Karel Abraham v Estorilu dojel desátý

Mistrovství světa silničních motocyklů mělo v neděli na programu GP Portugalska, která na okruhu v Estorilu začala zcela netradičně. Jako první se bojovalo o mistrovské body ve třídě do 250 cm3.

Karel Abraham z brněnského týmu Cardion AB v samém závěru prohrál se Španělem Debonem souboj o devátou příčku a cílem projel těsně desátý. 

V neděli ráno překvapila všechny v Estorilu změna počasí. Místo sluníčka se všude válela mlha a bylo neuvěřitelné vlhko. Warm up ale jako první už absolvovaly dvěstěpadesátky. Karel Abraham navíc jel na starých pneumatikách, protože Dunlop dodal nejen brněnskému týmu na neděli jen jednu novou sadu, dvěstěpadesátky už prostě končí. Přesto se podařilo doladit nastavení motocyklu, i když dosažený čas byl o tři sekundy za sobotním maximem. 


Do závodu startoval Karel ze třetí řady. Úvod nebyl špatný, ale po první zatáčce se propadl a cílem prvního kola projel až na šestnáctém místě. Pak opět zabojoval a v desátém kole byl už desátý. Pět kol před koncem postoupil na deváté místo, ale v předposledním 25. kole, se na něho dotáhl Debon a odsunul ho na desátou pozici.
 
V celkové klasifikaci má nyní Karel 50 bodů a je na patnáctém místě, když ho v Estorilu přeskočil o tři body Wilairot.
 
Závod vyhrál Ital Simoncelli, který si tak připsal páté letošní vítězství a znovu se dostal do boje o titul. Druhý Španěl Bautista měl pád a od třetího Simoncelliho ho dělí pouhé dva body. Vedoucí jezdec šampionátu Japonec Hiroshi Aoyama dojel v Estorilu čtvrtý. První místo si udržel, ale Simoncelli snížil jeho náskok na 28 bodů. 

Do konce šampionátu ale zbývají už jen tři závody – v říjnu se pojede v australském Phillip Islandu a pak v malajském Sepangu, a závěrečný podnik hostí 8. listopadu Valencie. 

Karel Abraham po nedělním závodě řekl: Změna počasí byla ráno hodně nepříjemná. Nastavení motocyklu jsme přesto zvládli. Start jsem neměl špatný, ale ve chvíli, kdy mě předjel Lüthi, jsem nedokázal zrychlit. Pak jsem bojoval alespoň o první desítku. To se mi podařilo, ale čekal jsem víc. Nevím, kde dnes byla chyba, ale nejel jsem v potřebné pohodě. V tréninku si to užívám, jede se mi dobře, ale v závodě mi to nějak chybí.“ 

Výsledky nedělního závodu GP Potugalska třídy do 250 cm3: 1. Marco Simoncelli (I, Gilera) 44:04,298 2. Mike di Meglio (F, Aprilia) 44:09,615 3. Hector Barbera (E, Aprilia) 44:09,615 . 10. Karel Abraham (Aprilia) 44:50,189
 
Pořadí v MS: 1. Hiroshi Aoyama (J, Honda) 218 bodů, 2. Alvaro Bautista (E, Aprilia) 192, 3. Marco Simoncelli (I, Gilera) 190 . 15. Karel Abraham (Aprilia) 50 b.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist