Silné kvarteto i ve stopětadvacítkách

Nejen kubatura MotoGP má svou silnou čtyřku, také v nejslabší obsahové třídě Grand Prix se během testů vykristalizovala taková čtveřice. Podívejme se společně, kdo do ní patří.

Tři oficiální testy IRTA, jeden ve Valencii a dva v Jerezu má za sebou kubatura do stopětadvaceti kubických centimetrů. A v Top 5 se vystřídalo pouze 6 jezdců, přičemž dva z nich jen sporadicky, tedy jednou. Podívejme se tedy podrobněji na silné kvarteto, které nikdy v Top 5 na těchto třech testech nechybělo. Celé toto kvarteto pochází ze Španělska a má následující složení: Marc Marquez, Pol Espargaro, Efren Vazquez a Nicolas Terol.


Španěl Marc Marquez (17 let) byl nejrychlejším jezdcem na všech třech testech. Vloni jezdil šampionát na motocyklu KTM a skončil v něm celkově na 8. místě se ziskem jednoho podiového umístění. Letos vyměnil jak značku - za Derbi, tak i tým - za finský Red Bull Ajo, a zdá se být na sezónu velmi dobře připraven. Marquez doposud nevyhrál ani jeden závod Grand Prix a pojede letos svou 3. sezónu ve světovém šampionátu.


Další jezdec na motocyklu Derbi, a pochopitelně další Španěl, Pol Espargaro skončil na těchto testech následovně: Ve Valencii jako 3., a v Jerezu dvakrát na místě druhém. 18-letý mladší bratr pilota MotoGP Aleixe, už dvakráte poznal jak chutná vítězství v závodě Grand Prix. Pojede už svou pátou sezónu závodů mistrovství světa a v lońském roce ho dokončil na celkovém 4. místě. Je oficiálním továrním jezdcem v týmu “Tuenti Racing", tedy ex-Bainet Derbi.   


Další španělský mušketýr jménem Efren Vazquez byl s továrním motocyklem Derbi velkým překvapením testů, když na nich skončil na druhém místě ve Valencii, a třetí a pátý v Jerezu. 23-letý Vazquez je tedy věkově nejstarším z celého kvarteta, ovšem rozhodně ale ne tím nejzkušenějším. V MS stopětadvacítek pojede teprve třetí rok, k tomu musíme ale připočítat ještě jednu sezónu ve dvěstěpadesátkách. Nikdy nestál na stupních vítězů, a jeho nejlepší celkové umístění se datuje z loňské sezóny - celkově 14. I on jede, stejně jako Espargaro, v týmu Tuenti Racing.


Jediný stroj Aprilia v tomto kvartetu pak sedlá bývalý týmový spolujezdec našeho Lukáše Peška, Španěl Nicolas Terol. To jen potvrzuje, že ačkoliv jak Derbi, tak Aprilia patří pod Piaggio Group, tak na Derbi se v zimě pracovalo, zatímco Aprilia vývoj zastavila. Terol skončil na testech postupně 5., 4. a 3. Tento Španěl je starý 21 let a vyhrál už 2 závody Grand Prix, včetně naší Grand Prix 2009 v Brně. V loňské tabulce MS skončil celkově jako třetí, za Simonem a Smithem. Nicolas Terol pojede letos ve stáji Jorge Aspara Martineze, kterou vyměnil za stáj Sito Ponse.

V Top 5 se pak na testech ještě umístili jedenkrát lońský vicemistr světa Bradley Smith z Velké Británie na Aprilii - čtvrtý na testu ve Valencii a Němec Sandro Cortese s Derbi - čtvrtý naopak ve finálovém testu v Jerezu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist