Šestá GP sezony – Velká cena Štýrska

Paddock mistrovství světa silničních motocyklů zůstal na Red Bull Ringu, protože jen týden po rakouské Grand Prix je na programu Velká cena Štýrska - BMW M Grand Prix of Styria. Opět se jede bez fanoušků a znovu s doprovodnou sérií v podobě Red Bull Rookies Cupu.

Kapitoly článku

Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Závodní okruh Red Bull Ring leží ve Štýrsku, druhé největší spolkové zemi Rakouska. Původně se okruh postavený v roce 1969 jmenoval Österreichring. V roce 1996 došlo k modernizaci závodního areálu a od roku 2011 je centrem rakouského motosportu pod názvem Red Bull Ring. V roce 2016 závodili ve Štýrsku jezdci seriálu Grand Prix poprvé od roku 1997. Dráha je dlouhá 4318 metrů a v jenom kole jezdci projedou deseti zatáčkami přičemž jen tři jsou na levou ruku. Panorama je s okolními vrcholy hor naprosto úžasná a celému závodnímu areálu dominuje ve středu umístěná osmnáctimetrová plastika Býka.

Rekordy a informace MotoGP – Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez – Honda (2019) – 1'23,027
Rekord okruhu – Andrea Dovizioso - Ducati (2019) – 1'23,827
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2019) – 1'23,027
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso - Ducati (2020) – 316,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 28 kol (120,9 km)

MotoGP – Preview

Lídrem průběžného hodnocení zůstává Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), jemuž se v posledních dvou závodech příliš nedařilo, když vezmeme v úvahu fakt, že první dvě klání vyhrál. Sedmnáct bodů z dvou závodů je opravdu málo a mohlo být ještě méně, kdyby v neděli závod nezastavili v době, kdy byl Quartararo mimo trať. Problém byl u brzd, které měl od startu měkké a tento problém už jednou řešili v Brně, takže potřebují nalézt příčinu těchto potíží, protože jedině tak si v šampionátu udrží vedoucí pozici.

Vítězstvím v Rakousku si polepšil Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), který se dostal na druhou příčku průběžného hodnocení. Ital, který pro Ducati získal jejich jubilejní padesáté vítězství MotoGP, právě na Red Bull Ringu oznámil, že jejich spolupráce skončí. Nikdo to pořádně nechápe, proč si italský výrobce nechá odejít jezdce jeho kvalit, ale zřejmě je přetlak na jeho sedačku a mají si z koho vybírat. Na vedení teď Dovizioso ztrácí jedenáct bodů a spekuluje se, že zamíří k Aprilii. Uvidíme.

Třetím jezdcem v pořadí je Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), který měl v závodu Velké ceny Rakouska pořádné štěstí. Španěl byl totiž s týmovým kolegou Rossim přesně v místě, kde prolétaly vraky motorek havarujících jezdců Zarca s Morbidellim. V restartovaném klání měl Viñales problémy se spojkou, takže ztrácel pozice a nakonec skončil desátý.

Na čtvrté pozici je brněnský vítěz Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), jemuž se povedlo domácí klání KTM dokončit čtvrtý, třebaže na to do vyvěšení červených vlajek ani nevypadalo. Jihoafričan se pohyboval v zadní části pole a druhý dech chytil až v restartovaném klání.

Ital Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) teď uzavírá pětici nejlepších průběžného hodnocení MotoGP. Ital byl po závodu v Rakousku celkem dost otřesen, protože tak blízko neštěstí už dlouho nebyl, ale podařilo se mu získat jedenáct bodů za páté místo, takže tam spokojenost určitě byla. Red Bull Ring není okruh třem ladičkám zaslíbený, ale bude muset zvládnout ještě jedno klání.

V neděli Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) nebodoval, takže je nyní průběžně osmý. Italský závodník se dostal do kontaktu s Johannem Zarcem, když směřovali k nájezdu do třetí zatáčky a pád to byl drsný, protože tam jeli kolem 310 kilometrů za hodinu. V takové rychlosti si vystoupit z motorky, to už je síla. Morbidelli naštěstí zůstal nezraněn a později už svého rivala Zarca nešetřil a jejich incident se bude projednávat před začátkem štýrské GP se stevardy FIM.

Francouz Johann Zarco (Esponsorama Racing) si pádem zlomil kost v zápěstí, takže ve středu podstoupil v Itálii operační zákrok a ve čtvrtek už bude zpátky na rakouském okruhu, aby tam stihl prohlídku u lékaře a také slyšení se stevardy FIM. Za Zarca se již přimlouval prezident francouzské federace, který média nabádal, aby o nehodě psaly objektivně. V očích většiny jezdců současných, ale i těch bývalých nemá Zarco příliš velké zastání. On sám ale odmítá jakýkoliv nekalý úmysl.

Před stevardy FIM pozvali také dvojici od KTM Miguela Oliveiru (Red Bull KTM Tech 3) a Pola Espargara (Red Bull KTM Factory Racing). Jezdci měli v závodě rakouské Grand Prix kolizi a Portugalec má na kontakty s továrními jezdci KTM smůlu. Rozhodně byl rozčílený a omluvy se ze strany Espargara těsně po nehodě nedočkal. Španěl první závod vedl a nebýt červené vlajky, možná by ten den i vyhrál. Bohužel osud tomu nechtěl.

Ani ve druhém závodě na Red Bull Rinu nepojede Marc Márquez, jehož opět zastoupí Stefan Bradl. Repsol Honda teď nemá hvězdu na dráze, zůstávají trošku mimo dění a záběry kamer, takže je čas k zamyšlení, zda závody a tituly vyhrává skutečně japonská motorka nebo je to jezdec, kdo pro japonského výrobce představuje tak propastný výkonnostní rozdíl. Každopádně nejlepším jezdcem Hondy je nyní průběžně šestý Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Alex Márquez (Repsol Honda) začátkem týdne avizoval velké zprávy, ale prozatím nic nedorazilo. Je docela možné, že s HRC prodlouží, uvidíme.

MotoGP – MS po GP Rakouska:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 67 bodů
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 56
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 48
4. Brad BINDER RSA KTM 41
5. Valentino ROSSI ITA Yamaha 38
6. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 37
7. Jack MILLER AUS Ducati 36
8. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 31
9. Joan MIR SPA Suzuki 31
10. Johann ZARCO FRA Ducati 28
11. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 20
12. Alex RINS SPA Suzuki 19
13. Pol ESPARGARO SPA KTM 19
14. Miguel OLIVEIRA POR KTM 18
15. Alex MARQUEZ SPA Honda 16
16. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 11
17. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 9
18. Iker LECUONA SPA KTM 7
19. Tito RABAT SPA Ducati 7
20. Bradley SMITH GBR Aprilia 7
21. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 7
22. Michele PIRRO ITA Ducati 4
23. Stefan BRADL GER Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sonny přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist