Zemřel Eduard Klimek, legenda z Moravan u Kyjova

Eduard Klimek se narodil 24.9. 1946 v obci Moravany u Kyjova, kde také prožil celý život. Hlavně díky podpoře staršího bratra Evžena přičichl k závodům silničních motocyklů a v roce 1965 nastoupil svůj první závod na Walteru 350ccm. Během vojny pořídili motocykl RAVO 250ccm, později "stopětadvacítky" Tatran a Ravo.

Edovou dominantní třídou ale byla nejnižší kubatura 50ccm. Začal na Tomosu a od roku 1972 vstoupil do mistrovství republiky na Kreidlerech. Jeho nejlepší sezonou byl rok 1974, kdy se stal vicemistrem republiky za Františkem Kročkou. S přibývajícími roky přibývaly i kilogramy na váze a bylo třeba přejít na vyšší kubaturu. Třídu 125ccm jezdil na motocyklu Maico, ale vzápětí ho vyměnil za italskou Morbidelli. Svoji závodní kariéru ukončil v roce 1984, ale jak se později ukázalo, ještě ne definitivně.

V rodných Moravanech Eda "šéfoval" místní dílně Svazarmu. V průběhu sedmdesátých let zde "svazarmovci" pořádali motocyklový závod Slovácký okruh a později se staral o závodní tým složený z místních chlapců a jeho syna Edy juniora. Motocykly naplnily jeho život a jeho aktivity v motosportu daleko přesáhly hranice naší republiky. Zúčastňoval se závodů veteránů jako doprovod svého syna a to nakonec vyústilo v to, že se v roce 2009 opět objevil za řídítky motocyklu Kovrovec 175ccm.

Bohužel při závodě v Radvanicích nezaviněně kolidoval s dalšími jezdci a tato událost započala Edův další boj, tentokrát o zdraví. Bojoval statečně několik let, avšak 15.12. 2017 definitivně dotlouklo jeho motocyklové srdce. Eduard Klimek zemřel v jednasedmdesáti letech.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
brodak přispěl 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist