IDM Superbike – Na Red Bull Ring Svoboda jen tak nezapomene

O víkendu jeli jezdci a týmy mezinárodního mistrovství Německa v závodech silničních motocyklů IDM Superbike pátý podnik sezony na rakouském Red Bull Ringu. V třídě superbiků chybělo několik předních jezdců, jelikož ti měli své povinnosti ve FIM EWC a startovali v Suzuce. Závodní víkend ovlivnilo také počasí a nesportovní chování nizozemského závodníka Walida Khana, který při vysoké rychlosti šahal českému jezdci Petru Svobodovi na řídítka, který později spadl. Předposledním podnikem sezony bude 18. až 20.srpna Assen.

IDM SUPERBIKE

Na okruhu Red Bull Ring jeli o víkendu jezdci superbiků dva závody. Závody byly jiné v tom, že chyběla špička IDM, jelikož jezdi jako lídr Florian Alt (Holzhauer Racing Promotion) nebo Ilya Mikhalchik (BCC-ALPHA-VAN ZON-BMW), Leandro Mercado (Kawasaki Weber Motos) a Bastien Mackels (Team SWPN) závodili v rámci FIM EWC v japonské Suzuce. V prvním klání superbiků vyhrál poprvé v IDM Američan, a to Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW). Druhý byl Loris Baz (Bonovo Action BMW), takže triumf jezdců z MS superbiků. Na třetí pozici se umístil Philipp Steinmar (BCC ALPHA VAN ZON BMW RACING TEAM), který ale v rámci německého šampionátu bral plný počet bodů.

IDM Superbike – 1.závod
1. Garrett GERLOFF (USA), BMW
2. Loris BAZ (FRA), BMW
3. Philipp STEINMAYR (AUT), BMW
4. Toni FINSTERBUSCH (DEU), BMW
5. Kamil KRZEMIEN (POL), BMW
6. Colin VELTHUIZEN (NLD), BMW
7. Balint KOVACS (HUN), BMW
8. Vladimir LEONOV (VAE), Yamaha
9. Patrick HOBELSBERGER (DEU), BMW
10.Hannes SOOMER (EST), Honda

Ve druhém závodě byla situace na výsledkové listině stejná. Vyhrál Američan Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), druhý skončil Loris Baz (Bonovo Action BMW) a třetí Philipp Steinmar (BCC ALPHA VAN ZON BMW RACING TEAM), jenž si tak na konto připsal plný počet bodů a double v rámci IDM.

IDM Superbike – 2.závod
1. Garrett GERLOFF (USA), BMW
2. Loris BAZ (FRA), BMW
3. Philipp STEINMAYR (AUT), BMW
4. Toni FINSTERBUSCH (DEU), BMW
5. Patrick HOBELSBERGER (DEU), BMW
6. Hannes SOOMER (EST), Honda
7. Balint KOVACS (HUN), BMW
8. Kamil KRZEMIEN (POL), BMW
9. Jan MOHR (AUT), BMW
10.Luca GRÜNWALD (DEU), Kawasaki

IDM SUPERSPORT

Rakouský závodník Andreas Kofler (M32 Racing) vyhrál svůj první závod v IDM Supersport na domácím okruhu Red Bull Ring. Cílem projel náskokem 13,115 sekundy před dalším Rakušanem Thomasem Gradingerem (Eder Racing) a Nizozemcem Milanem Merckelbaghem (Hertrampf Yamaha Racing). Na výborné čtvrté pozici závod dokončil Filip Feigl (Genius Triumph Racing Team), který do závodu startoval z pole position, pátý byl Jonáš Kocourek (MotoLife Racing). Oba Češi měli pneumatiky do deště, třetí v cíli Merckelbagh tuto variantu nezvolil, a díky tomu dosáhl na pódium. Další Čech v poli Michal Prášek (MotoLife Racing) bodoval desátým místem, osmnáctý Petr Feigl (Genius Triumph Racing Team) zůstal bez bodu.

IDM Supersport - 1.závod
1. Andreas KOFLER (AUT), Yamaha
2. Thomas GRADINGER (AUT), Yamaha
3. Milan MERCKELBAGH (NLD), Yamaha
4. Filip FEIGL (CZE), Triumph
5. Jonas KOCOUREK (CZE), Triumph

6. Melvin VAN DER VOORT (NLD), Yamaha
7. Leon ORGIS (DEU), Yamaha
8. Twan SMITS (NLD), Yamaha
9. Thomas EDER (DEU), Yamaha
10.Michal PRASEK (CZE), Triumph

Do druhého závodu neodstartoval Filip Feigl (Genius Triumph Racing Team), protože měl problém s brzdou. Vítězství slavil Rakušan Thomas Gradinger, druhý skončil Andreas Kofler a třetí byl Melvin van der Voort (Team SWPN). Z dosavadních dvou kandidátů na titul jsou nyní tři, jelikož první Twan Smits (Team Apreco) vede náskokem dvou bodů na druhého Melvina van der Voorta a třetí Andreas Kofler už ztrácí na vedení jen čtyři body. Desátý v cíli byl Michal Prášek (MotoLife Racing), jedenáctý Jonáš Kocourek (MotoLife Racing), nakonec čtrnáctý dojel Filip Feigl (Genius Triumph Racing Team) a osmnáctý Petr Feigl (Genius Triumph Racing Team).

IDM Supersport - 2.závod
1. Thomas GRADINGER (AUT), Yamaha
2. Andreas KOFLER (AUT), Yamaha
3. Melvin VAN DER VOORT (NLD), Yamaha
4. Twan SMITS (NLD), Yamaha
5. Leon ORGIS (DEU), Yamaha
6. Max ENDERLEIN (DEU), Ducati
7. Luca DE VLEESCHAUWER (BEL), Kawasaki
8. Milan MERCKELBAGH (NLD), Yamaha
9. Christoph BEINLICH (DEU), Yamaha
10.Michal PRASEK (CZE), Triumph

IDM Supersport 300

V prvním závodě, který jezdci absolvovali za silného deště, slavil vítězství Phillip Tonn (Freudenberg KTM-Paliga Racing), který byl v cíli s náskokem téměř pěti sekund. Bitva se odehrávala o zbývající pozice na stupních vítězů. O dvacet bodů bojoval Inigo Iglesias (Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki), Walid Khan (Freudenberg KTM-Paliga Racing) a Lennox Lehmann (Freudenberg KTM - Paligo Racing). Byl to Iglesias, kdo získal druhou pozici, těsně za ním skončil Khan a Lehmann ztratil na pódium jen jednapadesát tisícin. Adéla Ouředníčková (Dafitmotoracing) skončila devatenáctá, Petr Svoboda (Fusport-RT Motorsport by SKM-Kawasaki), který se do závodu kvalifikoval druhým časem, závod nedokončil.

IDM Supersport 300 – 1.závod
1.Phillip TONN (DEU/KTM)
2.Inigo IGLESIAS (ESP/Kawasaki)
3.Walid KHAN (NLD/KTM)
4.Lennox LEHMANN (DEU/KTM)
5.Dustin SCHNEIDER (DEU/KTM)
6.Ferre FLEERACKERS (BEL/Kawasaki)
7.Dirk GEIGER (DEU/KTM)
8.Kas BEEKMANS (NLD/Yamaha)
9.Ruben BIJMAN (NLD/Yamaha)
10.Max ZACHMANN (DEU/Kawasaki)


Tentokrát na suché trati jeli svůj druhý závod víkendu na Red Bull Ringu jezdci třístovek. A byl to Dirk Geiger (Freudenberg KTM - Paligo Racing), kdo vyhrál svůj první závod ve Spielbergu. Španěl Inigo Iglesias (Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki) skončil druhý a třetí byl vítěz sobotního klání Philipp Tonn (Freudenberg KTM-Paliga Racing). Čech Petr Svoboda závod nedokončil. Šampionát nyní vede Inigo Iglesias.

Závod nedokončil český jezdec Petr Svoboda, který zažil nepříjemnosti s Nizozemcem Walidem Khanem, který před Red Bull Ringem vedl šampionát IDM. Český závodník uvedl, že mu Khan během závodu sahal na řídítka, což ve skupině jezdců jedoucích po rovince mohlo znamenat katastrofu, kdyby Svobodovi zamáčkl brzdu. Nakonec vše vyústilo ke kontaktu s pádem. Vedení závodu na tuto situaci reagovalo tím, že incident označili za závodní. Petr Svoboda, který je stálým jezdcem světového šampionátu WorldSSP300, následně oznámil, že za takových podmínek nechce být součástí takového šampionátu.

IDM Supersport 300 – 2.závod
1.Dirk GEIGER (DEU/KTM)
2.Inigo IGLESIAS (ESP/Kawasaki)
3.Phillip TONN (DEU/KTM)
4.Walid KHAN (NLD/KTM)
5.Ferre FLEERACKERS (BEL/Kawasaki)
6.Lennox LEHMANN (DEU/KTM)
7.Dustin SCHNEIDER (DEU/KTM)
8.Max ZACHMANN (DEU/Kawasaki)
9.Kas BEEKMANS (NLD/Yamaha)
10.Marvin SIEBDRATH (DEU/Yamaha)

Northern Talent Cup

Na Red Bull Ringu jeli své dva závody také jezdci série Northern Talent Cup. V prvním klání vyhrál Lenoxx Phommara (Team Phommara), druhý byl Čech Filip Novotný (DG Corse) a třetí Jurrien Van Crugten (BB64 Academy). Ve druhém klání byl první Julius Ahrenkiel Frellsen (MCA Racing), druhý Rocco Sessler (MCA Racing) a třetí Lenoxx Phommara. Čech Filip Novotný obsadil sedmou příčku.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist