentátor Ralf Waldmann. Přesné okolnosti náhlého úmrtí doposud nejsou známy. Zřejmě šlo o infarkt.

Rodák z Hagenu závodil v mistrovství světa silničních motocyklů poprvé v roce 1986, když absolvoval jediné klání osmdesátek v rámci domácí Grand Prix. O rok později to už byly čtyři závody a to včetně GP Československa v Brně.

První kompletní sezonu absolvoval v roce 1990 a to už bylo v třídě do 125ccm. O rok později slavil premiérové vítězství, což byla dvojnásobná radost vzhledem k tomu, že ho získal na domácí půdě. Sezony 1991 a 1992 Ralf Waldmann uzavřel celkově třetí.

Od roku 1994 závodil ve čtvrtlitrech a jeho nejúspěšnějšími sezonami byly roky 1996 a 1997, protože to získal tituly vicemistra světa. Jedinou sezonu mezi elitou světa pětistovek zažil jen jednou v roce 1998, když závodil s Modenas KR3 a jeho týmovým parťákem byl Kenny Roberts junior.

Poslední kompletní sezonu odjel v roce 2000. Všichni vzpomínají na jeho slavné vítězství v Donington Parku, které bylo také jeho poslední v kariéře. Vůbec poslední závod série Grand Prix jel Ralf Waldmann v roce 2009. Bylo to v třídě do 250ccm s týmem Viessmann Kiefer Racing v rámci britské Grand Prix. Tehdy velké překvapení.

Ralf Waldmann také spolupracoval s Martinem Wimmerem na posílení pozice značky MZ. Do konce roku 2005 závodil v IDM pro Alpha-technik-Honda a byl testovacím jezdcem BMW. Po skončení aktivní závodní kariéry pomáhal talentovaným závodníkům v různých týmech a pracoval jako expert pro televizi Eurosport. Ti co Ralfa Waldmanna dobře znali říkají, že jedna kniha, by na jeho životní příběh nestačila.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
zdenekz1 přispěl 0.5 Kč
JardaZ. přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist