IDM 2023 – Třetí podnik šampionátu v Mostě, zlato slavil Svoboda

O víkendu uspořádali na dráze Autodromu Most třetí podnik sezony mezinárodního mistrovství Německa v závodech silničních motocyklů IDM 2023. Nejúspěšnějším domácím závodníkem byl v třídě IDM SSP300 Petr Svoboda, který první závod vyhrál a ve druhém obsadil druhé místo. Čtvrté kolo sezony má IDM ve druhé polovině července na okruhu Schleizer Dreieck v Durynsku nedaleko města Schleiz.

IDM Superbike

První závod superbiků vyhrál náskokem 2,776 sekundy německý závodník Florian Alt (Holzhauer Racing Promotion). Na druhém místě skončil Ukrajinec Ilya Mikhalchik (BCC Alpha Van Zon BMW Racing Team) a třetí byl Estonec Hannes Soomer (Enemat Enos Motorsport).

Ve druhém klání superbiků slavil vítězství Ilya Mikhalchik, Němec Florian Alt byl tentokrát druhý a na třetí místo dosáhl Belgičan Bastien Mackels (Team SWPN). Argentinec Leandro Mercado (Kawasaki Weber Motos Racing), jehož jsme vídali v MS superbiků, skončil čtvrtý, necelou sekundu za pódiem. Z Mostu tak odjíždí ve vedení průběžného hodnocení Florian Alt, jehož náskok na druhého Mackelse má hodnotu 55 bodů.

IDM Supersport

V prvním závodu supersportů získal první místo hostující jezdec Australan Oliver Bayliss (D34G Racing), jemuž se podařilo vyhrát náskokem 8,576 sekundy na druhého v pořadí, Nizozemce Melvina Van Der Voorta (Team SWPN), který bral ale plný počet bodů jako stálý jezdec IDM. Třetím jezdcem v pořadí je další Nizozemec Twan Smits (Team Apreco). Český závodník Michal Prášek (MotoLife Racing) obsadil šesté místo. Druhým Čechem v Top10 byl devátý Jonáš Kocourek (MotoLife Racing). Filip Feigl (Genius Triumph Racing Team) obsadil jedenácté místo, Štěpán Zuda (Progres Motoracing 23 Team) byl patnáctý a Petr Feigl (Genius Triumph Racing Team) jednadvacátý.

Druhý závod byl krátce po startu zastaven červenými vlajkami, když havarovala dvojice jezdců Thomas Gradinger (Eder Racing, Yamaha) a Jorke Erwig (Kawasaki WEber Motos Racing). Po restartu znovu vedl Australan Oliver Bayliss, jenže havaroval Damien Raemy (rbs-RaceTech). Švýcara měli pustit zpět na trať, ale z jeho Yamahy unikal olej, což byl důvod dalšího zastavení závodu, jelikož řada jezdců skončila na zemi. Restart závodu již neproběhl a body se nerozdaly. Lídrem průběžného hodnocení je se 110 body Nizozemec Twan Smits. Druhý Melvin Van Der Voort ztrácí 31 bodů. Michal Prášek je s 43 body průběžně šestý.

IDM Supersport 300

V závodu na jedenáct kol slavil vítězství před domácím publikem Petr Svoboda (Fusport-RT Motorsport by SKM-Kawasaki), jemuž se podařilo překonat rozdílem dvou desetin týmového kolegu Iniga Iglesiase (Füsport - RT Motorsports by SKM - Kawasaki), který byl ale později penalizován ztrátou pozice, takže se na druhé místo dostal jezdec KTM Dirk Geiger (Freudenberg KTM - Paligo Racing). Dalším Čechem v poli byla Adéla Ouředníčková (Dafitmotoracing), která v závodu skončila na pětadvacáté pozici.

Ve druhém závodě Inigo Iglesias vyhrál rozdílem desetiny, když porazil týmového kolegu Petra Svobodu. Těsnou koncovku doplnil třetí Dirk Geiger, jemuž na druhého chybělo jen 0,032 sekundy. Lídrem průběžného hodnocení je se 115 body Inigo Iglesias, druhý Walid Khan ztrácí 19 bodů. Čech Petr Svoboda figuruje na čtvrté pozici se ztrátou 43 bodů na vedení v soutěži.

Northern Talent Cup

První závod byl neskutečně napínavý a měl hodně těsnou koncovku. Vyhrál dánský jezdec Julius Ahrenkiel-Frellsen (MCA Racing), který byl o 0,064 sekundy rychlejší než druhý v pořadí Rocco Sessler (MCA Racing). Třetí Lenoxx Phommara (Team Phommara) ztratil na první místo jen 0,090 sekundy. Čtvrtý v cíli byl Čech Filip Novotný (DG Corse), jemuž pódium uniklo jen o 0,045 sekundy. Druhý Čech v poli Jan Verner (Austrian Junior Cup) obsadil sedmnácté místo.

Ve druhém klání bral znovu plný počet bodů Dán Julius Ahrenkiel-Frellsen. Na druhém místě skončil se ztrátou 0,077 sekundy Maďar Martin Vincze (VM Racing Team), desetinu za vítězství cílem projel třetí Lenoxx Phommara. Český závodník Filip Novotný znovu čtvrtý a znovu s minimální ztrátou na pódium. Jednadvacátý byl klasifikován Jan Verner.

FIM Sidecar World Championship

V Mostě se po letech objevily prototypy sajdkár, které tam jely závody v rámci světového seriálu FIM Sidecar World Championship 2023. Nejúspěšnější posádkou byli bratři Birchallovi, kteří sprint vyhráli a ve druhém hlavním klání byli druzí. Posádka Ellis/Clement vyhrála druhý závod a je na druhém místě průběžného hodnocení, kde na první Birchallovi ztrácí 28 bodů. Rakousko-česká posádka Kimeswenger/Sedláček získala ze sprintu a hlavního závodu 11 bodů a průběžně jsou čtrnáctí.

Evropský šampionát žen SSP300

Třetím podnikem evropského seriálu byly závody v Mostě. V prvním závodě triumfovala Beatriz Neila Santos (511 Racing Team). Druhá skončila Natalia Rivera (Trasimeno) a třetí byla Aurelia Cruciani (Roc’n’DeA). Komplikovaný závod měla Roberta Ponziani (Roc’n’DeA), která dostala highsider a k tomu ještě kontakt s projíždějící Sarou Cabrini (Gradara Corse).

Také druhé klání vyhrála Beatriz Neila Santos. Druhá skončila Natalia Rivera a třetí byla její týmová kolegyně Jessica Howden (Trasimeno). Na čtvrté pozici závod dokončila Roberta Ponziani, jenž si tak spravila chuť po prvním nevydařeném klání. Top5 uzavřela Sara Cabrini. Lídrem průběžného hodnocení je Beatriz Neila Santos.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jiří Exler - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist