Britskou Grand Prix 2015 přivítá Donington Park

Britský závodní okruh Donington Park uspořádá v příštím roce Velkou cenu Velké Británie na základě dohody s promotérem mistrovství světa silničních motocyklů Dornou a společností Circuit of Wales, která má práva na britskou Grand Prix.

Vedení společnosti Circuit of Wales před nedávnem oznámilo dlouholetý kontrakt s Dornou, který jim dává práva na pořádání Grand Prix Velké Británie do roku 2024. Ve skutečnosti ale zatím plánovaný 3,5 míle dlouhý okruh fyzicky neexistuje.

Protože se jeho výstavba připravuje, hledalo se alternativní místo pro pořádání britské Grand Prix, kterým se stal oblíbený okruh v Leicestershire. „Donington Park má bohatou historii a byl domovem britské Grand Prix až do roku 2009. Dnešní oznámení tak bylo přivítáno s velkým nadšením, třebaže teď na nás čeká spousta práce,“ uvedl Chris Tate z Doningtonu, který nemusí pořádat Grand Prix pouze v roce 2015, ale také klidně v roce 2016. Vše bude záviset na tempu stavebních prací.
„Poté, co byla před třemi týdny podepsána dlouhodobá smlouva MotoGP, bylo naši prioritou odsouhlasit místo pro pořádání podniku v roce 2015,“ řekl Chris Herring, ředitel developerské společnosti okruhu ve Walesu. „V zájmu všech a zejména fanoušků, bylo třeba udělat toto rozhodnutí co nejdříve a v Donington Parku máme místo, které sdílí naši vizi ohledně MotoGP ve Velké Británii.“

Nový Okruh Wales je projektem za 280 miliónů liber, který má mimo samotné závodní dráhy přinést do Walesu silné zázemí, nové pracovní příležitosti nebo třeba britský automobilový vývoj a výzkum. Rovněž má znamenat pro region Blaenau Gwent významný přínos po stránce obchodní a turistické.

Okruh v Silverstonu měl zájem pokračovat v pořádání britské Grand Prix, ale nakonec byla ta letošní na nějakou dobu poslední. Na toto téma generální ředitel okruhu Silverstone Richard Philips uvedl: „Chtěli jsme MotoGP v Silverstonu udržet, ale nemůžeme si to dovolit dotovat. Každá budoucí dohoda s Dornou nebo Okruhem Wales musí být ekonomický rozumná pro všechny zúčastněné strany, včetně nás.“
„Udělali jsme vše, co jsme považovali za rozumnou nabídku, abychom podnik udrželi v Silverstonu, ale zdá se, že Okruh Wales, který s pořádáním Grand Prix nemá žádné zkušenosti, dospěl k závěru, že to můžou udělat lépe, když ji budou provozovat sami a za využití Donington Parku, dokud nebude jejich okruh připraven.“


Společnost Circuit of Wales má smlouvu do konce roku 2019 s možností prodloužení na dalších pět let. Na okruhu v Donington Parku naposledy pořádali britskou Grand Prix v roce 2009. Od roku 2010 až do minulého víkendu byl domovem britského podniku okruh v Silverstone.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist