Zarco: Nováček v Moto2

V sezóně 2012 pojede vicemistr světa kubatury 125 ccm Johann Zarco v Moto2 jako týmový kolega mladého 16-letého Brazilce Erica Granada za tým Japan Italy Racing s motocyklem TSR-MotoB.

Francouze Johanna Zarca nečeká v jeho nové kubatuře Moto2 s motocylem TSR-MotoB vůbec jednoduchý úkol. V týmu Japan Italy Racing (JiR) nahradí zkušeného San Maríňana Alexe de Angelise, který v uplynulých dvou rocích skončil celkově 11. (ve třech ale závodech Moto2 2010 ale nestartoval, když jel  místo Aoyamy MotoGP) a 4. a kromě dvou vítězných závodů - vždy na Phillip Islandu - si vyjel i tři další podiová umístění. Navíc se Zarco nebude moci spolehnout ani na pomoc zkušenějšího týmového kolegy, tím totiž bude teprve 16-letý Brazilec Eric Granado.
Minulý rok byl doposavadní vrchol kariéry Johanna Zarca. 21-letý jezdec týmu Ajo-Motorsport slavil při Grand Prix Japan své první vítězství v Grand Prix a kromě toho stál ještě devětkrát na stupních vítězů. V boji o poslední titul stopětadvacítek bojoval Zarco až do posledního závodu sezóny 2011 se svým španělským rivalem Nico Terolem, který se nakonec přece jen smál více. Ovšem titul vicemistra světa se Zarcovi rozhodně vyplatil, dostal šanci postoupit o kubaturu výš, tedy do hodně bojovné Moto2, kde pojede za tým JiR: "Moc se těším, že pojedu za tak zkušený týn, jakým je JiR. Už při prvním setkání mně bylo jasné, že tým má obrovské ambice a se mnou také velké cíle. To vše perfektně odpovídá mým očekáváním. Vím ale velmi dobře, že tato kubatura není vůbec jednoduchá, ale já udělám vše proto, abych byl rychlý".

Svou kariéru odstartoval Zarco jako většina mladých piotů už v dětství na motocyklu Yamaha PW 50. V roce 2007 postoupil tento francouzský jezdec do Red Bull Rookies Cupu a stal se jeho celkovým vítězem, když 4x vyhrál. Ovšem potom nesehnal odpovídající angažmá a jezdil pouze sporadicky italský šampionát, až se mu v roce 2009 podařilo s pomocí Gábora Talmácsiho - Zarcova matka pochází z Maďarska - stát pravidelným jezdcem seriálu Grand Prix.

Ačkoliv už vloni přesvědčil francouzský jezdec všechny experty o svém velkém talentu, tak to, že přechod do Moto2 nebude žádnou dětskou hrou, ví i jeho nový týmový šéf Gianluca Montiron: "Moc se těšíme na tohoto nováčka. Chceme s ním odstartovat douhodobý projekt a dosáhnout s ním na samou špici této kubatury. Johann už své schopnosti předvedl, je mladý a hodně motivovaný".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist