Medailon: Jorge Martin – talent, který neměl daleko k ukončení kariéry

Jorge Martin letos získal svůj premiérový titul mistra světa. Cesta k němu však byla klikatá. Jeho rodina totiž nikdy nepatřila mezi ty, které si mohou cokoliv dovolit a mladý Španěl tak ne jednou kvůli financím téměř ukončil kariéru. Nebýt jeho talentu a obrovské píle, v mistrovství světa bychom na něj pravděpodobně nenarazili.

Jorge Martin se narodil v Madridu v části zvané San Sebastián. Ta se nachází nedaleko okruhu Jarama, který leží jen kousek od rodného domu Španěla. A tak Jorge Martin už jako malý slýchával až na zahradu zvuky burácejících motorů.  

Není tedy divu, že ho to k motocyklům přitahovalo už od dětství. „Pamatuji si, že když mi bylo šest, dal mi táta – nadšený amatérský jezdec, motorku. Už v té době jsem se chtěl stát světovým šampionem a pokořit rekordy mého idola, Valentina Rossiho,“ přiznal Jorge Martin.

Jeho vášeň k závodění byla tak obrovská, že se kvůli budoucnosti svého syna rozhodli Martinovi rodiče v jeho devíti letech odstěhovat pryč z Madridu. Zabalili si jen ty nejnutnější věci a vydali se na jih Španělska, do Valencie. Tam Jorgeho Martina zapsal do programu Ricardo Tormo Cradle of Champions, který jim pomohl částečně pokrýt výdaje za sport, který jejich syn tak miloval.

Kvůli financím téměř ukončil kariéru

Už ve svém mládí byl Jorge Martin velmi disciplinovaným jezdcem. Díky tomu a jeho slibnému talentu se v roce 2012 dostal do soutěže Red Bull Rookies Cup. Vstupem do něj se rodičům tehdy čtrnáctiletého závodníka podstatně ulevilo. Najednou totiž bylo jejich největší starostí zaplatit synovi pouze letenky do všech evropských destinací, kde se Velká cena jela. O ostatní výdaje už se staral Red Bull Cup. „Pokud by v roce 2012 nevzali, asi by moje kariéra skončila. Neměli bychom na závodění peníze,“ uvedl Španěl pro motorsport.com.

Jorge Martin však věděl, že pokud chce ve své kariéře pokročit ještě dál, musí tvrdě pracovat. Jeho rodiče totiž neměli na kontě 200 000 Euro, které by mu zaručily vstup do Moto3. Kvůli zranění se mu však debutový rok v Red Bull Rookies Cupu nevyvedl podle představ. V sezóně 2013 se mu ale dařilo podstatně lépe a v celkovém součtu získaných bodů nestačil pouze na Karla Haniku, který si ten rok dojel pro titul.

Na ten však Jorge Martin dosáhl hned v následujícím roce a stal se tak vůbec prvním Španělem, kterému se titul v Red Bull Rookies Cupu podařilo získat. Kromě vítězství v šampionátu měl ale i další důvod k radosti. Jorge Martinez mu totiž nabídl místo ve svém týmu v mistrovství světa silničních motocyklů.

Talent jej posunul do mistrovství světa

A tak se Jorge Martin v roce 2015 zařadil mezi světovou špičku. Ve svém debutovém roce si pro nejlepší umístění dojel v Aragonu, kde skončil sedmý. Celkově pak v Moto3 obsadil se 45 body 17. pozici. O léto později se pak dočkal také svých prvních stupňů vítězů, a to ve Velké ceně České republiky, kde dojel na druhé příčce.

V sezóně 2017 se rozhodl přesedlat z Mahindry na Hondu týmu Del Conga Gresini Moto3 Scuderia. A svými výsledky vzápětí dokázal, že se rozhodl správně. Ten rok se mu podařilo získat devět pole positions, stejný počet pódií a jedno vítězství, na které však čekal až do posledního závodu ve Valencii. Celkově pak sezónu dokončil se 196 body na čtvrté příčce.

Nebyl to však pouze italský tým, kterému mladý jezdec vděčí za jakýsi krok kupředu. Jak sám přiznal, velmi mu pomohla také spolupráce s Albertem Valerou, který se stal jeho manažerem. Dostal se díky němu k Jorgemu Lorenzovi a Aleixovi Espargarovi, s nimiž začal trénovat a mnohému se od nich naučil.

„Čím těžší je cesta k úspěchu, tím lépe pak chutná,“ říká Jorge Martin

Sezóna 2018 byla pro Jorgeho Martina plná vzestupů a pádů. V prvních devíti závodech získal sice pět vítězství, tři však vůbec nedokončil a v jednom projel cílem jako jedenáctý v pořadí. Pak však přišel na řadu páteční pád v Brně, při kterém si zlomil vřetenní kost. Ani zranění jej ale nezastavilo a o týden později už byl zpátky na trati. A senzačně si dojel pro třetí místo.

Tím však Španělovy zdravotní problémy neskončily. V Thajsku jej potrápil zapálený radiální nerv, kvůli kterému nemohl narovnat prsty. V AlpineStars mu ale na podnět jeho otce doslova před noc vyrobili speciální bionickou rukavici, která mu umožnila téměř stoprocentně pohybovat rukou.

Vítězství v šampionátu si pak pojistil závod před poslední Velkou cenou sezóny. V Malajsii si dojel nejen pro první místo, ale také pro titul šampiona, jehož ziskem si splnil jeden ze svých dětských snů. „Čím těžší je cesta k úspěchu, tím lépe pak chutná,“ neskrýval Jorge Martin svou radost. „Když jsem projel cílem, proběhl mi před očima celý můj život. Pocházím z chudé rodiny a nebylo pro mě jednoduché se dostat tam, kde teď jsem. Rád bych tedy poděkoval všem, kteří mě v mé kariéře podporovali. Získat titul po vítězném závodě je snad ta nejlepší věc na světě.“

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist