Úspěšná katarská premiéra Karla Haniky

Český motocyklový závodník Karel Hanika v Kataru absolvoval svůj první podnik mistrovství světa, kde závodí v barvách stáje Red Bull KTM Ajo. V sedle tovární KTM Hanika startoval do závodu třídy Moto3 z devatenácté pozice, ale cílem projel čtrnáctý, což znamená hned v prvním podniku sezony dva premiérové body.

První závodní víkend Karel Hanika prožil v neznámém prostředí katarského okruhu Losail, kde si musel zvyknout nejen na zcela novou trať, ale rovněž se musel přizpůsobit jízdě pod umělým osvětlením. V tréninkové části skončil brněnský závodník na velmi dobrém desátém místě a samozřejmě byl pasován do role jednoho z hráčů pro dobrý výsledek v kvalifikaci.

Kvalifikační trénink českému jezdci ale nevyšel dle jeho představ, protože na dráze plné jezdců Moto3 není snadné najít prostor pro zajetí rychlého kola. To je otázka zkušeností, které Karel Hanika momentálně získává. Možná by nakonec přeci jen získal pozici víc vpředu, ale pád v posledním rychlém kole mu určil devatenácté místo na startu.
V samotném závodě předvedl Hanika dobrý start, kterým se posunul o minimálně pět pozic dopředu a pak už figuroval ve skupince bojující o třinácté místo. Jeho velkým soupeřem byl britský jezdec tovární Husqvarny Danny Kent a Jihoafričan Brad Binder na Mahindře.

Tato trojice předvedla ve finále velmi vyrovnanou koncovku, v níž byl nejúspěšnější Danny Kent, jenž si vybojoval třinácté místo a čtrnáctého Karla Haniku porazil rozdílem dvou setin. Český závodník, byl zase úspěšnější v těsném souboji s Binderem, který se musel spokojit s jedním bodem za patnácté místo.
K závodní premiéře v Kataru Karel Hanika uvedl: „Můj první závod nedopadl vůbec špatně. Startovali jsme devatenáctí, což si myslím je ten důvod, protoč jsme neskončili výš v pořadí. Přesto všechno jsem rád, protože si myslím, že jsme zajeli dobrý závod.“

„Se čtrnáctým místem nakonec spokojenost,“
uvedl v tiskové zprávě Karel Hanika. „První závod, nová trať, umělé osvětlení a ještě úplně pokažená kvalifikace. Nebylo to jednoduché, ale udělali jsme hodně dobrý výsledek.“
„V osmnácti kolech jsem na Jacka (týmový kolega Jack Miller, pozn.redakce) ztratil jen jedenáct sekund, což je skvělé. Po celý závod jsem dokázal jezdit rychlá kola a to je velmi dobré pro další závody. Už se těším do Texasu!“
dodal závěrem Karel Hanika, jenž zná dráhu okruhu v Austinu velmi dobře, protože tam loni závodil v seriálu Red Bull Rookies Cup, kde získal jedno vítězství a jedno druhé místo.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist