GP Rakouska– Závod MotoGP™ vyhrál Bagnaia, Salač sedmý v Moto2™

Desátý podnik sezony MS silničních motocyklů vyvrcholil v neděli dnem závodu velké ceny Rakouska na Red Bull Ringu. Závod třídy Moto3™ vyhrál Turek Deniz Öncü (KTM), Celestino Vietti (Kalex) se po dlouhé době vrátil na vrchol pódia závodem třídy Moto2™. Čech Filip Salač (Kalex) projel cílem závodu Moto2™ sedmý v pořadí. V královské kubatuře dominoval Francesco Bagnaia (Ducati), jenž v Rakousku získal zlatý double, navýšil náskok ve vedení šampionátu a do druhé poloviny sezony nastupuje s jasným cílem vyhrát a titul mistra světa obhájit. Jedenácté kolo sezony 2023 přivítá za dva týdny katalánská Barcelona.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 28kol startoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Maverick Viňales (Aprilia Racing) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Z druhé řady vyrazil Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Třetí řada a Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team) a Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team). Penalizaci v podobě dlouhého kola měl pro závod Jorge Martin (Prima Pramac Racing), který startoval dvanáctý. Několikanásobný šampion Marc Márquez (Repsol Honda Team) startoval až osmnáctý a jeho někdejší soupeř Valentino Rossi vše sledoval z boxu svého týmu Mooney VR46 Racing.

První pozici si po startu udržel Francesco Bagnaia, na druhé místo se posunul Brad Binder, jelikož Maverick Viňales zaznamenal propad na deváté místo. Třetí jel Jack Miller, čtvrtý Alex Márquez, pátý byl Luca Marini a šestý Marco Bezzecchi. Španěl Jorge Martin se posunul na sedmé místo, nicméně musel absolvovat dlouhé kolo. Ve třetím kole bylo znát, že první dva jezdci pořadí zaveleli k útoku, protože Bagnaia s Binderem ujeli skupině vedené Jackem Millerem na rozdíl 1,2 sekundy. Ve čtvrtém kole projel Jorge Martin dlouhým kolem a propadl se na třináctou pozici. V pátém kole se na třetí místo posunul v deváté zatáčce Alex Márquez a Marco Bezzecchi získal ve stejném místě Mariniho pátou pozici.

Po šesti odjetých kolech jel na špici pole Francesco Bagnaia, jehož těsně následoval tovární jezdec KTM Brad Binder. Necelé dvě sekundy za vedoucí dvojicí jel třetí Alex Márquez, který měl náskok sedmi desetin na čtvrtého Marca Bezzecciho, pátý jel Luca Marini, šestý Jack Miller, sedmý Maverick Viňales, osmý Aleix Espargaró, devátý byl Enea Bastianini a první desítku uzavíral Johann Zarco. Za Francouzem bojoval Fabio Quartararo o jedenácté místo s Jorge Martinem, který spěchal pořadím, jelikož hodně ztratil penalizací. V desátém kole Martin továrního jezdce Yamahy předjel. Ve hře o třinácté místo byla trojice Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), Pol Espargaró a Marc Márquez. Souboje o šesté místo sváděla trojice Jack Miller, Maverick Viňales a Aleix Espargaró.

Těsně před polovinou závodu havaroval ve třetí zatáčce jezdec Hondy Joan Mir (Repsol Honda Team). Na první pozici figuroval Francesco Bagnaia, devět desetin ztrácel druhý Brad Binder, dvě sekundy za Jihoafričanem jel Alex Márquez, který měl na zadním kole Itala Marca Bezzecchio. Dvě sekundy za Italem jel na páté pozici Luca Marini, šestý byl Maverick Viňales, sedmý Jorge Martin, osmý Aleix Espargaró, devátý Enea Bastianini a desátý Jack Miller, který v závěru první poloviny závodu zaznamenal výrazný propad pořadím. V šestnáctém kole zaútočil Ital Bezzecchi na třetí pozici, ale v první zatáčce včas nedobrzdil, takže ztráta na Márqueze byla na sedmi desetinách.

Deset kol před cílem závodu měl první Francesco Bagnaia náskok 2,7 sekundy, takže by se dalo říci, že v této fází závodu již bylo rozhodnuto. Druhý Brad Binder si najel na třetího Alexe Márqueze náskok 3,1 sekundy, takže také Jihoafričan měl své jisté. Jezdec Gresiniho týmu ale neměl jisté nic, protože měl těsně za sebou Marca Bezzecchiho a ten, jakmile byla možnost, útočil. Márquez zatím všechny jeho snahy odrazil a tyto souboje umožnily pátému Marinimu se přiblížit k týmovému kolegovi na rozdíl pěti desetin. V třiadvacátém kole byl Bezzecchi úspěšný a dostal se před Márqueze n třetí pozici. Nyní byl na řadě Marini, kdo se pokoušel Márqueze překonat.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol, vedl první Francesco Bagnaia náskokem ve výši pěti sekund. Náskok druhého Brada Bindera byl na třech sekundách. Třetí jel Marco Bezzecchi, jenž si už stačil najet jednosekundový náskok na dvojici Alex Márquez, Luca Marini. V pětadvacátém kole uviděl vedoucí jezdec napomenutí ohledně limitů trati, věc, na kterou si bude muset dát pozor, aby nedostal penalizaci. Ve stejné době bojoval o čtvrté místo Alex Márquez a Luca Marini. Ital byl nakonec ke spokojenosti bratra Valentina Rossiho a jeho ženy úspěšný a během okamžiku si najel půl sekundy náskoku. Třetí Bezzecchi snižoval ztrátu na druhého Bindera, ale vzhledem k tomu, že do konce závodu zbývaly jen dvě kola, naděje, že by se před Jihoafričana dostal nebyly žádné. V posledním kole závodu uviděl Pol Espargaró informaci, že byl penalizován dlouhým kolem, takže bodovanou patnáctou pozici Španěl neudrží.

Závod rakouské Grand Prix s převahou vyhrál Francesco Bagnaia, který posiluje vedení v průběžném hodnocení šampionátu a získává jubilejní padesáté umístění na stupních vítězů. Druhý projel cílem Brad Binder, třetí byl Marco Bezzecchi. Úspěšný závod Rossiho týmu potvrdil čtvrtým místem Luca Marini. Španěl Alex Márquez závod dokončil pátý. Penalizace průjezd dlouhým kolem z posledního kola nestačili odjet jezdci Pol Espargaró a Iker Lecuona (náhradní jezdec za Alexe Rinse), takže u nich došlo jednorázově k třísekundové penalizaci. Pol Espargaró tak skončil šestnáctý, Iker Lecuona dvacátý.

GP Rakouska, MotoGP™ – ZÁVOD
31°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 30%
1. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 42:23.315
2. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +5.191
3. #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati +7.708
4. #10 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team Ducati +10.343
5. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +11.039
6. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +11.724
7. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +12.917
8. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +19.509
9. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +20.231
10. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +20.729
11. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +21.527
12. #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +23.027
13. #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati +24.259
14. #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +25.365
15. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +25.475
16. #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +28.073
17. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati +28.998
18. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +32.316
19. #32 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Aprilia +42.392
20. #27 Iker LECUONA Repsol Honda Team Honda +46.239
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia  
  #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda  
  #88 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist