Novou sezonu MotoGP odstartují testy v Sepangu

Končí zimní přestávka a sezonu mistrovství světa silničních motocyklů odstartuje první oficiální test MotoGP, který tradičně přivítá okruh v Sepangu. IRTA testu předcházel dvoudenní soukromý test, jemuž byli přítomni všichni výrobci královské kubatury se svými zkušebními jezdci. V neděli vyjedou na dráhu Sepangu poprvé pravidelní jezdci MotoGP a to včetně českého závodníka Karla Abrahama.

Nová sezona je tady a týmy MotoGP mají první šanci vyzkoušet techniku, na níž po celou zimu intenzivně pracovali technici příslušných továren. Co se týče jejich vlajkových lodí, tak úřadující mistr světa Marc Márquez jede v barvách Repsol Hondy. Španěl by rozhodně rád pokračoval v nastaveném tempu, ale určitě by nerad absolvoval tolik pádů co loni. Druhým jezdcem HRC zůstává Dani Pedrosa a jediná zásadní změna nastala na pozici šéfa týmu. Odešel Livio Suppo a Itala nahradil Alberto Puig. Slavnostní představení týmu zatím neproběhlo a jeho termín je až ve druhé polovině února.

Továrna tří ladiček Movistar Yamaha MotoGP je reprezentována dvojicí Valentino Rossi a Maverick Viñales. U italského šampiona se zatím neví, zda bude po roce 2018 pokračovat dál na pozici jezdce, ale to neplatí v případě Španěla, protože Viñales už teď podepsal dvouletou smlouvu s Yamahou. Motorka M1 loni jezdců až tolik neumožnila ukázat jejich maxima, ale to samozřejmě chtějí změnit a uvidíme jak to technikům Yamahy během zimy šlo.

Italská Ducati nastupuje s jezdeckou dvojicí Andrea Dovizioso a Jorge Lorenzo. Oba jezdci mají ambice závody vyhrávat a pochopitelně cílit na titul mistra světa. Prototyp Desmosedici jim už tento týden vyzkoušel Casey Stoner a Michele Pirro. Motorky tak mají pro neděli potřebné nastavení a Doviziso s Lorenzem můžou začít pracovat na věcech, které je už nebudou zdržovat.

U italské Aprilie je to stáj Aprilia Racing Team Gresini s jezdci Aleixem Espargarem a Scottem Reddingem. Aprilia by již ráda prezentovala svým akcionářům takové výsledky, které odůvodní náklady vynaložené na vývoj prototypu MotoGP a působení v mistrovství světa silničních motocyklů. Došlo tam na změnu v případě jednoho jezdce, kterým byl Sam Lowes, a jehož nahradil krajan Scott Redding. Espargaró je samozřejmě jednička týmu.

Harmonogram testu MotoGP v Sepangu

Neděle, 28.ledna – 03:00 – 11:00 hodin (SEČ)
Pondělí, 29.ledna – 03:00 – 11:00 hodin (SEČ)
Úterý, 30.ledna – 03:00 – 11:00 hodin (SEČ)

Den před zahájením testu v Sepangu představila svůj tým japonská Suzuki. Tým pod názvem Suzuki ECSTAR zůstává ve stejných barvách a ani jezdecká sestava se nemění, takže v testech uvidíme Itala Andrea Iannoneho a Alexe Rinse. Suzuki pozvala k soukromému testu tři jezdce, kteří loni přispěli k celosvětové propagaci japonské značky, a v Sepangu tento týden testoval Toni Elías, Michael Dunlop a Josh Waters. Model 2018 pak testuje Francouz Sylvain Guintoli.

Nejmladším z příchozích je rakouský výrobce KTM, který pokračuje s dvojicí Pol Espargaró a Bradley Smith. Stáj Red Bull KTM Factory Racing chce přidat a dosahovat lepších výsledků, protože jejich motocykly v nižších kategoriích světového šampionátu patří mezi absolutní špičku. V královské kubatuře to už nebudou mít tak snadné, ale cíl být na vrcholu tam rozhodně je. Jejich testovacím jezdcem je Mika Kallio, který bude letos aktivním hráčem v rámci divokých karet.

Také letos budou v královské kubatuře nováčci přicházející z prostředí Moto2. V první řadě je to mistr světa šestistovek Franco Morbidelli, který změnil pouze kubaturu, protože nadále pokračuje s týmem Estrella Galicia 0,0 Marc VDS. Jeho týmovým kolegou, druhým nováčkem v pořadí a loni jeho nejtěžším soupeřem v boji o titul, bude Švýcar Thomas Lüthi, který je konečně tam, kde určitě patří. Třetím jezdcem, který letos absolvuje premiéru v MotoGP, je Japonec Takaaki Nakagami, jenž spojil síly s týmem LCR Hondy. Čtvrtý a zároveň poslední nováček je Belgičan Xavier Simeon, který jede s týmem Reale Avintia Racing.

V případě týmu Monster Tech 3 bude testovat Johann Zarco, jejich jezdec pod smlouvou a Yonny Hernandez. Kolumbijec je jezdcem mistrovství světa superbikových motocyklů WorldSBK, nicméně v Sepangu teď zastoupí Jonase Folgera, který jen nedávno oznámil, že stále není zdravotně natolik fit, aby do nové sezony nastoupil. Tech 3 zatím nemá náhradu a Hernandez tak získal velkou šanci.

Česká republika má své želízko v ohni zásluhou Karla Abrahama. Ten je jezdcem týmu Aspar (nově pod názvem Ángel Nieto Team) a jeho týmovým kolegou zůstává Álvaro Bautista. Abraham je po návratu do královské kubatury jezdcem, který umí bodovat. Zůstává s týmem Aspar, který dobře zná, Ducati mu sedí a rozhodně můžeme čekat, že letos budou jeho výsledky o poznání lepší než loni.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
afo přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist