Po diskvalifikaci Vostárka vyhrál Prášek

Předposledním dějištěm letošního šampionátu Alpe Adria byl slovenský SlovakiaRing, který se jel místo maďarského závodu na Hungaroringu. Největší drama se odehrálo v kubatuře malých stocků, kde sice ve velmi dramatickém souboji vyhrál o pouhých 0,122 tisícin sekundy Patrik Vostárek, ale byl později diskvalifikován a vítězem byl prohlášen Michal Prášek.

Začněme ale pěkně od začátku, tedy od nejnižší kubatury: V kubatuře 125 SP vyhrál domácí Michal Puškár na Aprilii s náskokem 5.371 sekundy před Italem Danilem Digiorgim s Cagivou , který porazil těsně o 0,2 sekundy třetího, svého krajana Stefana Schillaciho na Aprilii. Stupně vítězů tak nezbyly na čtvrtého v cíli Chorvata Renata Novosela rovněž s motocyklem Aprilia, který dojel zpět o dalších 0,3 sekundy.
Před závěrečným finálem, které se jede 16. září  na italském okruhu "Adria International Raceway" vede Schillaci se ziskem 163 bodů před Puškárem (138) a Novoselem (109).

Maďar Adrián Gyutai s Hondou vyhrál suverénně závod společných kubatur 125GP/Moto3 s obrovským náskokem 40,554 sekundy před Slovenkou Barborou Jakubíčkovou na motocyklu stejné značky a svým krajanem Gergem Csányem rovněž s Hondou, který zaostal o dalších 8 sekund zpět. Čech Oldřich Podlipný a Pierre Coppa doplnili Top-5.
V průběžném pořadí vede Gyutai se 155 body a je tak už nyní šampionem Alpe Adria roku 2012. Druhá je Jakubíčková se 111 body a třetí Csany (94).

V dramatickém závodě pěti jezdců vyhrál závod malých stocků Patrik Vostárek, ale byl dodatečně diskvalifikován. Souboj byl dramatický až do odmávnutí šachovnicovým praporkem, kdy vše se rozhodlo až v poslední zatáčce.
Vítězem se tedy stal Michal Prášek na Yamaze o 0,148 sekundy před Maďarem Jánosem Chrobákem s motocyklem stejné značky a o 0,476 před Rumunem Mirceou Vrajitorem rovněž s bikem Yamaha. Čtvrtý dojel Ital Luca Tommasini na Triumphu a Top-5 dokompletoval Rakušan Manfred Koch na Yamaze. Za šestým Karlem Peškem dojel jako sedmý další český jezdec Jiří Klejch a v Top-10 se umístil ještě devátý Tomáš Vavrouš, zatímco čest domácích zachraňoval desátým místem Jakub Jantulík. Mimochodem, kromě Vostárka byli diskvalifikováni ještě Boyan Bonchev a Lukáš Fikker. V šampionátu se tak Michal Prášek ujal vedení, když má celkem 132 bodů. Druhý je Chrobák (127) a ve hře o titul šampiona 2012 je i Tommasini (126), přičemž teoretickou šanci má i čtvrtý Vostárek (106). Top-5 kompletuje Klejch (75).
Pouhých 9 jezdců - a pouze 7 jich vidělo šachovnicový praporek - se postavilo na start kubatury supersportů, který vyhrál s náskokem 0,1 sekundy David Látr na Hondě před Michalem Šemberou s motocyklem stejné značky. Třetí skončil Viktor Dušek s Yamahou (+20,683), čtvrtý Jiří Brož rovněž na Yamaze (+22,291) a pátý Rakušan Jochen Rotter se Suzuki (+40.230). Mistrem byl už před tímto závodem Polák Marek Szkopek s motocyklem Yamahou, který má na svém kontě 147 bodů. Druhý je zatím Látr (102) a třetí M. Šembera (91). Rakušan Thomas Berghammer s Hondou (88), náš Igor Kaláb (84), další Rakušan Stefan Kerschbaumer (82) a náš Brož (82) mají stále ještě šanci na titul vicemistra. 
Dramatický závěr se dá očekávat ve velkých stocích. Bulhar Martin Choy s BMW se vítězstvím na SlovakiaRingu přiblížil na dostřel našemu Michalu Fillovi (BMW), který zde dojel "až" druhý se ztrátou 4,749 sekundy. Stupně vítězů doplnil Marko Erceg - BMW (+17.771). Za čtvrtým Chorvatem Dario Horvatem s motocyklem Yamaha dojel v Top-5 i David Ouředníček na BMW, přičemž Slovák Radoslav Dulík - Kawasaki - obsadil místo šesté. V šampionátu vede před italským finálem Michal Filla s náskokem 9 bodů před Choyem. Třetí je Michal Drobný s BMW (87), čtvrtý Chorvat Erceg (81) a pátý pak Polák Pawel Gorka s BMW (62).
Slovinec Marko Jerman se Suzuki potvrdil svým vítězstvím na SlovakiaRingu svou letošní suverenitu v nejprestižnější kubatuře superbiků, které vyhrál s náskokem více než 5 sekund před dvěma Maďary Gaborem Rizmayerem (+5.379) a Viktorem Kispatakim (+6.403). Náš Patrik Vostárek dojel čtvrtý a a Andreas Gangl dokompletoval Top-5. Slovák Vladimír Růža byl odmávnut jako desátý. Jerman má na svém kontě 133 a byl už před tímto závodem šampionem 2012 v kubatuře superbiků. Druhý zůstal i přes neúčast na Slovensku Radomil Rous (76) a na skvělé třetí místo se posunul domácí Vladimír Růža (74). Poleman ze SlovakiaRingu Berto Camlek s Yamahou - v závodě až šestý - je aktuálně čtvrtý (72) a Top-5 celkového pořadí kompletuje Michal Filla (69).

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist