Poslední Capirexův závod

Grand Prix Valencia bude pro italského pilota Lorise Capirossiho jeho posledním závodem ve 22-leté kariéře jezdce Grand Prix. Trojnásobný mistr světa se bude loučit ve svém 328. závodě, kdy jen v královské kubatuře jich absolovoval celkem 216. Dvacetdevět vítěztsví a devadesát devět podiových umístění pak hovoří za vše.

Paddock MotoGP je v prvním závodním víkendu po tragické smrtelné havárii Itala Marca Simoncelliho v Malajsii stále ještě v šoku. Také v týmu Pramac bude letošní finále ve Španělsku věnováno nešťastnému italskému jezdci. K tomu je ale tento víkend i ve znamení definitivního odchodu Lorise Capirossiho, který pojede ve Valencii svůj poslední závod a zakončí tak svou neuvěřitelně úspěšnou a především dlouhou karéru. On sám ale nějakou oslavu dopředu nechystá, tak tragické byly totiž události posledních dnů.
"Bude to hodně těžké v paddocku bez Marca. Každý ho bude postrádat. Nikdo sice nebude spěchat na trať, ale my  musíme kvůli němu a kvůli motocyklovým fanouškům. Pro mě samotného je to můj poslední závod a já sám ještě nevím, co mně projde všechno hlavou. V každém případě se ale chci rozloučit s tím nejlepším možným výsledkem", říká italský rutinér a jezdec týmu Pramac Ducati Loris Capirossi, kterého všichni fanoušci znají pod přezdívkou Capirex.
Capirex se také vyjádřil k dávnému incidentu s Haradou, který byl na jeho skvělé kariéře hodně černou kaňkou: Svůj jediný mistrovský titul ve dvěstěpadesátkách získal Capirossi v sezóně 1998. Do posledního závodu GP Argentiny nastupoval tehdy italský jezdec s náskokem 4 bodů na svého velkého rivala v boji o titul a zároveň týmového kolegu stáje Aprilia, kterým byl Tetsuya Harada. Japonec se tehdy v samém konci závodu dostal do čela a byl tak virtuálním mistrem světa. Vedl až do poslední zatáčky, v ní do něj zezadu Capirossi vrazil a oba skončili v ochranném kačírku. Loris se stihnul záhy vrátit na trať a závod dokončil na druhém místě. Byl sice později diskvalifikován, ovšem jelikož Harada závod nedokončil, tak se na bodovém stavu nic nezměnilo a titul tak byl Capirossiho. Tento incident se však vůbec nelíbil šéfům Aprílie a Loris byl po sezóně z týmu propuštěn: "S Haradou jsme si už dávno všechno vyříkali a také žijeme v Monte Carlu nedaleko od sebe. A můj syn Riccardo dokonce chodí do stejné školky s Haradovými dcerami", vysvětluje na toto téma Loris Capirossi.

Technický ředitel týmu Pramac Ducati Fabiano Sterlacchini pak celou atmosféru v paddocku MotoGP doplňuje slovy: "Pro Lorise to bude určitě zvláštní závod, poslední v jeho kariéře. Byl původně plánován jako oslavná party, k nějaké oslavě však za současné situace nemá nikdo odvahu a ani chuť".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist