Jezdci MotoGP před Mugellem

Přečtěte si názory hlavních protagonistů královské kubatury MotoGP před italskou Grand Prix.

Královská kubatura MotoGP je letos neobyčejně zajímavá. Podíváme-li se na průběžné pořadí, tak zjistíme, že sice vede tovární jezdec Yamahy, ale místo italské národnosti je to Španěl. Za dvěma Yamahami je na dalším místě jezdec s továrním motocyklem Honda, ovšem není to tentokráte Španěl, nýbrž Ital. A za touto dvojicí na třetím a čtvrtém místě je s minimální ztrátou jezdec na červeném motocyklu Ducati, ovšem i zde je to trochu naruby, není jim Australan, nýbrž Američan. A jak tedy vidí čtvrtý závod sezóny zástupci těchto továrních týmů?  

Casey Stoner (Ducati), 13. místo - 11 bodů



Po dvou pádech ze tří závodů chybí Caseymu Stonerovi už 59 bodů na vedoucího jezdce šampionátu, Jorge Lorenza. "Nyní se budu už koncentrovat pouze na jednotlivé závody. A na mistrovství světa musím v podstatě zapomenout.", říká ex-mistr světa z roku 2007 Casey Stoner.
 
Ovšem na Mugello má Australan velmi dobré vzpomínky, vloni zde vyhrál před Lorenzem a Rossim. A od roku 2008 je časem 1:50,003 min rekordmanem tohoto okruhu.

Nicky Hayden (Ducati), 5. místo - 39 bodů

 

Poprvé během svého závodění na Ducati má Nicky Hayden reálnou šanci bojovat v Mugellu o podiové umístění. 

"Nemohu se Mugella skoro dočkat. Musím se rehabilitovat všem svým fanouškům za loňský rok na tomto okruhu (12. místo). Měl jsem vloni problém se zadní brzdou a navíc jsem se tehdy necítil na GP9 úplně nejlépe. Pokud ale bude dobré počasí, tak je to velmi skvělá trať, ovšem musíš najít správné nastavení. Pak je jízda na tomto okruhu nahoru a dolů opravdovým potěšením. Přijdou tisíce fanouků Ducati a bude zde zvláštní tribuna Ducati" , těší se na Mugello ex-mistr světa z roku 2006 (tehdy ovšem na Hondě), Nicky Hayden.

Dani Pedrosa (Honda), 4. místo - 40 bodů 



Španělský tovární jezdec Dani Pedrosa je pod hodně velkým tlakem. Po třech závodech je až na čtvrtém místě, a to za svým stájovým kolegou Doviziosem. Přitom Pedrosa dobře ví, že mu končí smlouva a na výši té další záleží především jeho výsledky z letošního roku a hlavně z první části sezóny, kdy se smlouvy budou uzavírat. 

"Pokud bude všechno v pořádku, tak můžeme závodit hodně vpředu. Naše strategie je úplně jednoduchá, od první do poslední tréninkové minuty se soustředit na podstatné věci a využít jich. Mugello je díky své atmosféře neuvěřitelný závod, stejně jako u nás ve Španělsku", hodnotí Mugello vicemistr světa z roku 2007, Dani Pedrosa. 

159 cm vysoký a 52 kg vážící Pedrosa (24 let) zajel vloni v Mugellu s motocyklem 800 ccm Honda RC 212 rekord v Topspeedu, a sice neuvěřitelných 349,3 km/h.
 

Andrea Dovizioso (Honda), 3. místo - 42 bodů



Třetí jezdec průběžné klasifikace Andrea Dovizioso je po třetím místě v Le Mans hodně motivován pro domácí závod v Mugellu.

V loňském roce propásl tovární jezdec týmu Repsol-Honda Andrea Dovizioso podium o pouhých  0,053 sekundy. Za vítězným Stonerem pak skončil o 2,129 sekundy. 

"Do Mugella cestujeme s velmi dobrou náladou. V Le Mans jsem skončil nejen jako třetí, ale hlavně jsem dojel za Lorenzem a Rossim hodně v blízkosti. Pokud bych byl v kvalifikaci lepší než 7., tak to mohlo dopadnout ještě lépe. Mugello je pro mě emocionálně úplně něco zvláštního. Trať mě fascinuje a vždy mě připadá jako úplná novinka. Neuvěřitelná atmosféra s italskými fanoušky. Já miluji tuto trať, fanoušky, Toskánsko, Florencii, jídlo. Moji vlastní fanoušci budou stát v zatáčce Casanova-Savelli", říká Andrea Dovizioso, který prožil své dětství pouhých 95 km od tohoto okruhu, ve Forli. 

Valentino Rossi (Yamaha), 2. místo - 61 bodů



Jasný cíl má před sebou mistr světa Valentino Rossi. Při domácí Grand Prix chce získat nazpět vedoucí místo v šampionátu. A i Rossi, stejně jako ostatní adepti na titul dobře ví, že nastává rozhodující fáze letošního šampionátu, neboť během 28 dnů je čekají celkem 3 závody Grand Prix. 

"Po několika volných dnech si myslím, že by moje - při motokrosu zraněné - rameno mohlo být už konečně v pořádku. Při domácím závodě musím být top fit a musím se fanouškům ukázat v tom nejsilnějším stavu", říká Valentino Rossi, který při celkovém počtu 229 GP-startů získal 104 vítězství v závodech GP a 59 Pole-Position.

Od roku 2000 závodí Rossi v Mugellu v královské kubatuře, a to na motocyklech o objemu 500, 990 nebo 800 ccm, a to jak na motocyklu Honda nebo Yamaha. Od roku 2002 do 2008 vyhrál Rossi v Mugellu sedmkrát za sebou, teprve v roce 2009 přerušil tuto vítěznou sérii Casey Stoner, i když zde hrálo velkou roli počasí. 

Jorge Lorenzo (Yamaha), 1. místo - 70 bodů

 

Okruh v Mugellu patří k oblíbeným okruhům pilota z Mallorky. "V loňském roce jsem zde zajel jeden ze svých nejlepších závodů vůbec. Mugello je pro mě také nejlepší okruh na světě, dá se snad srovnat pouze s Phillip Islandem. Klasická trať Grand Prix s mnoha úseky nahoru a zase dolů. Navíc k tomu ta neopakovatelná atmosféra. Po výborném začátku sezóny bych chtěl dokončit tento závod na podiovém umístění", říká 23-letý Jorge Lorenzo. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist