Testy nižších kubatur v Jerezu

Od úterý je na programu druhý oficiální test nižších kubatur mistrovství světa Moto2 a Moto3, který se odehraje na okruhu v Jerez de la Frontera. Závodní dráha leží jen nedaleko pobřeží Afriky a nabízí převážně slunečné a suché podmínky.

Na okruhu v Jerezu, který má jiný charakter ve srovnání s dráhou Ricarda Torma ve Valencii, získají týmy a jejich jezdci příležitost vyzkoušet zlepšení, kterých docílili minulý týden. Zda budou úspěšní se teprve uvidí, každopádně nejrychlejší jezdec IRTA testu Moto2 z Valencie Esteve Rabat (Marc VDS Racing) bude znovu usilovat nejen o bezvadnou souhru s motocyklem a jeho personálem, ale rovněž o časy, kterými bude chtít znovu na špici výsledkové tabulky.
Zajímavé bude sledovat počínání nové dvojice týmu Pons Racing (Tuenti HP 40) Mavericka Viňalese s Luisem Salomem. Zejména pak Mavericka Viňalese, protože ten byl minulý týden poslední den ve Valencii vůbec nejrychlejší a v kombinaci časů všech tří dnů nakonec skončil jen 0,147 sekundy za Rabatem.

Velmi dobře si rovněž vede Japonec Takaaki Nakagami (Idemitsu Honda Team Asia), třetí z kombinace časů testu ve Valencii, což možná čekal jen málokdo. Thomas Lüthi (Interwetten Paddock Moto2) je v Moto2 zkušeným jezdcem s velkými ambicemi bojovat o titul. Zatím je jeho ztráta necelé tři desetiny a to je pro Švýcara dobré stejně jako pro jeho německého soupeře Sandra Corteseho (Dynavolt Intact GP), který by už letos měl předvést víc než tomu bylo loni.
V Jerezu zahájí předsezonní přípravu tým NGM Forward Racing s jezdci Mattia Pasinim a Simone Corsim. V úterý Italové představí novinku a to jejich motocykl Forward KLX, který by měl v sobě kombinovat to nejlepší včetně podvozku Kalex 2013.

Co se týče nejnižší kubatury tak musíme počítat s nejrychlejším jezdcem testu ve Valencii Niccoló Antonellim z Gresiniho Junior Team GO&FUN Moto3. Mladý Ital ve čtvrtek tvrdě boural a musel na vyšetření, takže bude důležité, aby si obnovil důvěru nejen sám v sebe, ale především ve svůj motocykl KTM.
Velmi rychlý je také Jack Miller, týmový kolega Karla Haniky z Red Bull KTM Ajo. Australan byl poslední den ve Valencii nejrychlejší, ale na Antonelliho to přeci jenom nestačilo, i když tu hovoříme o ztrátě osmi tisícin. Český závodník Karel Hanika si pádem ve Valencii bolestivě narazil zápěstí, čímž si způsobil silný otok, ale naštěstí nebylo nic zlomeného, takže v Jerezu může pokračovat v adaptaci tovární technice KTM.

Počítat musíme rovněž s Danny Kentem, továrním jezdcem Husqvarny, jenž po třech dnech testování ve Valencii ztrácel na nejrychlejší čas necelé tři desetiny. Rychlá je také dvojice Rossiho týmu SKY Racing VR46 Romano Fenati a Francesco Bagnaia.

Alex Márquez bude mít pro třídenní test v Jerezu nového parťáka, protože Alex Rins v pondělí podstoupil operaci zápěstí, aby předešli možným komplikacím v průběhu sezony. Za Rinse tak na jihu Španělska uvidíme francouzského jezdce z CEV Fabia Quartarara. Rins má teď před sebou sedmidenní rekonvalescenci a Francouz příležitost vyzkoušet novou Hondu třídy Moto3.

Do testu v Jerezu nastoupí druhý český závodník Jakub Kornfeil z týmu Calvo. Kornfeil je s motocyklem a profesionalitou svého nového týmu naprosto spokojený a věří, že v Jerezu znovu zapracuje na přizpůsobení se novému motocyklu a posune se pořadím výsledkové listiny víc nahoru.

Harmonogram testu tříd Moto2/ Moto3 - Jerez, Španělsko

Útery, 18.února 2014

10:00-13:40 - test Moto2/ Moto3
13:50-14:50 - test Moto3
15:00-16:00 - test Moto2
16:10-18:00 - test Moto2/ Moto3

Středa, 19.února 2014

10:00-13:40 - test Moto2/ Moto3
13:50-14:50 - test Moto2
15:00-16:00 - test Moto3
16:10-18:00 - test Moto2/ Moto3

Čtvrtek, 20.února 2014

10:00-13:40 - test Moto2/ Moto3
13:50-14:50 - test Moto3
15:00-16:00 - test Moto2
16:10-18:00 - test Moto2/ Moto3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist