GP Japonska MotoGP

Ital Loris Capirossi vítězí v závodě, který korunoval nového světového šampióna třídy MotoGP.

Před zraky 57617 diváků odstartovalo 21. členné pole jezdců MotoGP do svého závodu Grand Prix Japonska, který by se také mohl charakterizovat jako skvělý Bridgestone, dobrý Dunlop a katastrofální Michelin, vždyť pouze devátý Hayden byl jezdcem francouzského koncernu mezi nejlepšími deseti.
V samotném závodě dominovali jezdci, kteří včas zajeli do boxů k výměně motocyklů. Start byl totiž ještě na mokrém asfaltu, s postupem času ovšem trať natolik oschla, že bylo nutné vyměnit mokré pneu za suché. Kdo toto učinil nejdříve, v konečném efektu vydělal nejvíce. I když si Valentino Rossi, Marco Melandri, Casey Stoner a Daniel Pedrosa vyjeli velký náskok, pozdní výměna pneumatik (ke které se Pedrosa po pádu ani nedostal) je poslala do zadních pozic.
Ve vzniklé situaci se nejlépe orientoval veterán Loris Capirossi, který na suchých pneumatikách jezdil až o sedm sekund rychleji, než vedoucí jezdci. To znamenalo, že když se vedoucí trojice vydala do boxů k výměně strojů, Loris šel do čela s takovým náskokem, že do cíle přijel na prvním místě s více jak deseti sekundami k dobru. Druhý skončil Randy de Puniet a třetí po obrovském souboji se Sylvainem Guintolim Toni Elías.
Na Guintoliho tedy nakonec zbylo čtvrté místo, což ovšem je jeho nejlepší výsledek v kariéře MotoGP a zároveň nejlepší výsledek této sezóny pro tým Herve Poncharala.
Pátý projel cílem Marco Melandri, který doplatil na pozdní výměnu pneumatik. Přitom Melandri jezdil v počátku závodu dokonce na prvním místě.
Na šestém místě projel cílem Casey Stoner, který si tak předčasně zajistil premiérový titul Mistra světa, když v letošním ročníku MotoGP již nemůže být nikým dostižen.
Anthony West skončil v závodě na sedmé pozici, přestože musel dvakrát do boxů. Poprvé to bylo kvůli trestu za předčasný start, podruhé k výměně motocyklu.
Osmým místem se prezentoval další veterán. Alex Barros dosáhl na jeden z jeho lepších výsledků, když na devátou pozici poslal Nickyho Haydena a na desátou Johna Hopkinse.
Velmi si jistě od mokrého asfaltu sliboval Chris Vermeulen, bohužel jeho šance zůstala již na startu, na kterém zůstal Australan dlouho sedět.
Pro další body v letošní špatné sezóně si dojel dvanáctý Makoto Tamada, jenž uhájil svou pozici před třináctým Valentino Rossim. Ten patřil v prvních kolech k tomu nejlepšímu, co GP Japonska nabízela, po výměně motocyklu ovšem sedminásobný Mistr světa zapadl do velmi výrazné šedi, kterou umocňuje snad jeho problém se špatnými pneumatikami Michelin. Nicméně chyba Rossiho při vyhodnocení situace ohledně výměny motocyklů by ho patrně stejně stále japonské stupně vítězů.
Velmi nevýrazný byl dnes i Colin Edwards, jenž byl nakonec rád, že čtrnácté místo uhájil před patnáctým Shinichi Item.
Na čele šampionátu je již jistý šampión roku 2007 Casey Stoner (297 bodů), druhý je Valentino Rossi (214) a třetí Daniel Pedrosa (188).
Závody Grand Prix pokračují za dva týdny v Austrálii, kde se jede tradičně na velmi rychlém okruhu Phillip Island.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist