Odchod Lorenza k Ducati zmenší napjaté vazby s Rossim

Alespoň tak to vidí Jorge Lorenzo, který strávil u Yamahy devět let a z toho sedm měl za týmového kolegu Valentina Rossiho. Oba špičkoví závodníci bojovali o vítězství v závodech a stejně tak o titul mistra světa, což mělo nevyhnutelně za následek napjatou atmosféru v týmu. Tím, že nyní bude každý u jiného výrobce, Lorenzo předpokládá mnohem nižší napětí, které oba v posledních letech jen rozdělovalo.

K tovární stáji Yamahy přišel v roce 2008 nováček MotoGP Jorge Lorenzo, který ale hned od začátku předváděl výborné výkony, třebaže ty byly vykoupeny řadou zranění. Španěl se ale nedal, měl silné odhodlání a v roce 2010 vyhrál titul mistra světa, první v třídě MotoGP, třetí celkově.

Od roku 2010 byli v boxech Yamahy především dva velcí rivalové a napětí v týmu nabíralo na intenzitě až do momentu, když v roce 2010 Rossi oznámil přestup k Ducati. Ital tam zůstal dvě sezony a vrátil se zpátky k Yamaze. Mluvilo se o tom, že jeho návrat vyžadoval Lorenzův souhlas, který byl tehdy s dalším titulem jasnou jedničkou týmu.

Vazby mezi oběma jezdci byly na profesionální úrovni a Rossi svého mladšího kolegu respektoval s tím, že si své postavení vybuduje zpět. Neustále zlepšoval své výkony a v roce 2015 bojoval o titul mistra světa. Ten nakonec nezískal a byl to právě Jorge Lorenzo, kdo šampionát vyhrál. Závěr sezony byl nesmírně napjatý jednak kvůli Rossiho podezření o tajné spolupráci mezi Márquezem a Lorenzem, což nakonec vyvrcholilo jejich kontaktem v Malajsii.

Ani letošní ročník nebyl ve znamení obnovení vřelých vztahů mezi oběma jezdci. Nicméně Lorenzo oznámil přestup k Ducati a dle jeho názoru to povede k uklidnění situace mezi ním a Rossim. „Mít dva kohouty v jednom kurníku s tím, že jedním z cílů je porazit jeden druhého na stejné motorce, to jen vytváří napětí,“ cituje Jorge Lorenza Motorsport.com. „Je to ale normální ať už s Valentinem nebo s kýmkoliv jiným.“

„Když pak závodíte v jiném týmu, to napětí je mnohem menší. Bylo to tak, když odešel k Ducati. Během dvou let se to mezi námi zlepšilo. Pravděpodobně to bude stejné i teď, když k Ducati přestupuji já,“
dodal Španěl.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist