Před GP Španělska - Catalunya

Tak ani jsme nestačili vstřebat všechny zážitky z Mugella a už nás čeká další závod mistrovství světa silničních motocyklů. O mistrovské body si to ti nejlepší driveři tentokrát rozdají na španělském okruhu Catalunya.

Okruh Catalunya vznikl v roce 1991 a nejdříve si to na něm rozdávaly monoposty Formule 1. Mistrovství světa silničních motocyklů se zde jelo poprvé v roce 1995. V roce 2001 byla tamější velká cena vyhlášena nejlepším závodem roku. Okruh měří 4 727 metrů a rekord okruhu drží Nicky Hayden (1:34,048).
V loňském roce zde udělali rázný krok ke zisku titulu pozdější mistři světa. Talma dojel na druhém místě, další dva (tehdy) aspiranti dokonce vyhráli. Naši vloni dojeli pro body, když Abaja byl čtrnáctý, Lukáš dojel na místě třináctém (pochopitelně ještě ve třídě do 125 ccm).


Výsledky 2007:

125 ccm:
1. Tomoyoshi Koyama JPN KTM
2. Gábor Talmacsi HUN Aprilia
3. Randy Krummenacher SWI KTM

250 ccm
1. Jorge Lorenzo SPA Aprilia
2. Alex De Angelis RSM Aprilia
3. Andrea Dovizioso ITA Honda

MotoGP
1. Casey Stoner AUS Ducati
2. Valentino Rossi ITA Yamaha
3. Dani Pedrosa SPA Honda



Letos se můžeme těšit na pořádné bitvy ve všech třech kubaturách. Minulý závod v Itálii byl super, hlavně chlapáci ve třídě do 125 ccm si to rozdávali fakt pěkně ostře. Po projetí cílové pásky byl mezi vítězným Corsim a sedmým Terolem rozdíl 0,832 sekundy! Simone Corsi se ziskem 25 bodů dostal do čela tabulky, kde je společně s Mikem Di Megliem (oba 87 bodů). Na domácí půdě se budou chtít vytáhnou dva jezdci, kteří jsou za těmito lídry šampionátu. Na místě třetím je Nicolas Terol (75 b.), o deset bodů méně nasbíral čtvrtý Joan Olivé. Ale i další Španělé si brousí zuby na čelní umístění. Hlavně zatím letos nepříliš výrazný Sergio Gadea, který toho kromě vítězství v prvním závodě moc nepředvedl a se 42 body je zatím na desátém místě. Lépe na tom je jedna z největších nadějí španělského motosportu, Pol Espargaro, který dojel v Itálii na třetím místě a je s 55 body šestý. Před ním je na pátém místě Stefan Bradl (64b.), na místě sedmém je Gábor Talmacsi (52 b.). Protože Španělsko je motocyklová země, uvidíme zde v této třídě 13 (!!!) jezdců. Kromě už zmíněných se představí i Pablo Nieto, který přestože už nějaký pátek nijak zvlášť nezáří (zatím 19. místo s 11 body), na domácí půdě se vždycky dokáže namotivovat a nijak by nepřekvapil na stupních vítězů. Stejně tak na stupně vítězů určitě myslí i Esteve Rabat, který se letos také spíše trápí (21. místo; 9 b.). Další domácí jsou Efren Vazquez, Pere Tutusaus a Marc Marquez. Dalších pět Španělů pojede na divokou kartu (m.j. mladý Axel Pons).



Stejně tak ve třídě do 250 ccm můžeme očekávat silnou ofenzívu domácích. Nejlépe z nich má rozjetou sezónu Alex Debon, který je se 79 body na třetím místě průběžného pořadí. Další Španělé se seřadili od sedmého do desátého místa: 7. místo - Hector Barbera (53b.) si určitě bude chtít spravit chuť po krkolomném crashi v Itálii, kde mu k zemi vydatně pomohl Marco Simoncelli; 8. místo –  Alvaro Bautista (41b.), tak ten si taky určitě bude chtít vylepšit náladu po několika pádech a nepodařených závodech. Ale narozdíl od Barbery si Alvaro za většinu svých problémů může sám. 9. místo – Aleix Espargaro (40b.), 10. místo – Julian Simon (36 b.). Kromě těchto pěti Španělů máme v Top Ten jednoho Fina, kdy prvním místě vládne Mika Kallio (106 b.), dva Italy a to Mattiu Pasiniho (2. místo, 88 b.) a Marca Simoncelliho (4. místo 77 b.) a dva Japonce, Hiroshi Ayoamu (5. místo, 61 b.) a Yuki Takahashiho (6. místo, 59 b.). Naši jezdci nás pořádně naladili na italské půdě a doufejme, že stejně budou vidět i v Katalánsku. Lukáš Pešek jel skvěle, rval se o stupně vítězů a z této bitvy bohužel vyšel jako poražený. Po závodě v Itálii je osmnáctý s 12 body. Vynikající výkon předvedl i Karel Abraham, jel na jistotu a trpělivou jízdou si po chybách soupeřů dojel pro devět bodů za sedmé místo (průběžně 15. místo, 21 b.). V některých diskusích pak „odborníci“ vyčítali Lukášovi, že moc padá, měl by více jezdit hlavou atd., atd. Stejně tak ale byly i hlasy, které vyčítaly Abajovi, že si sedmé místo nevybojoval, jen si pro něj dojel, atd., atd. Co dodat?



Ve třídě MotoGP budou mít domácí fandové tři želízka v ohni. Stejně jako se kdysi o přízeň svých fanoušků rvali Vale s Maxem, dnes se přetahují Dani Pedrosa s Jorge Lorenzem. Jen to jejich přetahování nemá ten šmrnc, jako tomu bylo u taliánů. Třetím domácím driverem bude Toni Elias, který se ale s privátní duknou zatím dost pere (15. místo, 24 b.). V čele tabulky je po třech vítězstvích Valentino Rossi (122 b.) s dvanáctibodovým náskokem před Danielem Pedrosou. Jorge Lorenzo má po mugellském výpadku na svém kontě 94 bodů. Čtvrtý je Casey Stoner s 76 body. Následují mazáci Colin Edwards (58 b.) a Loris Capirossi (51 b.). Čtyři body dělí sedmého Andreu Doviziosa (44 b.), osmého Jamese Toselanda (43 b.) a devátého Nicky Haydena (40 b.). Top Ten uzavírá Shinya Nakano s 35 body.
Je otázkou, jaký motor zvolí dvojice týmu Repsol Honda, pro který v Itálii uspěšně otestoval novou pohonnou jednotku s pneumatickými ventily Tadayuki Okada.
Ve třetině sezóny se nám také začínají rýsovat první přestupové novinky na příští rok. O Colina Edwardse má velký zájem Kawasaki, která chce jet se třemi piloty. Mluví se ale také o tom, že by Colin mohl nahradit v továrním týmu Ducati Xerox odcházejícího Baylisse v seriálu WSBK. Příští rok by se do MotoGP chtěl dostat také americký superbikový šampión a chráněnec Kevina Schwantze, Ben Spice. V souvislosti s ním se mluví o Suzuki, ale jako svého jezdce ho nevyloučil ani Hervé Poncharal, šéf týmu Tech3. Svůj tým chce do této kategorie postavit i Jorge "Aspar" Martinez, takže doufejme, že se počet jezdců v MotoGP rozšíří.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist