Okruh Mandalika čekají dodatečné úpravy povrchu trati

Během třídenního testu týmů MotoGP v Indonésii nastaly určité potíže s povrchem trati okruhu Mandalika. Asfalt byl zablácený a v některých místech docházelo k takové degradaci povrchu, že drobné kameny létaly mezi jezdci jako projektily. FIM jednala s majitelem okruhu Indonesia Tourism Development Corporation (ITDC) a ten musí do březnové GP Indonésie obnovit úsek od poslední po pátou zatáčku a zajistit, že zbytek trati bude pro chystané závody čistý a tudíž bezpečný. Vzhledem k tomu, že je termín závodu 20.března, času není rozhodně nazbyt.

S prostředím okruhu Mandalika byli jezdci po svém přílet do Indonésie nadšení. Rozložení trati všechny nadchlo a věřili, že to bude zábava. Hned první den ale zjistili, že to taková sranda nebude. Dráha byla špinavá a jezdci s jejich motocykly přijížděli do boxů pokrytí vrstvou bláta. Nakonec museli jezdit dokola, aby si sami vyjeli závodní stopu. Vyjet z ní ale znamenalo jistý pád, což si jich pár také vyzkoušelo.

V prostoru první a poslední zatáčky, tedy v místě, kde se intenzivně brzdilo a naopak, kde jezdci silně akcelerovali, docházelo k výraznému opotřebení povrchu tratě. Asfalt se začínal drolit a kameny lítaly od projíždějících motorek jak projektily, což zjistil Francesco Bagnaia (Ducati), který na sociálních sítích ukázal ruku s velkou modřinou. Další jeho kolegové to schytali do krku, naštěstí s minimálními následky.

Podobné problémy řešili už loni v listopadu jezdci série MS superbiků. Na tuto skutečnost upozornil Chaz Davies (Ducati), který tam loni závodil ještě v pozici aktivního jezdce. Dnes již působí v roli trenéra u tovární Ducati WSBK. Provozovatel okruhu Indonesia Tourism Development Corporation (ITDC) tak o této skutečnosti věděl delší dobu a nebyla to pro nikoho z nich novinka, když si jezdci MotoGP začali stěžovat.

V úterý FIM oficiálně oznámila, že po projednání problému s nečistotami na trati, a drolícím se asfaltem, zahájí ITDC okamžitou výměnu povrchu od sedmnácté zatáčky až po pátou. Také budou pracovat na tom, aby už týden před druhým podnikem sezony bylo vše připraveno na příjezd týmů série Grand Prix. Mají na to čtyři týdny, což není vůbec moc.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist