Test MotoGP Sepang1 – Druhý den byl nejrychlejší Lorenzo

Ve čtvrtek pokračoval na dráze okruhu v Sepangu druhým dnem úvodní IRTA test královské kubatury mistrovství světa silničních motocyklů. Tentokrát byl nejrychlejším jezdcem Španěl Jorge Lorenzo z tovární Yamahy, který jako jediný zajel kolo pod dvě minuty. Druhý nejlepší čas zaznamenal Andrea Dovizioso z tovární stáje Ducati a třetí Marc Márquez, jezdec tovární Hondy a úřadující světový šampion. Český závodník Karel Abraham je tři desetiny za Američanem Nicky Haydenem, zatím nejlepším jezdcem v sedle RC213V-RS.

--- 18:00 hodin ---

Letošní úvod předsezonní přípravy je pro Jorge Lorenza (Movistar Yamaha MotoGP) jako den a noc ve srovnání s tím, co musel podstoupit loni. S průběhem úvodního testu musí být spokojen, protože jak už včera uvedl, motorka je rozhodně lepší než ta, kterou testoval naposledy ve Valencii. Druhý den testu v Malajsii byl Španěl navíc jediný, kdo dokázal nastavit čas pod hranici dvou minut – 1'59,963 sekundy. Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který byl včera druhý, dnes s časem 2'00,676 sekundy obsadil šesté místo se ztrátou sedmi desetin na týmového kolegu. U Yamahy dnes pracovali s novými díly elektroniky s cílem prodloužit životnost pneumatik.

Velmi blízko nejrychlejšímu času je druhý Andrea Dovizioso (Ducati Team), který zatím nemá k dispozici nový prototyp GP15, ale jak je vidět GP14.3 mu funguje víc než dobře. Italova ztráta na prvního Lorenza představuje 0,052 sekundy, což je skutečně minimum. Nicméně i to stačilo, aby se pod dvě minuty na kolo nedostal, třebaže se zlepšil čas o šest desetin. Andrea Iannone (Ducati Team) předvedl ve srovnání s včerejškem zrychlení o víc jak jednu sekundu a s časem 2'00,391 sekundy je pátý.
Ve středu nejrychlejší, dnes třetí v pořadí je s časem 2'00,146 sekundy Marc Márquez (Repsol Honda Team). Španěl v průběhu dne pracoval s jedním motocyklem RC213V a ladil nastavení. Dani Pedrosa (Repsol Honda) pracoval s dvěma stroji RC213V, aby určit ten nejlepší pro další část předsezonních příprav. Ve čtvrtek byl čtvrtý s časem 2'00,260 sekundy.

Španěl Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) pracoval s dvěma podvozky a také dnes zaznamenal pád, když svůj stroj neudržel v deváté zatáčce okruhu v Sepangu. Naštěstí nedošlo k žádné újmě na zdraví a jezdec satelitní M1 byl druhý den testu s časem 2'00,959 sekundy navíc posledním jezdcem s kolem pod dvě minuty a jednu sekundu. Španělův týmový kolega Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) jezdí s bolestmi v kotníku, který si zranil při tréninku a ve čtvrtek byl devátý.

Osmý v pořadí je britský závodník Cal Crutchlow (CWM LCR Honda), který dnes pracoval na rozložení hmotnosti a brzdění motorem jeho tovární specifikace RC213V. Na nejlepší čas ztrácí 1,095 sekundy. Druhý člen týmu Jack Miller (CWM LCR Honda) hledá limity, což jej dopoledne stálo dva pády, které ale přestál ve zdraví. Své maximum ve čtvrtek nezlepšil a s časem 2'03,083 sekundy skončil třiadvacátý.
První desítku uzavírá Aleix Espargaró (Team Suzuki MotoGP). Španěl předvedl zrychlení o téměř jednu sekundu a druhý den testu je s časem 2'01,344 sekundy desátý. Pro vedení týmu rozhodně dobrá zpráva, protože Espargaró potvrzuje své kvality a během dne se nehoní jen za rychlými časy, ale pracuje rovněž na vývoji podvozku nové Suzuki. Maverick Viňales (Team Suzuki MotoGP) intenzivně najíždí kilometry a získává s mnohem těžším strojem (než Moto2) potřebnou jistotu. Ve čtvrtek byl patnáctý s časem 2'01,916 sekundy.

Nejlepším z jezdců kategorie Open je s jedenáctým časem 2'01,484 sekundy Stefan Bradl (NGM Forward Racing). Německý závodník pokračuje v adaptaci novým podmínkám, což je především samotný motocykl Yamaha a jeho elektronika pro kategorii Open. Na to, že stále jezdí s pohonnou jednotkou Yamahy 2013 dosahuje velmi povzbudivých výsledků. Nováček v šampionátu Loris Baz (NGM Forward Racing) hledá cestu k nové technice a jeho maximum 2'02,842 sekundy je dnes o 1,3 sekundy rychlejší než jaké bylo včera.

Jezdci na motocyklech RC213V-RS dnes celkem srovnali krok. Američan Nicky Hayden (Drive M7 Aspar) je s časem 2'02,228 sekundy devatenáctý, český jezdec Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) ztrácí na Haydena 0,346 sekundy a je dvacátý, Australan Jack Miller (CWM LCR Honda) zajel třiadvacátý čas a Eugene Laverty (Drive M7 Aspar) byl čtyřiadvacátý.

Letos první IRTA test v Sepangu pokračuje v pátek 6.února 2015 třetím a pro netovární týmy také závěrečným dnem.

IRTA test Sepang, Malajsie - MotoGP (18:00hodin)
Čtvrtek, 5.února 2015 – konečné výsledky druhého dne


--- 16:00 hodin ---

Ve čtvrtek už mají jezdci a týmy MotoGP ukrojeno šest hodin z druhého dne IRTA testu v Malajsii. Na špici výsledkové tabulky zůstává s časem 1'59,963 sekundy Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Španěl je zatím jediný s časem pod dvě minuty. Druhého Itala Andrea Doviziosa (Ducati Team) dělí od jezdce tří ladiček jen 0,052 sekundy. Třetí Marc Márquez (Repsol Honda Team) ztrácí necelé dvě desetiny, ale v jeho případě můžeme počítat s tím, že si v samotném závěru dne bude chtít zlepšit výslednou pozici. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) je o 0,165 sekundy pomalejší než týmový kolega a posledním jezdcem v půl sekundě za Lorenzem je pátý Andrea Iannone (Ducati Team).

Cal Crutchlow (CWM LCR Honda) je zatím osmý a společně s týmem pracuje na řešení problémů s vibracemi při nájezdu do zatáček, pracují rovněž na rozložení hmotnosti a brzdění motorem RC213V. Jeho týmový kolega Jack Miller (CWM LCR Honda) pokračuje v adaptaci novým podmínkám a do oběda dvakrát spadl. Naštěstí pro Australana se vše obešlo bez zranění.

Dvě hodiny před koncem testu je Aleix Espargaró (Team Suzuki MotoGP) s časem 2'01,344 sekundy devátý a jeho ztráta na Lorenza představuje 1,381 sekundy. Druhý jezdec japonského výrobce Maverick Viňales (Team Suzuki MotoGP) je v královské kubatuře nováčkem a jeho cílem je prozatím najet co možná nejvíc kilometrů. Zatím má na kontě jednačtyřicet kol. Zkušenější Aleix Espargaró s týmem pracuje na nastaveních podvozku.

Většina jezdců a týmů měla po jedné hodině přestávku na oběd, takže změny časů a pozic lze očekávat v odpolední závěrečné části testu, která končí v šest večer místního času, což je jedenáct dopoledne času středoevropského.

IRTA test Sepang, Malajsie - MotoGP (16:00hodin)
Čtvrtek, 5.února 2015


--- 13:00 hodin ---

Po úvodních třech hodinách je vedoucím jezdcem tabulky časů Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), který v tomto testu jako první překonal hranici dvou minut. Jezdec tovární Yamahy zajel ve svém devatenáctém měřeném kole čas 1'59,963 sekundy. Do té doby vedl Andrea Dovizioso (Ducati Team), který je nyní druhý se ztrátou dvaapadesáti tisícin na Lorenza. Třetí a čtvrtý čas v pořadí má dvojice tovární Hondy Dani Pedrosa a Marc Márquez (oba- Repsol Honda).
První pětici nejrychlejších uzavírá Andrea Iannone (Ducati Team) s časem 2'00,444 sekundy. Do jedné sekundy se ještě vešel šestý Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a sedmý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3).

Z jezdců kategorie Open je momentálně nejrychlejší desátý Stefan Bradl (NGM Forward Racing) s časem 2'01,484 sekundy. Pořadí jezdců na strojích Honda RC213V-RS je šestnáctý Nicky Hayden (Drive M7 Aspar), jednadvacátý Eugene Laverty (Drive M7 Aspar), pětadvacátý Jack Miller (CWM LCR Honda) a sedmadvacátý Karel Abraham (Cardion AB Motoracing).

IRTA test Sepang, Malajsie - MotoGP (13:00hodin)
Čtvrtek, 5.února 2015
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist