Statistika před víkendem ve Valencii

Závěrečná Grand Prix sezony ve Valencii je zároveň 100. jubilejní Velkou cenou motocyklového šampionátu na území Španělska, což z pohledu statistiky znamená, že Španělé dosud uspořádali nejvíc podniků motocyklového šampionátu v historii.

První španělskou Grand Prix uspořádali v roce 1951 na šestikilometrovém okruhu Montjuich v Barceloně. Závod třídy do 125ccm tehdy vyhrál Guido Leoni (Mondial), v třídě 350ccm slavil Tommy Wood (Velocette) a v prestižní 500ccm Umberto Masetti (Gilera).

Na území Španělska uspořádali mimo španělské Grand Prix také Velkou cenu Aragonie, Katalánska, Madridu, Evropy, FIM, Valencie a Portugalska. Španělsko je tak jedinou zemí, která v jednom roce na svém území pořádala čtyři podniky světového šampionátu.

299 – Marc Márquez získal v posledních šestnácti závodech třídy Moto2 celkem 299 bodů. Pokud vyhraje závod ve Valencii, překoná rekord v nejvyšším počtu bodů získaných za jednu sezonu ve střední kubatuře. Rekord drží od roku 2001 Daijiro Kato, jenž v sezoně, kdy vyhrál titul v třídě do 250ccm, získal celkem 322 bodů.

98 – druhé místo Jorge Lorenza v závodu na Phillip Islandu, bylo jeho celkem osmadevadesátým umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix. Stejného počtu umístění na pódiu dosáhl za celou závodní kariéru šestinásobný mistr světa Jim Redman. Další umístění v první trojce Lorenza posune v tabulce umístění na stupních vítězů na úroveň Lorise Capirossiho.

38 – první místo z australské Grand Prix je pro Casey Stonera jeho osmatřicátým vítězstvím v královské kubatuře, což je o jedno víc než dosáhl za celou kariéru Mike Hailwood. Pouze tři jezdci mají na kontě víc vítězství v královské kubatuře než Australan Stoner – Valentino Rossi vyhrál 79x, Giacomo Agostini 68x a Mick Doohan 54x.

33 let – v závodech Velké ceny Austrálie získal v každé z kubatur umístění na stupních vítězů Australan – MotoGP vyhrál Casey Stoner, Anthony West byl druhý v Moto2 a Arthur Sissis třetí v Moto3. Naposledy měli Australané svého jezdce na pódiu tří kubatur před třiatřiceti lety, když v belgické Grand Prix 1979 vyhrál závod do 125ccm Barry Smith, ve čtvrtlitrech skončil třetí Murray Sayle a na druhé místo zajel v 500ccm Kenny Blake.
16,811 sekundy – ve třetím kole australské Grand Prix převzal Pol Espargaró vedení v závodu Moto2 a cílem projel první s náskokem 16,811 sekundy. Toto je zatím největší rozdíl mezi prvním a druhým jezdcem v cíli od nástupu nové kubatury čtyřdobých šestistovek v roce 2010.

14 – první místo Němce Sandra Corteseho v australské Grand Prix, bylo jeho letošním čtrnáctým umístěním na stupních vítězů. Tím jezdec tovární KTM vyrovnal rekord v počtu pódiových umístění nejnižší kubatury za jednu sezonu, který v roce 2006 nastavil Álvaro Bautista a v roce 2010 vyrovnal Nicolas Terol.

11 – nikdo dosud neuspořádal více finálních podniků sezony než Valencie, kde o nadcházejícím víkendu ukončí už po jedenácté v řadě svou sezonu motocyklový seriál Grand Prix. Okruh ve Valencii nese jméno Ricarda Torma, španělského závodníka, jenž v mistrovství světa silničních motocyklů vyhrál s Bultaco v letech 1978 a 1981 titul v kubatuře do 50ccm. V třídě do 50ccm vyhrál patnáctkrát a čtyřikrát slavil vítězství v třídě do 125ccm. Kariéru ukončil v roce 1984 kvůli zranění nohy. Ricardo Tormo zemřel v roce 1998 na leukémii.

6 – od začátku čtyřdobé éry motocyklových prototypů královské kubatury v roce 2002 je na okruhu ve Valencii s šesti vítězstvími nejúspěšnější Honda. Ducati s Yamahou mají po dvě vítězství.

5 – v australské Grand Prix vyhrál pole position Casey Stoner a stal se tak prvním jezdcem v éře MotoGP, který se na stejném okruhu pět sezon po sobě kvalifikoval na první místo na startu. Tento rekord by mohl vyrovnat ve Valencii, protože také na okruhu Ricarda Torma nenašel Stoner v posledních čtyřech sezonách soupeře, který by ho v kvalifikaci porazil.

5 – s pěti vítězstvími je ve Valencii nejúspěšnějším jezdcem Dani Pedrosa. Španěl tam dvakrát vyhrál závod MotoGP, dvakrát slavil v 250ccm a jednou v třídě do 125ccm. Nikdo z ostatních jezdců seriálu Grand Prix ve Valencii nevyhrál víc jak třikrát.

4 – závod královské kubatury vyhráli ve Valencii čtyřikrát Španělé – v roce 2001 to byl v kubatuře do 500ccm Sete Gibernau na Suzuki, Dani Pedrosa v roce 2007 a 2009 na Hondě, Jorge Lorenzo s Yamahou v roce 2010

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist