GP Katalánska – Bitvu s Márquezem vyhrál Rossi, Kornfeil desátý

Sedmá Grand Prix sezony dnes vyvrcholila třemi závody tříd Moto3, Moto2 a MotoGP. Program dne závodu v neděli odstartovaly zahřívací tréninky po jejichž skončení na cílové rovince členové paddocku motocyklového šampionátu vzdali poctu zesnulému Luisi Salomovi minutou ticha. Jako první jeli závod jezdci Moto3 a své premiérové vítězství kariéry jezdce mistrovství světa získal Jorge Navarro. Jakub Kornfeil byl desátý, Karel Hanika závod nedokončil. V třídě Moto2 vyhrál Johann Zarco, který porazil dobře jedoucího Alexe Rinse. V královské MotoGP jezdci odjeli velmi napínavé klání v němž byl úspěšný Valentino Rossi. Marc Márquez je novým lídrem průběžného hodnocení. Oba si dnes zřejmě poprvé od Malajsie 2015 podali ruce a jezdci všech tříd věnovali své výkony a umístění na stupních vítězů Luisi Salomovi.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 25kol závodu odstartoval z pole position Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Z druhé řady vyrazil Hector Barbera (Avintia Racing), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar). V třetí řadě byl Cal Crutchlow (LCR Honda), Andrea Iannone (Ducati Team) a Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich).

Po startu vystřelil na první místo Jorge Lorenzo následován Marcem Márquezem. V první zatáčce bylo dost husto a Valentino Rossi tam propadl na osmou pozici. Během jednoho a půl kola dokázal projet polem na čtvrté místo a snažil se dostat před třetího Daniho Pedrosu. Rychlý byl Maverick Viñales, který s Rossim dostal do svěráku Andrea Iannoneho, který během zlomku sekundy přišel o dvě pozice. Ital Rossi ve třetím kole předjel Španěla Pedrosu, který musel svádět divoké souboje s krajanem Viňalesem. Závod měl neuvěřitelné tempo a první Jorge Lorenzo vedl náskokem šesti desetin před Marcem Márquezem. Třetí Rossi ztrácel na Márqueze čtyři desetiny.

V pátém kole předjel Valentino Rossi druhého Marca Márqueze a hned v dalším Jorge Lorenza takže převzal vedení a snažil se soupeřům ujet. Na to jak bylo slyšet fanoušky se ani nechce věřit, že se závod jede ve Španělsku. Do konce závodu zbývalo osmnáct kol, když bylo pořadí Valentino Rossi, Marc Márquez a Jorge Lorenzo. Šest desetin za Lorenzem jel Dani Pedrosa, čtyři desetiny ztrácel pátý Maverick Viñales. V osmém kole Dani Pedrosa předjel Lorenza a posunul se na třetí místo. Španěl Lorenzo tak musel svádět souboje s Maverickem Viňalesem. Jezdec Suzuki útočil jak sršeň, ale ne a ne se před továrního jezdce Yamahy dostat.

V polovině závodu jeli na prvních dvou místech těsně za sebou Valentino Rossi a Marc Márquez, což ještě slibovalo napínavou podívanou. Dani Pedrosa ztrácel na vedoucí dvojici tři sekundy, čtvrtý Maverick Viñales byl dvě a půl sekundy za třetím Danim Pedrosou. Jorge Lorenzo byl pátý 2,3 sekundy za Viňalesem. Ve druhé pětce jel Andrea Iannone, Pol Espargaró, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso a desátý byl Danilo Petrucci.

V sedmnáctém kole chtěl v desáté zatáčce Andrea Iannone předjet Jorge Lorenza, ale trefil mu zadní kolo a oba skončili na zemi. Incident bude vyšetřován. Iannone tam chtěl něco Lorenovi vysvětlit, ale Španěl neměl náladu Itala poslouchat. Jak Rossi, tak Márquez dostali informaci, že Lorenzo už v závodu nepokračuje. Márquezovi tím chtěli naznačit, že nemusí na jet na doraz, ale zřejmě to nezabralo, protože v jednu chvíli to už vypadalo, že si z Hondy vystoupí.

Pět kol před cílem začala bitva o vítězství v katalánské Grand Prix. Marc Márquez začal útočit a Valentino Rossi prozatím jeho ataky odrážel. Třetí Dani Pedrosa jel čtyři sekundy za Rossim s Márquezem a vše sledoval z bezpečné vzdálenosti. Čtvrtý byl Maverick Viñales, pátý Pol Espargaró. Ve dvaadvacátém kole Marc Márquez předjel Valentina Rossiho a Ital jel nějakou dobu na jeho zadním kole. Pravděpodobně tam byla také taktická bitva. Nesmírný adrenalin a tribuny hnaly oba jezdce do soubojů.

V posledním kole už Rossi najel náskok, který mu umožnil dojet do cíle bez bitvy. Závod Velké ceny Katalánska vyhrál Valentino Rossi, na druhé pozici skončil Marc Márquez, třetí je Dani Pedrosa. Nejlepším jezdcem netovárního týmu je pátý Pol Espargaró. Protože Jorge Lorenzo závod nedokončil, převzal vedení v šampionátu Marc Márquez.

GP Katalánska, MotoGP – Závod (25kol)
27°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 44%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 44'37.589
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +2.652
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +6.313
4 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +24.388
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +29.546
6 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +36.244
7 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +41.464
8 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +42.975
9 - Danilo PETRUCCI - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +45.337
10 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +46.669
11 - Jack MILLER - AUS - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +49.514
12 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +55.133
13 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +57.974
14 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +1'00.141
15 - Michele PIRRO - ITA - Avintia Racing - Ducati - +1'00.429
16 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +1'16.269
17 - Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - 7kol
Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 9kol
Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - 9kol
Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 10kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist