Kdo hodil kamenem jako prvni ?

Jak vlastne zacala ta obrovska rivalita mezi Rossim a Biaggim a kdo ji vlastne zacal ? To vse v nasledujicich radcich.

Valentino Rossi citil od prvnich dnu odpor vuci Maxi Biaggimu, z ktereho se postupne vytvorila jedna z nejvetsich rivalit v motocyklovem sportu. A tento vztah se samozrejme jeste zhorsoval ruznymi posmesky a intenzivni slovni valkou. A tak take doslo dokonce az k pestnimu souboji. To se stalo v Barcelone 2001, po zavode kubatury do 500 ccm.
Rossi mluvi v nasledujicim clanku s urcitou davkou ironie o odporu k osobe Biaggiho, ktera pochazi uz z doby, kdy jako 16-ti lety vstoupil v roce 1996 do sveta Grand Prix a hned se stal obdivovanou postavou.
“Neni pravda, ze ho nenavidim. Nebot nekoho nenavidet, neni ten spravny vyraz o nasem vztahu. Kdyz me podrazi pritel, tak mohu citit k nemu nenavist. Ale Biaggi nemuze moje pratelstvi k nemu zruinovat, nebot ono nikdy neexistovalo. Ja jsem ho proste ze sveho srdce vyvrhl a to uplne ze sameho dna. Pravda, vzdy to tak nebylo. Ale jednou doslo dokonce k pestnimu souboji.”
Rossi priznava, ze roztrzku zacal on sam: “Ano, ja jsem “hodil kamenem” jako prvni, ale potom to byl on, ktery stale tento spor priostroval a posouval do vyssich pater. Rika se o mne, ze jsem povaha, ktera vyvolava strety a diskuze. A to se o mne rika od doby, kdy jsem vstoupil do mistrovskeho serialu. V tomto case byl Biaggi bezchybny idol veskere “zlate” mladeze, ale ne pro me. Ja ho videl uplne jinak. A take jsem hned rekl sve mineni o nem. A take to, ze ho nemam rad. Samozrejme, ze to ode me nebylo diplomaticke a tak se take nebylo cemu divit, ze se stalo to, co se pozdeji stalo…”
“O jeho chovani jsem ale tehdy rekl pouze velkou porci pravdy, minimalne z meho pohledu. A to byla chyba !”, priznava Rossi.
Cely konflikt zacal v Rossiho druhe sezone v Grand Prix, a to v Malaysii 1997: “Ziskal jsem tehdy Pole – Position a pak vyhral zavod 125 ccm, Biaggi zavod dvestepadesatek, a to poprve na Honde, ackoliv do te doby ziskal s Aprilii uz tri tituly mistral sveta. A jeho vitezstvi bylo pochopitelne v italskych mediich prezentovano palcovymi titulky. Ale napsali tehdy i o mne. A v jednom clanku jsem na otazku, jestli bych se chtel stat Biaggim kubatury 125 ccm, jsem odpovedel: Ne, Biaggi muze nanejvys snit o tom, aby se stal Rossim tridy 250 …”
Biaggi tedy musel spolknout hodne opeprenou polevku a kdyz se o tyden pozdeji potkali oba dva “kohouti” v jedne restauraci v japonske Suzuce, tak Max hned slovne zautocil: “Pokud se chces o mne nekdy vyjadrovat, tak si predtim poradne vyplachni usta !”, pokusil se Biaggi udelat z Rossiho maleho kluka.
“Shodou okolnosti jsem to byl ja, kdo zustal klidny. Zatimco Biaggi si zacal hryzat rty. Ja jsem od neho takovou reakci vubec necekal. S primym pohledem jsem se mu dival do oci, abych slysel kazde jeho slovo, on se ale neustale odvracel. A od tohoto momentu se nas vztah velmi zhorsil,” vzpomina a stale se jeste divi tehdejsi reakci Biaggiho dnes uz sedminapsbny mistr sveta.
A kdyz Valentino Rossi po skonceni sezony 1999 oznamil vstup do sveta petistovek, tak to byl opet Biaggi, ktery se nechal slyset v jednom rozhovoru: “Nyni bude jezdit Rossi mezi dospelymi, mezi opravdovymi zavodniky a uz nebude mit cas, hrat si na cirkusoveho klauna”.
V roce 2001 v Barcelone doslo potom k vyvrcholeni dosavadniho “vzajemneho vztahu”. A to jak na zavodni draze, tak i mimo ni. Ale dejme slovo opet Valentinu Rossimu: “Porazil jsem ho v zavode, to byla pro me fantazie, a pro neho mala potupa. Byl jsem opravdu stastny. A zacal jsem se svymi prateli slavit. Stali jsme v jedne mistnosti – bylo nas tam opravdu hodne, a cekali na vyhlaseni vitezu. Ke stupnum vedly jedny hodne uzke schody. Biaggi chtel co nejrychleji byt uz nahore, ovsem diky tomu mnozstvi lidi to nebylo zas tak lehke. Max odstrcil jednoho kameramana z cesty a naje dnou uvidel pred sebou meho managera Gibo Badioliho. Ten stal zady k Biaggimu. Ten ho loktem nabral do zad a Gibo vykrikl. Biaggi se otocil a nabral ho jeste jednou, ale silneji. A tak jsem zakricel ja: “K certu, co to vyvadis ?>br> Biaggi mi odpovedel: “Chces take jednu ? Jestli ano, tak pojd nahoru, aby jsi rovnez jednu obdrzel !”
Ale Rossi se nenechal dvakrate pobizet: “Vyborne, jsem hned u tebe”. A tak uz nebylo cesty nazpatek…
“Jeho oci byly uplne rude, on sam byl absolutne nepricetny”, vzpomina Valentino. “Jeste jsem ho takoveho nevidel, a tak prisli ke slovu nejen rany, ale take udery pesti. Muj tehdejsi tymovy manazer Carlo Fiorani nas sice hned od sebe odtrhl… A ackoliv jsme se pozdeji snazili pred novinari tuto udalost “ujemnit”, ale kazdy mohl videt na Biaggiho tvari krevni odreniny.”, vysvetluje tehdejsi prihodu Valentino Rossi.
Po teto akci si museli oba dva pred verejnosti podat ruce, ovsem: “Honda to chtela, my dva ne. Biaggi sice rekl oficielne o mne krasna slova, ale kdyz jsme si podali ruce, tak se mi ani nepodival do obliceje. Ja jsem to vzal aspon na 50 % jako pravdu a pristi den ho v parkovisti pozdravil, on mi ale neodpovedel. Takze jsem si rekl, kdyz to chces tak, tak je mezi nami dvema proste konec !”, uzavrel Barcelonu 2001 italsky tovarni jezdec Yamahy.
Ovsem Biaggi se zachoval jeste jednou hodne nebezpecne, a to pozdeji v Suzuce 2001. Pomoci loktu vytlacil v rychlosti kolem 220 km/h na rovince Rossiho mimo trat a kdyz se tomu za nekolik kol podarilo opet tovarniho jezdce Yamahy predjet, tak mu ukazal vztyceny prostrednicek…
“To byla tehdy hodne prekerni situace, nebot Suzuka je sama o sobe dost nebezpecna. A kdyz jsem se tehdy objevil na rovince vedle neho, tak me poslal lokty mimo trat. Chtel jsem se vyhnout padu a tak jsem jel hodne dlouhy kus pri rychlosti 220 km/h mimo trat. Jeste dnes si vzpominam, jak jsem byl tehdy nazlobeny !” uzavira celou kapitolu sveho vztahu ke svemu krajanovi Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist