Jorge Lorenzo - nový král MotoGP

Úřadující mistr světa Jorge Lorenzo prezentoval včera v Barceloně svou novou knihu: “Jorge Lorenzo, El nuevo rey de MotoGP". Tento den prezentace byl organizátorem, španělským novinářem Ernestem Riverasem - zvolen zcela záměrně, neboť to včera byly přesně tři roky, co Jorge Lorenzo vyhrál svůj první závod MotoGP - v Estorilu.

Nová kniha “Jorge Lorenzo, El nuevo rey de MotoGP” je úplně jiná, než jeho biografie, vydaná před 3 roky. V této nové publikaci je nejlepších 400 fotografií, které byly vybrány mezi tisícovkou, a většina pochází od renomovaného fotografa Mirca Lazzariho, přičemž popisky k nim vypracoval Matthew Roberts z BBC. 
“Myslím si, že mým fanouškům poví tato kniha ještě něco navíc, co by o mně chtěli vědět. V této knížce je navíc velké množství fotografií, které předtím ještě nikdo neviděl", řekl na úvod prezentace knížky "Jorge Lorenzo - nový král MotoGP" španělský tovární jezdec Yamahy. Po prezentaci uvedené knihy následovala tisková konference, kde se přítomní novináři ptali Lorenza i na jiná témata: 

“Valentino byl velmi důležitým soupeřem v mé kariéře v MotoGP, a to velmi tvrdým soupeřem, ale já respektuji všechny soupeře stejným způsobem a z nikoho nedělám nějaký idol. Všichni jezdci na startovním roštu jsou schopni Vás porazit v jakýkoliv den. Valentinovi nepřikládám o nic větší důležitost než kterémukoliv ostatnímu jezdci.“, řekl o svém bývalém továrním kolegovi vedoucí jezdec šampionátu Jorge Lorenzo. 

Další z dotazů směřoval na incident Valentina Rossiho a Caseyho Stonera při posledním závodu v Jerezu: "Když jedete závod, tak je míra Vašeho adrenalinu na maximu, pro Stonera se vše vyvíjelo skvěle, vítězství v Kataru, pole position v Jerezu. Když šel na zem, sražen jiným jezdcem, tak byl ve špici závodu. Když se to stane s někým jako je Valentino, a je to někdo, koho nemáte moc rád, tak jako to je v případě Stonera, tak Vás to naštve ještě o něco víc. Stalo se to navíc v tomto hodně vypjatém momentu. Byla to od Valentina normální lidská chyba, jakých se člověk dopouští. Takže mu to musíš odpustit. Možná že byl příliš přemotivovaný, protože měl dojem že tady je nějaká šance…, přemotivovaný víc než obvykle a proto upadl.“
Po dvou závodech, po druhém místě v Kataru a vítězství v Jerezu vede nyní Lorenzo šampionát a komentoval to následovně: "Sezóna je dlouhá a těžká, a bude velmi komplikovaná. Ovšem nikdo od nás neočekával, že v Jerezu vyhrajeme, nebo že budeme v Kataru druzí, ale my jsme to dokázali. Zůstali jsme sedět na motocyklu, i když to bylo hodně komplikované a museli jsme v obou závodech odevzdat maximum, ovšem zatím to bez problémů vyšlo".

Lorenzo také potvrdil, že při nejbližších testech MotoGP - tedy po Grand Prix v Estorilu - vyzkouší nový motor M1: "Je to úplně jiný motor a uvidíme, zda je lepší, stejný, nebo horší".

Novináři se také Jorge Lorenza zeptali na motocykl Yamaha M1 pro sezónu 2012, který poprvé pojede Lorenzo při testech po Grand Prix v Mugellu: „Bude trochu větší s větším výkonem a já doufám, že se bude vyznačovat vlastnostmi, který byly s Yamahou vždy spojovány: skvělý na brzdy a v zatáčkách. Taky doufáme, že se dočkáme nějakých změn v motoru, to znamená, že by měl dávat více výkonu, než je u Yamahy běžné, to bych byl velmi vděčný, i když my všichni víme, že dokonalý motocykl neexistuje.“

Na dotaz, jak se na vývoji motocyklu pro příští rok podílí, odpověděl Lorenzo: "Nejsem inženýr, sotva vím, jak se na motocyklu mění kolo. Já jen vím, jak jet na motocyklu co nejrychleji. Charakterizoval bych sám sebe jako citlivého jezdce, který byl schopen neustále sbírat zkušenosti, díky kterým může sdělit své poznatky, které jsou více méně správné. Myslím si, že nový motocykl o objemu 1000 ccm pro rok 2012 bude postaven na základě těchto poznatků.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist