Karásek a Rumlena šampióny Poháru FMS AČR

Na okruhu Pannonia-Ring o uplynulém víkendu vyvrcholil první ročník Poháru FMS AČR, který pod jurisdikcí Autoklubu ČR pořádala agentura AMBOSELI Racing. Na jezdce, kteří na maďarský okruh přijeli, čekal mimořádně dvojzávod, kterému předcházel volný trénink a dvě kvalifikace. V těchto kvalifikacích si pole position vyjel pražský závodník Jan Halbich, který byl nejrychlejší v silnější kategorii Open, a nováček poháru, David Datzer z Německa, který byl nejrychlejší ve slabší kategorii 600 ccm.

První závod se konal na konci dopoledního tréninkového bloku a jel se za dobrých povětrnostních podmínek, kdy sluníčko ohřálo vzduch na hodnotu lehce přesahující patnáctistupňovou škálu stupnice vytvořené panem Celsiem. Samotný závod přinesl první zajímavou situaci hned při samotném startu, který se nepovedl prakticky všem favoritům a do první zatáčky tak najížděl v čele německý závodník Thomas Hainthaler, který si dva týdny před tímto závodem „střihl“ německé SUPERBIKE*IDM na okruhu Hockenheim. I přes jeho velmi podařený start se ale nedokázal dlouho udržet na čele, když po čtyřech zatáčkách byl předjet z kvalifikace nejrychlejším Honzou Halbichem a během několika dalších kol i vedoucím jezdcem průběžné klasifikace, Václavem Rumlenou.
Devět, z vypsaných deseti, kol jel na čele Jan Halbich, který si vytvořil dostatečný náskok na druhého Rumlenu. Honza ale v duchu celé sezony zajel na konci předposledního kola do boxu a vyhrát tak nechal druhého v pořadí, Václava Rumlenu, pro něhož získaných 25 bodů znamenalo vytvoření velkého náskoku na čele průběžné klasifikace. Na druhé pozici v úvodním závodě sice dojel Thomas Hainthaler, který byl druhý i v celkové klasifikaci sezony, ale jeho ztráta před finálovým závodem činila již 21 bodů. To znamenalo, že Rumlena potřeboval ve druhém závodě dojet do 11. místa, aby získal premiérové vítězství v Poháru FMS AČR. „Nebudu nikam spěchat, pojedu si v klídku a na jistotu,“ říkal Vašek Rumlena po zjištění, že mu stačí dojet do cíle, neboť v závodě startovalo pouze 9 jezdců bodujících do Poháru FMS AČR kategorie Open.

Druhému závodu předcházela těžká havárie v jednom z doplňujících závodů, při které byl v hromadné kolizi přejet jeden ze závodníků. Jezdcův zdravotní stav byl ve vídeňské nemocnici stabilizován, nicméně start druhého závodu FMS AČR byl o více jak hodinu opožděn a díky stále více zatažené obloze nakonec odstartován i za velmi náročných podmínek. Ředitelství závodu proto rozhodlo o jeho zkrácení na osm kol, po kterých projel cílovou metou vítězně Honza Halbich na tradičně skvěle připravené Kawasaki ZX-10R. „Řekl jsem Honzíkovi, aby dojel až do cíle. Je to poslední závod sezony a my mu alespoň takto chtěli poděkovat za všechnu tu práci, kterou pro nás udělal během celé sezony,“ řekl po závodě pan Václav Kout, manažer závodního týmu Amboseli Racing, za který Jan Halbich startuje a zároveň i jeden z jednatelů agentury se stejným jménem, která Pohár FMS AČR pořádá.
Jan Halbich tedy projel vítězně cílem posledního, šestého závodu Poháru FMS AČR kategorie Open. Na druhém místě dokončil tento závod celkový vítěz klasifikace této třídy Václav Rumlena, který se zhasnutím červených světel zapomněl na své předsevzetí o klidném dojetí a od prvních kol se zcela jasně snažil porazit své soupeře, což se mu až na jednoho nakonec i povedlo. V souboji o třetí místo dokázal Němce Hainthalera udolat Slovinec Simon Kuhar, kterému toto třetí místo v závodě vyneslo i postup na stejnou pozici v celkovém hodnocení sezony.

V ní dominoval Vašek Rumlena, který si titul zajisti se ziskem 111 bodů. Na druhém místě skončil Thomas Hainthaler, na jehož kontě bylo 83 bodů. Velmi nadšený z celkové třetí pozice byl Simon Kuhar (68 bodů), který o pouhé čtyři body porazil nakonec čtvrtého Christiana Wiesinger-Mayra (64). Pětici nejlepších uzavřel Lukáš Šebesta se 42 body.
Bojovalo se také o titul ve slabší kategorii do 600 ccm. V ní měl před finálovým Pannonia-Ringem bodovou výhodu Antonín Karásek, ale nemohl díky své technice nastoupit do prvního závodu, v němž vyhrál Němec David Datzer. Vše se tedy soustředilo na poslední závod. Velmi rychlý německý jezdec měl nakročeno k dalšímu vítězství a s prémiovými body za nejrychlejší kolo a vítězství v kvalifikaci to znamenalo, že Karásek musí „oživit“ svou Yamahu a spoléhat, že ho doveze až do cíle. To se nejen povedlo, ale navíc to bylo i ve velmi solidním tempu.

Oba závody kategorie do 600 ccm tedy na Pannonia-Ringu vyhrál Němec David Datzer, kterému nakonec patří druhá pozice v celkové klasifikaci, ve které má 52 bodů. Na druhém místě v obou závodech dojel Jaromír Chlup, což mu vyneslo 40 bodů a třetí pozici celkově. Šampiónem šestistovek se stal Antonín Karásek s 59 body.

Pohár FMS AČR v příští sezoně čeká několik změn. Již dnes je jasné, že první změnou bude změna názvu na Přebor ČR. Podrobnější informace o chystaných změnách připravujeme k zveřejnění během několika dní.

Pohár FMS AČR – Pannonia-Ring


ACCR 600 – 1. závod


1. - David Datzer (GER, Kawasaki) - 10 kol / 22:05,097
2. - Jaromír Chlup (CZE, Kawasaki) - 1 kolo

ACCR 600 – 2. závod


1. - David Datzer (GER, Kawasaki) - 8 kol / 17:53,632
2. - Jaromír Chlup (CZE, Kawasaki) - +2,379
3. - Antonín Karásek (CZE, Yamaha) - +8,639

ACCR 600 – konečné pořadí 2013


1. - Antonín Karásek (CZE, Yamaha) - 59 bodů
2. - David Datzer (GER, Kawasaki) - 52
3. - Jaromír Chlup (CZE, Kawasaki) - 40
4. - Michal Chalupa (CZE, Yamaha) - 27

5. - Ines Pezič (SLO, Yamaha) - 27

ACCR Open – 1. závod


1. - Václav Rumlena (CZE, BMW) - 10 kol / 19:57,965
2. - Thomas Hainthaler (GER, Suzuki) - +5,329
3. - Simon Kuhar (SLO, BMW) - +9,498
4. - Christian Wiesinger-Mayr (AUT, BMW) - +38,307
5.  - Lukáš Šebesta (CZE, Honda) - +49,282

ACCR Open – 2. závod


1. - Jan Halbich (CZE, Kawasaki) - 8 kol / 15:47,552
2. - Václav Rumlena (CZE, BMW) - +10,838
3. - Simon Kuhar (SLO, BMW) - +17,658
4. - Thomas Hainthaler (GER, Suzuki) - +21,381
5. - Christian Wiesinger-Mayr (AUT, BMW) - +21,881

ACCR Open – konečné pořadí 2013


1. - Václav Rumlena (CZE, BMW) - 111 bodů
2. - Thomas Hainthaler (GER, Suzuki) - 83
3. - Simon Kuhar (SLO, BMW) - 68
4. - Christian Wiesinger-Mayr (AUT, BMW) - 64
5. - Lukáš Šebesta (CZE, Honda) - 42

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist