TZ Tomáše Mikšovského

Tomáš Mikšovský dokončil závod European Superstock ve francouzském Magny-Cours na vynikajícím osmém místě, čímž zaznamenal poprvé v kariéře svého působení v tomto prestižním šampionátu mladých jezdců, umístění v Top Ten.

Tomáš Mikšovský dnes zaznamenal největší úspěch své dosavadní kariéry na čtyřtaktním motocyklu. Velmi úspěšný víkend ve francouzském Magny-Cours, kde se jel poslední závod letošní sezóny, zakončil osmým místem v závodě evropského šampionátu třídy Superstock, když se již poněkolikáté v letošní sezóně stal nejlepším jezdcem na motocyklu Honda.
Závod Tomáš nezačal nejlépe, start mu sice vyšel, ale v retardéru před cílem byl náš jezdec dlouhý a ztratil tak několik pozic. Cílem prvního kola proto projížděl až na patnáctém místě. Pak však zahájil Tomáš svůj útok na pozice v první desítce. Druhé kolo znamenalo postup na třinácté místo, kde se tři kola snažil o předjetí agresivně jedoucího Williama De Angelise, který jezdí na továrnou podporovaném motocyklu Ducati 999S. V pátém kole se Tomáš Mikšovský již dostal na jedenácté místo, ze kterého každým kolem postupoval dále. Dvě kola za polovinou závodu, který byl vypsán na třináct kol, se Tomáš dostal již na osmou pozici, ze které začal dotahovat jezdce na sedmém místě. Ital Luca Scassa měl v tu dobu na Tomáše náskok tři sekundy, ale nymburský jezdec se nevzdával. Až do konce závodu se snažil alespoň dostihnou italského jezdce se zeleným strojem Kawasaki ZX-10R.
V předposledním kole vytekl z motocyklu Benjie Cockerilla olej, samotný Brit na tomto oleji havaroval a následně na něm upadl také Belgičan Leroy Verboven. Pořadatelé se proto rozhodli zastavit závod o jedno kolo dříve. Výsledky závodu se tak počítaly po projetí dvanáctého kola, kdy Tomáš ztrácel na sedmého Scassu 1,088 sekundy.
V celkovém pořadí letošního mistrovství Evropy třídy Superstock se Tomáš dostal na šestnácté místo, když dokázal nashromáždit celkem 21 bodů, stejně jako patnáctý Alessandro Brannetti na továrním motocyklu Aprilia RSV 1000. Pro Brannettiho však mluví lepší umístění, když v jednom závodě dokázal dojet na sedmé pozici. Přesto Tomáš Mikšovský v letošní sezóně ukázal velký jezdecký růst, po svém loňském přestupu ze třídy 125 ccm do třídy litrových superstocků a tedy po roce učení se silnějším strojem, dokazuje náš mladý jezdec, že právě čtyřtaktní motocykly by se měly stát jeho domovem.
Tomáš Mikšovský
Odstartovat se mi podařilo celkem solidně, nepropadl jsem se a držel si svou pozici z kvalifikace. Pak jsem však byl dlouhej v retardéru, málem jsem vyjel ven z dráhy. Dva jezdci se dostali dopředu. Od druhého kola jsem se už maximálně soustředil na tento závod. Postupně jsem začal předjíždět jednoho soupeře za druhým, až jsem se dostal na osmé místo. Věděl jsem, že dotahuju Scassu, ale myslím, že i kdyby to nezastavili, tak bych ho asi nepředjel. Možná bych ho dojel, ale dostat se před něho by bylo velmi těžké a hlavně nebezpečné. S tímto umístěním jsem hrozně spokojený, závod se mi líbil. I kdybych nedojel takhle vpředu, stejně bych říkal, že to byl nejlepší závod kariéry. Asi dlouho si budu pamatovat, jak jsem předjížděl jednoho soupeře za druhým. Dokončit v nejlepší desítce je krásný pocit, škoda že už končí sezóna. Postupně jsme závod od závodu dostávali z motorky maximu, hodně nám pomohl Andy, šéftechnik od Showy, jeho rady vedly k vylepšení podvozku. Ovšem vynikající práci odváděl celý tým KL Intermoto. Za tento závod, ale i za celou letošní sezónu, bych chtěl hodně poděkovat mému týmu, bez nich bych to do té první desítky nikdy nedotáhnul.
Pořadí v cíli závodu:
1.- Lorenzo Alfonsi (ITA - Yamaha YZF R1) 21:04,287 /12 kol/
2.- Didier Van Keymeulen (BEL - Yamaha YZF R1) +0,400
3.- Kenan Sofuoglu (TUR - Yamaha YZF R1) +1,319
4.- John Laverty (IRL - Yamaha YZF R1) +2,307
5.- Vittorio Iannuzzo (ITA - Suzuki GSX-R1000) +14,372
-------------------------------------------------------
8.- Tomáš Mikšovský (CZE - Honda CBR 1000RR) +18,650

www.tomasmiksovsky.com

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist