Jakub Kornfeil slaví 24. narozeniny

Jezdc z Rohatce u Hodonína dnes slaví čtyřiadvacet let. #84 Jakub Kornfeil závodí v mistrovství světa s týmem Peugeot MC Saxoprint a právě dnes má před sebou poslední trénink a kvalifikaci na Velkou cenu Argentiny.

Talentovaný český závodník Jakub Kornfeil je pevnou součástí mistrovství světa silničních motocyklů už osmým rokem. Kariéru nastartoval v Red Bull Rookies Cupu, který v roce 2009 vyhrál. Bohužel jeho cesta tehdy nevedla k tovární stáji KTM, jak to dnes bývá zvykem, protože v roce 2010 neměl rakouský výrobce v nejnižší kubatuře zastoupení.

První kompletní sezonu v mistrovství světa do 125ccm spojil Jakub Kornfeil s německým týmem Racing Team Germany a v roce 2010 obsadil celkové sedmnácté místo. Další dva roky 2011 a 2012 závodil v barvách stáje Ongetta-Centro Seta. Prvním rokem to bylo dvanácté místo a zároveň poslední sezona s dvoutaktem Aprilia 125ccm. V roce 2012 už Kornfeil závodil s čtyřdobým čtvrtlitrem FTR Honda a sezonu končí sedmnáctý. Český závodník získává podporu slovenské společnosti Redox, která je úspěšná a trvá až dodnes.

V roce 2013 závodí Jakub Kornfeil s nizozemským týmem Redox RW Racing. V celkovém hodnocení je jedenáctý, což je jeho prozatím nejlepší výkon v mistrovství světa. Z týmu po roce odchází k vítězné sestavě Calvo Team, kde v roce 2013 vyhrál titul Maverick Viñales. Jeho týmovým kolegou byl Isaac Viñales, s nímž ale nebyla zrovna ideální spolupráce. Kornfeil sezonu 2014 končí dvanáctý a znovu mění barvy.

Tentokrát si českého závodníka vybral šéf okruhu v Sepangu. Tým DRIVE M7 SIC je po zkušenosti v šestistovkách v roce 2015 poprvé v nejnižší kubatuře Moto3. Všichni se učí, ale Kornfeil chce bojovat vpředu a dělá proto maximum. Ve Velké Británii poprvé boduje umístěním na stupních vítězů, kde mu patřila druhá příčka a v závěru sezony končí závod ve Valencii třetí v pořadí. V celkovém hodnocení je dvanáctý a prodlužuje smlouvu s týmem o další rok. V sezoně 2016 Kornfeil získal jedno umístění na stupních vítězů a k radosti týmu a všech jejich sponzorů to bylo zrovna v Malajsii. Když český závodník oznámil přestup, chtěli ho Malajci v týmu udržet, ale to už bylo pozdě.

Pro sezonu 2017 Jakub Kornfeil podepsal s týmem Peugeot MC Saxoprint. Celkem riskantní krok, protože technika Peugeot je vlastně indická Mahindra, která třeba loni nebyla úplně ideální. Samozřejmě pokrok, vývoj, ambice výrobce jdou neustále kupředu, takže na to Kornfeil vsadil a bude se snažit sezonu dokončit jak nejlépe to jen půjde. Jakub Kornfeil je sám sobě manažerem, takže pokud se pro něco rozhodne, je to jeho volba a jak je vidět, každá změna mířila v jeho případě k lepšímu. Každopádně zahajovací podnik roku 2017 nebyl v Kataru snadný a Kornfeil zůstal za bodovanými pozicemi. V den svých narozenin bude bojovat o pozice na startu argentinské Grand Prix.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist