Crutchlow musí rychle zvážit své možnosti

Blíží se polovina letošní sezony a to je zpravidla nejdůležitější období pro uzavírání nových nebo prodlužování těch stávajících smluv jezdců, kterým jejich kontrakty s příslušnými týmy vyprší koncem roku. Přesně to je případ Cal Crutchlowa, jemuž smlouva s Tech3 letos končí a zatím není rozhodnuto, kde bude závodit v příští sezoně.

Britský závodník přestoupil do seriálu Grand Prix z mistrovství produkčních motocyklů a rok 2011 nebyl pro rodáka z Coventry vůbec snadný. V premiérové sezoně bylo jeho nejlepším umístěním sedmé místo z Katalánska až do posledního závodu sezony ve Valencii, kde zajel vůbec nejlépe, když projel cílem na čtvrtém místě. Vyhrál titul pro Nováčka roku 2011 a tím pomyslně odstartoval mnohem úspěšnější sezonu 2012, kde získal jednou tolik bodů a skončil celkově sedmý.

V roce 2012 Crutchlow uvažoval o přestupu k tovární Ducati, ale k tomu nakonec nedošlo a zůstal na satelitu Yamahy. Snahou jet za každou cenu tovární motocykl konkurenční značky si v očích vedení týmu ani Yamahy moc nepomohl. Kolotoč MotoGP je vůbec jedna velká hra pokeru, partije jednání a vyjednávání, která graduje právě nyní. Cal Crutchlow jede třetí sezonu v šampionátu, která je rozhodně jeho nejlepší a to je velmi dobrý trumf. Yamaha nyní váhá, zda Crutchlowa nechat jít a risknou spolupráci s Polem Espargarem, který by jednou mohl být ´Márquezem´ u Yamahy nebo pokračovat s Crutchlowem.
Britský závodník by rád podobný formát, jaký je například v případě LCR Hondy, kde má Stefan Bradl tovární podporu HRC. Jenže na to u Yamahy nechtějí moc slyšet. K prvnímu jednání mezi Calem Crutchlowem a zástupci Yamahy došlo během víkendu v italském Mugellu. Další jednání pokračovala naposledy v Assenu a finální této vysoké partie by mělo proběhnout na německém Sachsenringu. Crutchlow už nemá moc času a bude se muset rozhodnout. Na své straně má rozhodně šéfa týmu Herve Poncharala, který je prostředníkem v jednáních.

Po Assenu uvedl šéf Yamahy Lin Jarvis, že s vedením stáje Tech3 spolupracují na tom, aby si Cal Crutchlowa udrželi, ale není si jistý, zda to bude stačit: „Je těžké říct, zda se nám společně s Tech3 podaří dát dohromady technický komplet, který by splňoval jeho přání,“ uvedl Jarvis pro britský motomatters.com. Nicméně z toho, že by Cal Crutchlow nezůstal si u Yamahy velkou hlavu nedělají. Proto byla logická otázka, zda tedy mají už předběžnou dohodu s Polem Espargarem, ale tuto věc Jarvis odmítl komentovat.
Pro příští sezonu bude pro Cala Crutchlowa určitě výhodné jet satelit Yamahy a pokračovat na stejné úrovni, jakou předvádí letos. Díky tomu získá dobrou pozici pro vyjednávání a může se klidně konečně domluvit se Suzuki. Jejich odklad vstupu do MotoGP Crutchlowovi rozhodně zkomplikoval život, protože přišel o jeden z velmi silných trumfů při vyjednávání s Yamahou.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist