Jiří Šitina je viceprezidentem FIM Europe

Ve čtvrtek 28.ledna 2021 proběhlo prostřednictvím videokonference valné shromáždění Mezinárodní motocyklové federace FIM Europe. Kontinentální unie sdružuje 47 národních federací a 6 regionálních motocyklových asociací. Pro Českou republiku jednání přineslo zásadní diplomatický úspěch. Člen Prezídia Autoklubu ČR Jiří Šitina byl zvolen viceprezidentem FIM Europe! (Na snímku z dnešního valného shromáždění FIM Europe zleva Jan Šťovíček, na obrazovce Jiří Šitina, vpravo Tomáš Kunc, generální sekretář automobilového a motocyklového sportu Autoklubu ČR.)

Po Janu Šťovíčkovi, který je členem představenstva světové FIM, tak má Česká republika zastoupení i v nejvyšším orgánu evropské motocyklové federace. „Je to parádní, mám z toho obrovskou radost, že se to povedlo! Vnímám to jako zlomovou záležitost, která významně posiluje pozici České republiky v rámci mezinárodního motocyklismu. Nesporně je to osobností Jiřího Šitiny, jenž je světově uznáván jako zkušený odborník, ale určitě i úspěšnou diplomacií, kterou jsem v minulých týdnech vedl s kolegy z národních federací. Nakonec ten výsledek voleb byl velmi přesvědčivý, Jiří Šitina má silný mandát. Zvítězil nad kandidáty z takových mocností motocyklového sportu, jako jsou Španělsko nebo Belgie,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Jiří Šitina na valném shromáždění vystoupil s kandidátským projevem, ve kterém se zaměřil zejména na důležitost práce s mládeží. V prvním kole získal z celkových sedmdesáti hlasujících delegátů 31 hlasů před zástupcem španělské federace, který jich obdržel 17. Ve druhém kole pak nad Španělem zvítězil v poměru 47:21 hlasů. „Těším se na práci ve FIM Europe, určitě zúročím své zkušenosti a znalosti. Jak jsem uvedl v kandidátském projevu, chci se zaměřit také na rozvoj práce s nadějemi motoristického sportu, který na národní úrovni úspěšně realizujeme prostřednictvím projektu ACCR Czech Talent Team,“ uvedl Jiří Šitina.

Šestatřicetiletý Jiří Šitina začínal jako pořadatel motokrosových závodů v AMK Holice v AČR, později se stal členem motokrosové komise FMS AČR a pořadatelem juniorského MMČR v motokrosu. Od roku 2012 je členem motokrosové komise FIM a motokrosové komise FIM Europe. V letech 2014-2015 byl Race Director pro mistrovství světa Supermoto, od roku 2016 působí jako FIM Europe Race Director a Deputy Race Director pro MXGP. Členem Prezídia Autoklubu ČR je od roku 2016. Od loňského roku je předsedou Komise motokrosu Autoklubu ČR.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist