Hvězdy druhé vlny

Uplynulý závodní víkend měl jednoho velkého hrdinu jménem Marc Marquez. Nejdříve dominoval 20-letý Španěl všem tréninkovým jízdám, potom se zapsal jako nejmladší Poleman kubatur 500 ccm/MotoGP všech časů a nakonec se stal nejmladším vítězem královské kubatury vůbec. Ale i muži druhé vlny stojí za pozornost.

Jorge Lorenzo v klubu stovkařů

Tím prvním za hvězdou Marcem Marquezem byl úřadující mistr světa Jorge Lorenzo, který v závěsu pilotů Repsol Hondy dojel ve svém 181. závodě GP už po 100. na podiové umístění. To se doposud podařilo pouze sedmi pilotům: Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Angel Nieto, Phil Read, Mike Hailwood, Dani Pedrosa a Max Biaggi. Svou radost ale nedával rodilý Mallorčan příliš najevo: "Je to během celé sezóny ten nejhorší okruh pro Yamahu".

Skvělý Crutchlow odměnil práci celého týmu

V noci ze středy na čtvrtek vznikl kvůli zkratu baterie v boxu Tech 3 požár. Těsně před 6 hodinou ranní dostal týmový šéf Herve Poncharal zprávu, že jeho box je pod vodou. O trochu více než 24 hodin později se podařilo připravit motocykly Cala Crutchlowa a Bradleyho Smitha včas k prvnímu tréninku a Crutchlow se poděkoval svému týmu skvělým výkonem: "Čtvrté místo je vyznamenáním pro celý tým", řekl Brit po odmávnutí šachovnicovým praporkem.


Valentino Rossi
objel ve stínu vedoucí skupiny skvělý závod. Jak to, mohl by se kdokoliv zeptat, vždyť Rossi dojel až šestý. Ovšem druhý muž z úvodního Kataru odjel skoro celý závod s defektem brzdy: "Ztratil jsem totiž část brzdového kotouče", uvedl do protokolu Rossi a zavřel tak pusu kritikům, kteří se už zbytečně brzy radovali, že jeho výsledek v Kataru byl pouze výjimka potvrzující pravidlo a Austin naopak zobrazil jeho pravou výkonost.

Hrdinou druhého sledu byl určitě Aleix Espargaro. Už hodně dlouho je pilot-CRT se svou Aprilií "Best of the Rest"! Stejně jako v Kataru se mu podařilo dostat se do Q2, odstartoval z P9 a v závodě samotném dokázal za svými zády udržet s podřadnou motorkou jak Bradleyho Smithe, tak ex-mistra světa superbiků Bena Spiese.


Mimochodem Španělé:
Vyhráli ve všech kubaturách, čímž se počet iberijských hattricků (vítězství ve všech kubaturách) dostal na počet 17 (13 z toho patří do sezóny 2010). V Moto3 to byl Alex Rins, v Moto2 Nico Terol a MotoGP Marc Marquez - všichni tři vyhráli svůj první závod ve svých objemových kubaturách. A aby toho nebylo málo, v Moto3 a MotoGP nezůstalo na podiových stupních místo pro žádného jiného zástupce z jiné země. To bylo pro Španěly už po 17. (125cc/Moto3), v královské kubatuře podruhé (MotoGP) v historii Grand Prix.

A co je dále ještě nutno napsat?

Jasper Iwema je opravdový tvrdý borec. Nizozemec se svým spektakulárním highsiderem sice zasloužil o vyvěšení červené vlajky, a nevypadalo to vůbec dobře, dokonce se někteří obávali toho nejhoršího. Naštěstí se brzy objevily zprávy, že zranění nejsou tak vážná a Jasper se chce rozhodně objevit na startovním roštu v Jerezu.

To, že je tvrdým borcem, chtěl dokázat Švýcar Tom Lüthi. Jen dva měsíce po svém těžkém zranění při testech ve Valencii, kdy jeho pravé rameno bylo hodně poškozeno, chtěl opět závodit. Ovšem bolesti v pátek byly hodně velké, takže se Lüthi rozhodl svůj comeback posunout na Jerez.


A konečně jedna ostuda: 44-letý Michael Barnes se chtěl navždy napsat do Guinnessovy knihy rekordů. A jak? Byl by druhým nejstarším pilotem v historii GP, který by se postavil na start MS. Bohužel ani v jednom tréninku se mu nepodařilo zdolat překážku 107%, a tak se na start pochopitelně nepostavil. Prostě v budoucnu by o wild card měli asi usilovat jezdci, kteří by neměli být věkem blízko otci Marca Marqueze.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist