Maxim Zanáška v Žilině bodoval umístěními na pódiu

Kalendář závodů mezinárodních mistrovství České republiky a Slovenska na přírodních okruzích zavedl o uplynulém víkendu jezdce třídy SSP300 Maxe Zanášku na letiště v Dolním Hričově u Žiliny. Výsledky ukázaly na to, že se jedná o velký příslib do budoucna.

Po brněnské Jarní Ceně, kde se Max znovu představil po svém podzimním debutu, a po nepříliš povedeném víkendu ve Starém Městě, si tentokrát připsal nadějný osmnáctiletý jezdec svá první pódiová umístění.

„V pátek jsem se nejdřív potřeboval seznámit s tratí,“ uvedl Maxim Zanáška. „Byla to má vůbec první zkušenost se závodem na letištní ploše. Trať mi vyhovovala a oba volné tréninky jsem dokončil shodně na druhém místě. V první kvalifikaci jsem opět zrychlil a časem 1‘20,281 sekundy jsem ji vyhrál.”

Po pátečním horkém a úspěšném dni se Max těšil na sobotu, která měla přinést mírné ochlazení a snad i déšť, který nakonec naštěstí nepřišel. Se svým strojem Yamaha R3 Blu Cru se vrhl do sobotního programu s odhodláním vylepšit svůj čas ve druhé kvalifikaci, a hlavně úspěšně dokončit závod.

„Sobotní počasí bylo chladnější a se silným větrem, což zejména na zadní dlouhé rovince vyžadovalo precizní jízdní pozici. Hned v úvodu druhé kvalifikace jsem měl ovšem lehký pád v prvním vracáku. Přestože se mi nepodařilo zrychlit, můj páteční čas i tak znamenal pole position v kategorii SSP300.”

Do odpoledního závodu se podařilo opravit drobné šrámy na motocyklu a Max se tak mohl postavit do středu první řady na roštu, kde měl po levici legendárního jezdce KTM Christophera Edera, vítěze kategorie 125 GP. První řadu pak zkompletoval jeho soupeř z kategorie SSP300 Patrik Serbousek (KTM 390).

„Start se mi nepovedl podle očekávání, chtěl jsem se pověsit za Patrika Serbouska, ale Eder se dostal mezi nás a Patrik se začal postupně vzdalovat. Nebyl jsem úplně schopen akceptovat Ederovo tempo, a když se na mě dotáhl i Olda Podlipný (125 GP), takticky jsem si jízdou na jistotu s přehledem dojel pro druhé místo v kategorii.“

V neděli se do Žiliny vrátilo teplé a slunečné počasí. V ranní warm upu se Maxova Yamaha projevovala nevyzpytatelně, proto se tým ještě před druhým závodem věnoval důkladné přípravě motocyklu. „Ve warm upu mi motorka nešla do otáček, ale s týmem jsme měli před závodem dostatek času se tomu věnovat. Nakonec se vše stihlo a do závodu jsem oproti předchozímu dni odstartoval lépe. Přesto nebyl Patrik k dostižení, Edera jsem za sebou udržel do třetího kola a pak se opakoval sobotní scénář. S celým víkendem jsem velmi spokojený a do dalších závodů maximálně motivovaný. Děkuji za podporu těm pár partnerům, které mám. O to víc si jich vážím.”

V kategorii třístovek v MMČR se ziskem 40 bodů dostal Max Zanáška na celkové třetí místo. Ve slovenském šampionátu přírodňáků je Max s 59 body dokonce druhý. Dalším závodem je Cena Slovenska na Slovakiaringu ve dnech 21.-23. července.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist