FIM MiniGP Czech Republic Series

Miniracing Czech Republic součástí programu Road to MotoGP™. FIM MiniGP World Series je jedna z prvních cest do MotoGP a Česká republika bude součástí tohoto jedinečného programu již od sezóny 2024!

Již od této sezóny se šampionát Miniracing Czech Republic zařadí mezi světovou elitu. Ve dvou třídách Ohvale 160 a Ohvale 190 se ti nejlepší jezdci ve FIM MiniGP Czech Republic Series kvalifikují do finále FIM MiniGP World Series ve Valencii.

V šampionátu Miniracing Czech Republic máme již řadu let zkušenosti s motocykly Ohvale a od sezóny 2024 budeme ve zmíněných třídách bojovat nejen o mistry České republiky, ale také o to, kdo se kvalifikuje do finále FIM MiniGP ve Valencii, ve dnech 12. – 14. 11. 2024. Tento finálový podnik v sérii FIM MiniGP se jede tradičně v týdnu před závěrečným podnikem MotoGP.

Jorge Viegas, FIM prezident: „Série FIM MiniGP je jedním z největších úspěchů jak FIM, tak Dorny. Tato série byla vytvořena především jako první krok pro mladé jezdce z celého světa do MotoGP. V letošním roce jsme měli ve Valencii jezdce ze 17 národních federací a v roce 2024 bychom mohli dosáhnout hned 20 sérií včetně České republiky. Gratuluji Autoklubu České republiky a připojení jejich šampionátu do FIM MiniGP programu a věřím tomu, že z jejich šampionátu vzejdou velcí šampióni!“

Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky: „Chtěl bych poděkovat za skvělou práci v oblasti Miniracingu naší komisi silničních závodů motocyklů a jejímu předsedovi Matěji Smržovi. Ukazuje se, jak důležitá je aktivní diplomacie a naše pozice v mezinárodní federaci FIM, kde je Matěj velmi aktivním členem silničářské komise a já se účastním zasedání představenstva, protože získat tento šampionát není vůbec jednoduché. Jsem rád, že patříme do klubu těch mála národních federací, kterým se podařilo přesvědčit FIM a Dornu o tom, že na národní MiniGP šampionát máme potenciál. Držím palce našim jezdcům!“

Základní informace:

Třída FIM MiniGP 160cc (Ohvale 160)

  • Motocykl: OHVALE GP-0 160 4rychlostní motocykl, s jednoválcovým motorem a 10‘‘ koly
  • OHVALE GP-0 160 4Speed (od roku 2016)
  • OHVALE GP-0 160 EVO 4Speed (od roku 2022)
  • Věk účastníků: 10-14 let
  • Minimální věk: jezdec se nemůže zúčastnit, dokud nedosáhne 10 let věku
  • Maximální věk: jezdec může dokončit sezónu ve které dosáhne věku 14 let

Třída FIM MiniGP 190cc (Ohvale 190)

Motocykl: OHVALE GP-2 190 Daytona motocykl, s jednoválcovým motorem a 12‘‘ koly
Věk účastníků: 12-16 let
Minimální věk: jezdec se nemůže zúčastnit, dokud nedosáhne 12 let věku
Maximální věk: jezdec může dokončit sezónu ve které dosáhne věku 16 let

OHVALE

Značku Ohvale bude jako oficiální dealer a servis Ohvale zajišťovat David Kučeřík a jeho firma MX-100.cz. David Kučeřík je součástí paddocku Miniracing Czech Republic již několik let a jeho dodávka motocyklů, náhradních dílů a především servis na všech závodech bude klíčovou rolí. David Kučeřík bude mít jako oficiální servis pro tento šampionát veškeré potřebné informace přímo z italské Ohvale a jeho pracovní tým bude společně s technickými komisaři kompetentním článkem při dohledu nad dodržováním předepsaných technických pravidlech.

PIRELLI

Ve třídách FIM MiniGP 160 (Ohvale 160) a FIM MiniGP 190 (Ohvale 190) budou předepsané pneumatiky Pirelli. Jezdec si může vybrat mezi slickem anebo mokrou pneumatikou, avšak není možné je kombinovat. Motocykly a kombinézy jezdců musí být označeny logem. Pneumatiky Pirelli bude možné zakoupit přímo na samotných závodech za podporovanou cenu. Servis Pirelli bude zajištěn letitým partnerem šampionátu, Davidem Ouředníčkem a jeho společností DAFIT Motoracing.

Ceny pneumatik Pirelli, slick nebo mokré pneumatiky. Ceny uvedeny bez DPH.

  SADA PNEU PŘEDNÍ PNEU ZADNÍ PNEU
160cc – 10‘‘ 152 € 71 € 81 €
190cc – 12‘‘ 158 € 74 € 84 €

 

MOTUL

Všechny motocykly musí používat předepsaný olej Motul 300V FL Road Racing 10W-40. Všem jezdcům bude dodáno jako startovací balíček 6 litrů tohoto oleje na prvním závodě. Motocykly a kombinézy jezdců musí být označeny logem.



Matěj Smrž, promotér šampionátu Miniracing Czech Republic: „Jsem skutečně šťastný z toho, co se nám podařilo. Nyní už nebudeme říkat pouze šampionát Miniracing Czech Republic, ale budeme se pyšnit názvem FIM MiniGP Czech Republic. Možná nám to všem dojde trochu později, ale je to obrovský úspěch a naší silnici tento krok může významně posunout vpřed! Po letech tvrdé práce se nám podařilo šampionát dostat na absolutní vrchol ve své disciplíně a nyní bude záležet pouze na nás, jak se s tím popereme. Jedno je ale jisté, na konci roku 2024 pojedou první jezdci z našeho šampionátu a budou ve finále bojovat se světovou elitou. Všichni jezdci na stejné dráze, stejné počasí, stejné oblečení, stejné pneumatiky a stejné motocykly!“



Česká republika a FIM MiniGP World Series…

Tento projekt vznikl ve spolupráci FIM, Dorna a Ohvale již pro sezónu 2021 a slaví obrovské úspěchy po celém světe. Základní myšlenkou je umožnit jezdcům bez rozdílu národnosti ukázat svůj potenciál a na stejných motocyklech i se stejnými pneumatikami, bojovat o možný postup třeba až do MotoGP.

Česká republika měla od začátku této série své želízka v ohni díky spolupráci s FIM MiniGP Alpe Adria Series. V roce 2021 se do Valencie kvalifikoval jezdec Tadeáš Benáček ve třídě Ohvale 160, celkově skončil na 8. místě. V roce 2022 to byl Roman Durdis, který rovněž ve třídě Ohvale 160 skončil na 8. místě. V sezóně 2023 nám ve třídě Ohvale 160 štěstí nepřálo, ale v nově vzniklé třídě Ohvale 190 se do finále prokousal Nikolas Giesler a opět Roman Durdis. Nikolasovi se ve Valencii příliš nedařilo, ale Roman Durdis potvrdil své kvality, a ve finále obsadil solidní 10. místo.

V případě zájmu nebo jakýkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat na email miniracing@miniracing.cz. Již brzy Vás budeme informovat o všech třídách šampionátu Miniracing Czech Republic a následovat budou sportovní a technické předpisy.

Spuštění registrací na jednotlivé závody, ale nově i za zvýhodněnou cenu na celou sezónu budou spuštěny do 15.2.2024!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist