GP Texasu – závodní neděle

Den závodu Velké ceny Texasu na Okruhu Amerik (COTA) v Austinu odstartovali jezdci nejnižší kubatury zahřívacím tréninkem, který následně absolvovali jezdci tříd Moto2 a MotoGP. Závod třídy Moto3 je na programu v 18:00 hodin, třída Moto2 startuje v 19:20 hodin a start královské MotoGP je ve 21:00 hodin.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první řady startoval do jednadvaceti kol závodu jako první Marc Márqueze (Repsol Honda), druhý Dani Pedrosa (Repsol Honda) a třetí Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP). Ve druhém sledu vyrazili jezdci Yamahy a to čtvrtý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing - OPEN), pátý Jorge Lorenzo a šestý Valentino Rossi (oba – Movistar Yamaha MotoGP). Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) figuroval uprostřed šesté řady sedmnáctý.

Start do závodu moc nevyšel Jorge Lorenzovi (Movistar Yamaha MotoGP), který vystřelil jako první, ale bohužel v době, kdy všichni ostatní čekali na zhasnutí světel startovního semaforu. Všichni byli tímto manévrem tak překvapeni, že v první zatáčku projeli v klidu a bez problémů … a s Lorenzem na prvním místě. Ten ale musel projet boxy za ulitý start a zařadil se na poslední třiadvacáté místo.

Ve druhém kole vedl Marc Márquez, který jako jediný obul zadní tvrdou směs, na druhé pozici jel Dani Pedrosa, třetí Andrea Iannone (Pramac Racing), čtvrtý Cal Crutchlow (Ducati Team), pátý Stefan Bradl a šestý Valentino Rossi, jako prozatím nejlépe postavený jezdec Yamahy. Karel Abraham jel sedmnáctý.

Po úvodních pěti kolech vedl Marc Márquez náskokem 1,2 sekundy před týmovým kolegou Danim Pedrosou. Třetí Andrea Iannone už na druhého Pedrosu ztrácel pět sekund a právě o třetí místo musel bojovat s Valentinem Rossim, který ale od sedmého kola začal ztrácet. Karel Abraham klesl na osmnáctou pozici, Cal Crutchlow zajel do boxů a Jorge Lorenzo se posunul na šestnáctou pozici.
V polovině závodu bylo jasné, že Rossiho Yamaha ztratila dech a Ital se postupně propadal pořadím a v desátém kole jel osmý. Závod nadále vedl Marc Márquez, druhý Dani Pedrosa ztrácel necelé tři sekundy, třetí pokračoval velmi dobře jedoucí Andrea Iannone. V závodu už nepokračoval Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini), který havaroval, ale z místa nehody odešel po svých, zatímco Cal Crutchlow, který po návratu z boxů znovu závodil, spadl osm kol před koncem a museli ho odnést na nosítkách. Vypadá to na zlomenou pravou ruku.

V posledních pěti kolech zůstávalo pořadí na prvních dvou místech stejné, ale změny nastaly na třetí pozici. Na třetím místě jel od šestého kola Andrea Dovizioso (Ducati Team), čtvrtý Stefan Bradl chtěl před Itala, takže se schylovalo k zajímavému souboji. Na pátém místě jel Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) a až šestý byl Andrea Iannone. Karel Abraham v závodu pokračoval na šestnáctém místě.

Marc Márquez zůstává neporažen také v závodu Velké ceny Texasu, kterou s malým zaváháním v poslední zatáčce před cílem s přehledem vyhrál a s padesáti body zůstává ve vedení průběžného hodnocení třídy MotoGP. Double pro Hondu získal druhým místem Dani Pedrosa a jako třetí projel cílem Andrea Dovizioso, čímž dostal Ducati na stupně vítězů a zároveň ji tak přiblížil okamžiku, kdy bude muset zredukovat objem palivové nádrže a počet motorů na sezonu (z 24l a 12motorů na 22l a 9motorů).

Nejlepším jezdcem kategorie Open je devátý Aleix Espargaró. Karel Abraham projel cílem čtrnáctý a z Texasu si odváží dva mistrovské body.

AKTUALIZACE: Cal Crutchlow nemá zlomené zápěstí, ale prst na pravé ruce. Toto zranění by nemělo zabránit jeho účasti v GP Argentiny.
GP Texasu, MotoGP – Závod
zataženo, 26°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 71%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 43'33.430
2 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +4.124
3 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +20.976
4 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +22.790
5 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +22.963
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +26.567
7 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +28.257
8 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +45.519
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +47.605
10 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +49.111
11 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +1'00.735
12 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +1'03.954
13 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +1'07.333
14 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +1'27.972
15 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - +1'32.376
16 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'32.543
17 - Danilo PETRUCCI - ITA - IodaRacing Project - ART - +1'39.176
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'51.962

Závod nedokončil/ neklasifikován:

Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - 2kola
Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - 4kola
Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - 9kol
Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - 12kol
Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - 13kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist