V Snettertonu byl Smrž druhý nejrychlejší

Jezdci a týmy britského mistrovství silničních motocyklů ve středu definitivně dokončili předsezonní část příprav a nyní už na všechny čeká první závodní víkend, který mají v Británii přesně na Velikonoce. Opět si velmi dobře vedl Jakub Smrž, který ale v závěru dne havaroval a nedokázal tak absolvovat poslední část testu.

Stejně jako v úterý měli také ve středu jezdci k dispozici celkem tři testovací části. Hned ráno dokázal využít velmi dobrých povětrnostních podmínek Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki), když zajel kolo časem 1´48,220 sekundy a úvodní část testu vyhrál rozdílem 1,213 sekundy před druhým jezdcem v pořadí, kterým byl Jakub Smrž (Millsport Ducati). Za českým závodníkem se umístila dvojice jezdců Kawasaki James Ellison (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki) a Chris Walker (Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki). Anglo-Američan John Hopkins (Tyco Suzuki) byl ráno pátý nejrychlejší.
Předposlední část závěrečného předsezonního testu zvládl velmi dobře Jakub Smrž, když zajel kolo časem 1´48,603 sekundy, což byla hodnota, kterou nikdo z jeho soupeřů nepřekonal. Bohužel v závěru druhé části Smrž havaroval a třebaže on sám vyvázl bez zranění a motorka nebyla vážně poškozená, chybělo jim pár dílů, aby mohli nastoupit do třetí části testu, kde už měli vyzkoušet novou pneumatiku a tím pádem posunou své maximum zase o něco výš. O dvě desetiny pomalejší čas si na své konto připsal Shane Byrne a zlepšení zaznamenal třetí Chris Walker, jenž byl s Kawasaki také posledním jezdcem v jedné sekundě za Jakubem Smržem.

V poslední třetí části překonal Shane Byrne rekord okruhu časem 1´47,955 sekundy a dal jasně najevo, že o čtvrtý titul bude letos bojovat jako lev. První závodní víkend v Brands Hatch je už za týden a trojnásobný vítěz britského šampionátu má famózní formu a stejně tak dobrou motorku. Rekord okruhu z roku 2011 překonal rozdílem 0,068 sekundy.
„Pro nás to byl velmi úspěšný test a to jen poukazuje na fakt, že se nikdo u Rapid Solicitors Kawasaki během zimy nezastavil,“ uvedl po testu Shane Byrne. „V posledních pár letech pro nás nikdy nebyl Snetterton ta nejsilnější dráha, ale velmi dobře jsem se tu teď cítil s novými 17“ pneumatikami Pirelli, takže takový závěr testu je skutečně skvělý.“

V závěru testu už Jakub Smrž nevyjel z boxu, ale jeho čas z předposlední části testu dokázal překonat pouze nejrychlejší jezdec předsezonní přípravy BSB Shane Byrne. Vzhledem k tomu, že český motocyklový závodník už neměl příležitost si vyzkoušet nové pneumatiky, je jeho ztráta něco přes šest desetin velmi dobrou vizitkou jeho připravenosti na druhý ročník mezi elitou britský superbiků.

„S testem ve Snettertonu jsem moc spokojen,“ uvedl po jeho skončení Jakub Smrž. „Rozhodně mě těší, že jsme byli pořád mezi nejrychlejšími, ale to není tak důležité, jako změny, které jsme na motorce zkusili a zase posunuli nastavení o kus dál tím správným směrem. Povedlo se nám trochu vylepšit problém z minulého testu a víc adaptovat motorku mému stylu.“

„Pořád to ještě není úplně ono a další test by se hodil, ale před prvním závodem na tom nejsme špatně. Ještě bych se na Panigale potřeboval cítit trochu lépe ve smyslu, že se moc nadřu, abych jel rychle. Ale pořád se naše práce odvíjí dobrým směrem a najezdili jsme tu hodně kol na jetých SC1. Je mi líto, že po pádu ve druhé části závěrečného dne jsem musel vynechat poslední část testů a tím jsem se připravil o možnost zkusit zde poprvé zadní gumu SC0, což by mě zaručeně zrychlilo.“

„Padl jsem vlastní chybou na předek a na motorce nebyly žádné velké škody. Ale poničilo se hodně malých věcí a tým zde neměl všechny díly. Teď už nás čeká první závodní víkend v Brands Hatch. Už se nemůžu dočkat, až to začne!!! Povedené testy jsou velká motivace pro letošní sezónu, ale ještě nás čeká hodně práce, takže je důležité zůstat nohama na zemi,“
dodal český závodník.
Třetí je v kombinaci časů druhého dne Chris Walker na Kawasaki a čtvrtý čas patří velmi dobře jedoucímu Francouzi Julienu Da Costovi (Honda Racing UK), který v sezoně 2014 pojede pár závodů na divokou kartu, jelikož Honda svou tovární podporu letos ze šampionátu stáhla. První pětici nejrychlejších uzavírá John Hopkins na Suzuki.

První závodní víkend britského mistrovství superbiků je na programu od 18. do 21.dubna 2014 na okruhu v Brands Hatch.

British Superbike Championship, Snetterton (TOP10)

Středa, 9.dubna 2014 - kombinace časů 1-2-3 části testu

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 1´47.955
2 - Jakub Smrž - Millsport Ducati - +0.648
3 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +0.976
4 - Julien Da Costa - Honda Racing UK - +1.159
5 - John Hopkins - Tyco Suzuki - +1.304
6 - James Ellison - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +1.574
7 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - +1.748
8 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +1.808
9 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - +1.894
10 - James Westmoreland - Buildbase BMW - +1.986

British Superbike Championship, Snetterton - 2.část (TOP10)

Středa, 9.dubna 2014

1 - Jakub Smrž - Millsport Ducati - 1´48.603
2 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - +0.211
3 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +0.962
4 - Julien Da Costa - Honda Racing UK - +1.155
5 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +1.258
6 - James Ellison - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +1.442
7 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - +1.487
8 - John Hopkins - Tyco Suzuki - +1.509
9 - Patric Muff - Bathams BMW - +1.589
10 - James Westmoreland - Buildbase BMW - +1.728

British Superbike Championship, Snetterton - 1.část (TOP10)

Středa, 9.dubna 2014

1 - Shane Byrne - Rapid Solicitors Kawasaki - 1´48.220
2 - Jakub Smrž - Millsport Ducati - +1.213
3 - James Ellison - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +1.698
4 - Chris Walker - Lloyds British GBmoto Racing Kawasaki - +1.791
5 - John Hopkins - Tyco Suzuki - +1.988
6 - Dan Linfoot - Quattro Plant Kawasaki - +1.990
7 - Ryuichi Kiyonari - Buildbase BMW - +2.063
8 - Julien Da Costa - Honda UK Racing - +2.210
9 - Stuart Easton - Rapid Solicitors Kawasaki - +2.737
10 - Simon Andrews - RAF Reserves Honda - +2.848

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist