Anthony West čelí následkům dopingu

Loni v květnu měl jezdec třídy Moto2 Anthony West pozitivní dopingový nález na zakázanou látku Methylhexaneamin. Stalo se tak po závodu Velké ceny Francie a Mezinárodní motocyklová federace (FIM) pak v říjnu 2012 Australana dodatečně z francouzské Grand Prix diskvalifikovala a zakázala mu činnost na jeden měsíc.

Zákaz činnosti na jeden měsíc platil pro Westa od konce října 2012, což v reálu znamenalo, že chyběl pouze v jediné Grand Prix a to finálním podniku sezony ve Valencii. Australan si mohl oddychnout, protože to mohlo dopadnout mnohem hůř. Jenže trest ze strany Disciplinárního soudu Mezinárodní motocyklové federace (FIM IDC) přišel Světové antidopingové agentuře (WADA) jako nedostatečný a pro Westa požadovali vyšší trest.

Výsledkem jejich odvolání je v této chvíli zatím předběžné rozhodnutí Rozhodčího soudu pro sport (CAS) o zákazu startu pro Anthony Westa na osmnáct měsíců, ale se zpětnou platností, což znamená, že všechny výsledky, které Anthony West zaznamenal v posledních osmnácti měsících (od 20.května 2012 - GP Francie) budou anulovány a zároveň bude vyřazen z oficiálních výsledkových listin motocyklového MS třídy Moto2.
Světová antidopingová agentura (WADA) požadovala pro Westa dokonce dvouletý zákaz startu. V tomto ohledu byl ale Rozhodčí soud pro sport (CAS) vůči Australanovi shovívavější.

Při slyšení, které se konalo v srpnu 2013, Anthony West uvedl, že si v roce 2012 koupil v normálním obchodně s potravinovými doplňky energetický nápoj “Mesomorph”, jehož složení si ale předem neověřil. Následky byly pro Australana téměř likvidační. Anthony West mimo jiné přijde o dva skvělé výsledky v podobě druhých míst z Grand Prix Malajsie a Austrálie 2012. Zákaz startu by ale zřejmě znamenal konec kariéry.

Methylhexaneamin byl nejdřív součástí nosních kapek, ale brzy se zjistilo, že je velmi dobrý při odbourávání tuků, takže si okamžitě našel cestu do řady značkových potravinových doplňků. Methylhexaneamin má spoustu různých variant a ne každá z nich může být, vzhledem k výrobnímu procesu daného doplňku, uvedena na obalu. Proto je u sportovců velmi důležité, aby si každý takový produkt nechali předem odborně posoudit.

AKTUALIZACE:

Mezinárodní motocyklová federace
(FIM) potvrdila rozhodnutí Rozhodčího soudu ohledně osmnácti měsíců zákazu závodění se zpětnou platností v případě Australského jezdce Anthony Westa, u něhož byla při kontrole moči zjištěna zakázaná látka metylhexaneamine. Všechny výsledky mezi 20.květnem 2012 a 19.říjnem 2013 budou tudíž anulovány.

To znamená, že West přijde o umístění na stupních vítězů v Malajsii a Austrálii 2012. V závodu Moto2 Velké ceny Malajsie 2012 tak bude figurovat na druhém místě Gino Rea, na třetí pozici se posune Hafizh Syahrin, který tak dodatečně získal své první umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix. V australské Grand Prix je nyní na druhém místě Marc Márquez a na třetí příčku se posunul Scott Redding.

FIM nyní provede změny v pořadí MS silničních motocyklů Moto2 pro sezony 2012/ 2013 a rovněž v pořadí MS vytrvalostních závodů 2012.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist