Motul TT Assen - Vítězství urval Bagnaia, raduje se i Viňales a první pódium slaví Bezzecchi

Poslední závod MotoGP před letní pauzou nabídl divákům skvělou podívanou. Ačkoliv byl od samotného počátku ve vedení Francesco Bagnaia, na dalších pozicích probíhaly tvrdé souboje. Na jeden takový doplatili Fabio Quartararo a Aleix Espargaro, který se však rychle vrátil na trať a dojel si pro čtvrté místo. Třetí příčku obsadil jeho týmový kolega Maverick Viňales, který na adresu Aprilie a Espargara uvedl: "Díky, že jste zachránili jeden talent." Ze svého prvního pódia v MotoGP se raduje Marco Bezzecchi z týmu Valentina Rossiho. Třídu Moto2 opanoval Augusto Fernandez, Filip Salač projel cílem desátý. V Moto3 pak zvítězil Ayumu Sasaki.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (26 kol)

Pole position v sobotu získal Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Spolu s ním z první řady startovali Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Druhá řada bude na startu patřila Marcu Bezzecchimu (Mooney VR46 Racing Team), Aleixovi Espargarovi (Aprilia Racing) a Jack Millerovi, za ně se postaví Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) a Alex Rins (Team SUZUKI ESCTAR).

Výborně se od gridu odlepili Francesco Bagnaia Fabiem Quartararem, který byl však do první zatáčky dlouhý. Toho využili Jorge Martin Aleixem Espargarem a dostali se před něj. Quartararo se však brzy probojoval zpět na druhou příčku, jeho soupeři mu to však nehodlali ulehčit a Espargaro jej brzy opět předjel. Páté místo si držel Marco Bezzecchi, šestý jel Jack Miller, musel si však splnit penalizaci v podobě jednoho long lap.

Při nájezdu do třetího kola vedl Francesco Bagnaia s náskokem téměř půl sekundy na druhého Aleixe Espargara. Na něj třetí Quartararo ztrácel dalších 0,546 vteřiny. Stejný rozestup pak byl mezi ním a Marcem Bezzecchim, který předjel Jorgeho Martina. Špatně nejel ani devátý Maverick Viñales, nejlepší desítku uzavíral Miguel Oliveira. Nejlepší Suzuki byla až na čtrnáctém místě, jel na ní Joan Mir.

V páté zatáčce čtvrtého kola upadl Fabio Quartararo, kterému při předjíždění Aleixe Espargara ujelo přední kolo. Zatímco lídr mistrovství světa skončil na zemi, Španěl se na motocykl zázrakem dokázal na svém stroji udržet a vrátil se na trať na patnácté příčce. Svou motorku zvedl i Quartararo, zařadil se na čtyřiadvacáté místo za svého týmového kolegu Franca Morbidelliho. Incident se bude řešit po závodě.


První jel stále Francesco Bagnaia se sekundovým náskokem na Marca Bezzecchiho, třetí příčku si držel Jorge Martin. Díky pádu Quartarara Espargarem se na čtvrtou pozici posunul Brad Binder, na páté pak Maverick Viñales, který jel svůj nejlepší závod v sezóny. Jack Miller si splnil penalizaci a pohyboval se na šestý, následovaný byl Takaaki Nakagamim a Miguelem Oliveirou. Franco Morbidelli stejně jako jeho týmový kolega v páté zatáčce spadl, na zemi skončil i Darryn Binder. Fabio Quartararo zajel do boxů k mechanikům, posléze se vrátil zpět na trať.

Jorge Martin a Takaaki Nakagami dostali varování ohledně překročování limitů trati. Maverick Viñales předjel Brada Bindera jedoucího na čtvrté příčce. Podruhé v závodě pak spadl Fabio Quartararo, přičemž přeletěl přes motocykl a z kačírku těžce vstával. Zraněný by však být neměl. Aleix Espargaro věděl, že mu jde o každý bod v šampionátu. Postupně se tak propracovával dopředu a deset kol před cílem se už pohyboval na osmé příčce.

Ve stejné chvíli začali traťoví komisaři mávat bílou vlajkou s červeným křížem. Jezdcům bylo umožněno vyměnit motocykl. Nikdo toho však nevyužil. Mezitím Viñales předjel Jorgeho Martina a útočil na něj také Jack Miller. Ten se před něj spolu s Binderem také záhy dostal. Raul Fernandez závod vzdal.


Tři kola před cílem jel Jack Miller už nalepený na Mavericka Viñalese, který se však držel zuby nehty. Před nájezdem do posledního kola Australan zaútočil, byl však dlouhý a doplatil na předjíždění velkou ztrátou, a ještě se musel obávat o čtvrtou příčku. Aleix Espargaro byl už šestý před Jorge Martinem, Joan Mir se posunul na sedmé místo.

Vítězství závodu v Assenu si připsal Francesco Bagnaia. Druhý skončil Marco Bezzecchi, pro kterého šlo o první pódium v MotoGP, pro své letošní první stupně si pak dojel Maverick Viñales. Jeho týmový kolega Aleix Espargaro v poslední zatáčce spolu s Binderem předjel Jacka Millera a skončil čtvrtý. Zmiňovaný Australan dojel šestý, sedmé místo připadlo Jorgemu Martinovi, osmé Joanu Mirovi. Následovali je Miguel Oliveira a Alex Rins.

Aktualizace: Fabio Quartararo obdržel long lap penalizaci za způsobení pádu Aleixe Espargara pro závod ve Velké Británii.
Motul TT Assen, MotoGP - Závod (26 kol)
22°C, dráha suchá, 30°C, vlhkost: 59%
1. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 40'25.2050
2. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +0.444
3. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +1.209
4. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +2.585
5. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +2.721
6. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +3.045
7. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +4.340
8. # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +8.185
9. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.325
10. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +8.596
11. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +9.783
12. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +10.617
13. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +14.405
14. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +17.681
15. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +25.866
16. # 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +29.711
17. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +30.296
18. # 6 Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda +32.225
19. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +34.947
20. # 32 Lorenzo Savadori IT Aprilia Racing Aprilia +35.798
Neklasifikovaní jezdci        
  # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM 8 laps
  # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 15 laps
  # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 18 laps
  # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha 18 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist