V Cadwell Parku startuje Smrž patnáctý

Netradičně v neděli proběhly kvalifikační tréninky britských superbiků (BSB), které jedou další podnik sezony na okruhu v Cadwell Parku. Na této dráze český motocyklový jezdec Jakub Smrž nikdy předtím nezávodil, takže od sobotních tréninků se především snažil co nejrychleji přizpůsobit místním podmínkám.

Jelikož se poslední třetí trénink a kvalifikace jely v neděli, pondělí je dnem závodů, které jezdci třídy Superbike mají na programu celkem dva. Ten první startuje ve 14:00 hodin, druhý absolvují v 17:30 hodin. Jakub Smrž startuje z patnácté pozice startovního roštu.

FP3 - Třetí trénink začne s patnáctiminutovým zpožděním a pojede se pod oblačným nebem, ale určitě bez deště. Kuba vyjíždí na trať opět, oproti zvyklostem z okruhů, které zná, mezi prvními a v první kolech si ukrajuje každým dalším kolem desetinky dolů. Zatím to ale nestačí a po šesti kolech zajíždí do boxu. Poprvé se ukazuje na čele Byrne se zajímavým časem 1:27,777s. Kuba se po krátké zastávce vrací na trať v době, kdy jde do čela časem 27,324 Lowes. Kuba přichází s drobným zlepšením, ale čas 30,338 průběžně stačí na zatím obvyklou P17. Po svém čtrnáctém kole zajíždí Kuba do boxu s prozatímním maximem 30,085. Ve třetím výjezdu se Kuba opět zlepšuje časově, ale propadá o dvě pozice pořadím. Nakonec Kubovi na top10 chybí s časem 29,946 pořád celá vteřina. Třetí trénink vyhrál Lowes před Byrnem a Brookesem.

Q1-Q3 - V kvalifikaci půjde hlavně o to, jestli se Kubovi podaří proklouznout do Q2, protože podle dosavadních časů bude Q3 spíše nereálná. Z pětadvaceti jezdců nastupujících do Q1 se dále podívá už jen 18 z nich a mezi těmi by neměl Kuba chybět. Lowes, Byrne a Kiyonari se v první části dostali pod 1:28. Kuba naštěstí vytáhl čas 29,572 a to stačilo na postup.

Ve druhé kvalifikaci se už pod 1:28 dostali čtyři jezdci - Lowes, Byrne, Brookes a Ellison. Kuba s už velmi ambiciózním časem 1:29,255s končí v této části patnáctý. To znamená do zítřejšího prvního závodu docela slušné vyhlídky na body.

Třetí kvalifikace se už dočkala i času pod 1:27, přesně 1:26,708s, který předvedl Lowes a vyhrál tak celou kvalifikaci před Byrnem a Ellisonem.

15. Jakub Smrž (Padgetts Honda) – Honda

„Ráno jsem jel stejný čas jako včera a tězko se mi zrychlovalo. Do kvalifikace jsme udělali pár změn na vidlicích a už v Q1 se mi podařilo zlepšit svůj nejlepší čas. V druhé části kvalifikace jsem se konečně někoho chytil a posunul tak čas na 29,2 s čímž jsem spokojeny. Zároveň jsem stáhl ztrátu na top10. Upřímně po včerejšku jsem nemyslel, ze bych mohl byt patnáctý, protože jak mi všichni řekli, tady musí mít člověk najeto hodně kol. Zhruba půlka tratě mi sedí a nejedu o moc pomaleji než ti nejrychlejší, ale jsou úseky, kde ještě nedokážu najít tu správnou rychlost a především rytmus, který je tu třeba. Zítra mam hodně kol na zlepšování a cílem je pokusit se urvat nějaké body, i když to nebude snadné.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist