Macau GP 2019 – Vítězem dvakrát zastaveného klání je Rutter

V sobotu jeli jezdci superbiků závod 53.ročníku Suncity Group Macau Motorcycle Grand Prix. Z pole position odstartoval Peter Hickman (BMW), český závodník Marek Červený (BMW) startoval patnáctý. Bohužel Červený doplatil na chybu soupeře a závod po pádu nedokončil. Ani restartované klání na osm kol jezdci neodjeli celé, protože po dvou kolech přišel hromadný pád a zastavení závodu. Následně přišlo rozhodnutí klání již nerestartovat. Všichni jezdci mají být mimo ohrožení života. Vítězem závodu byl jmenován Michael Rutter.

Do závodu odstartoval z první řady Peter Hickman (MGM by Bathams), Michael Rutter (MGM by Bathams) a David Johnson (Tak Chun Group by PBM Ducati). Z druhé řady vyrazila trojice John McGuinness (Tak Chun Group by PBM Ducati), Lee Johnston (Ashcourt Racing) a Horst Saiger (Saiger Racing). Z třetí řady startoval Fin Erno Kostamo (MGM by Penz13), Gary Johnson (Ashcourt Racing) a Phillip Crowe (Handtrans - Lee Jackson- AC). Čech Marek Červený (Wepol Racing) odstartoval patnáctý v pořadí.

Po startu si vedoucí pozici udržel Peter Hickman, druhý jel Michael Rutter, třetí David Johnson. Český závodník Marek Červený jel patnáctý. Jako první havaroval hned v úvodu Portugalec Andre Pires (Beauty Machines Racing Team), který se snažil zvednout motorku a dostat ji alespoň pryč z koridoru dráhy městského okruhu.

Po třech odjetých kolech vedl Peter Hickman s několika sekundovým náskokem. Druhý Michael Rutter měl 1,2 sekundy za sebou Davida Johnsona, jehož postupně dojížděl čtvrtý Lee Johnston. Osm kol před cílem došlo k nehodě Roberta Hodsona (JGH Racing) jehož stroj bohužel trefil za ním jedoucího Marka Červeného, který skončil na zemi. Jelikož obě motorky zůstaly ležet na dráze, závod zastavily červené vlajky. Z Britovy motorky vytekly na asfalt provozní kapaliny, takže se muselo čistit. Oba jezdci zamíří do zdravotního centra, ale měli by být v pořádku.

Pořadí při restartu na 8 kol bylo první Peter Hickman, druhý Michael Rutter, třetí David Johnson, čtvrtý Lee Johnston, pátý Davey Todd a šestý Horst Saiger. Start tentokrát vyšel na výbornou Rutterovi v sedle RC213V, který závod vedl před Hickmanem a Johnsonem. Na čtvrté místo se posunul Davey Todd. Britský závodník BMW Peter Hickman se do vedení posunul v okamžiku, kdy do cíle chybělo odjet sedm kol.

Jezdci neodjeli ani dvě kola a došlo k dalšímu zastavení závodu po hromadné nehodě v jednom z těsnějších úseků městského okruhu. Na zemi bylo hned několik motorek, jezdci (Erno Kostamo, Didier Grams, Phil Crowe, Michael Sweeney, Dan Kruger, Derek Sheils) různě uskakovali a někteří leželi na zemi otřesení pádem. Byly vidět i plameny. Následky tohoto karambolu už budou rozhodně se zraněním. Následně vedení závodu rozhodlo, že klání již nebude znovu restartováno.

Protože je tento závod posledním bodem sobotního programu, slunce už svítilo hodně nízko a jezdce oslňovalo. Zda se závod přesune na neděli, zruší nebo budou vyhlášeny výsledky, to zatím potvrzeno nebylo.

Vedením závodu byly oficiálně publikovány výsledky restartovaného závodu po prvním kole. Vítězem je tak Michael Rutter, na druhé pozici Peter Hickman a třetí je David Johnson.

Náš tip

Výsledky závodu c4f2a39cf51e1cd276abd65dbec673db.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist