GP Macau – Závod ve znamení BMW vyhrál Hickman

Devětačtyřicátý ročník Suncity Group Macau Motorcycle Grand Prix v sobotu vyvrcholil závodem na dvanáct kol. Skvělý výkon předvedl jezdec BMW Peter Hickman, který při své teprve druhé návštěvě městského okruhu Guia zaznamenal premiérové vítězství a to s náskokem šesti sekund. Na druhém místě závod dokončil jezdec BMW Martin Jessopp a úspěch německé značky potvrdil třetím místem Michael Rutter.

Do závodu startoval jako první Martin Jessopp (Riders Motorcycles BMW), druhý Michael Rutter (Penz13.com BMW Motorrad) a třetí Peter Hickman (Briggs Equipment BMW). Po startu zůstal na vedoucí pozici Martin Jessopp, který těžil z výhody měkčí směsi pneumatiky. Po pěti úvodních kolech tak vedl Martin Jessopp před Peterem Hickmanem, který na první místo ztrácel něco přes jednu sekundu. Vedoucí dvojice měla výrazný náskok na ostatní jezdce, protože třetí Ian Hutchinson (Paul Bird Kawasaki) už ztrácel přes třináct sekund. Na čtvrté pozici jel Gary Johnson (Penz13.com BMW Motorrad Moto), pátý Michael Rutter a šestý Stuart Easton (SMT/Booth Yamaha).

Rozdíl mezi vedoucími jezdci se postupně snižoval a v osmém kole závodu už Jessopa s Hickmanem dělily jen čtyři desetiny. Bylo jasné, že mezi oběma proběhne bitva o vítězství. Už v devátém kole Hickman předjel Jessopa a převzal tak vedení v závodu. Rychlostní převahu měl jezdec BMW skutečně výraznou, protože už v dalším kole měl náskok přes osm desetin.

O třetí pozici bojoval Hutchinson s Johnsonem a to doslova a do písmene, protože předváděli neuvěřitelně těsné manévry mezi mantinely městské dráhy. Na čtvrté pozici jel John McGuinness (Honda Racing). V posledním kole bylo vše jinak. První jel Hutchinson, druhý Johnson, ale na třetí místo se dokázal probojovat Michael Rutter, který sváděl bitvu o pódiovou pozici s Johnsonem, pátým McGuinnessem a šestým Hutchinsonem.

Závod vyhrál Peter Hickman náskokem šesti sekund na druhého Martina Jessoppa. Bitvu o třetí místo nakonec vyhrál Michael Rutter, který ve finále závodu na dvanáct kol porazil McGuinnesse s Johnsonem a Hutchinsonem. „Absolutně fantastický pocit!“ prozradil po skončení závodu Peter Hickman. „Jel jsem teď v Macau teprve podruhé. Dlouho jsem roadracing nedělal, ale v posledních pár letech jsem výrazně zajel v britském šampionátu superbiků.“

„Po tréninku a kvalifikacích jsme věděli, že je Martin Jessopp velmi silný a rychlost, kterou měl ve srovnáni s ostatními, byla až příliš vysoká, abych řekl pravdu. Já jel na pneumatikách Dunlop, Jessopp s Rutterem měli jiné pneumatiky, takže jsme věděli, že ve druhé polovině můžu být silnější. Tušil jsem, že Martin bude chtít v prvních pěti, šesti kolech ujet a náskok si udržet, takže jsem věřil, že bych se něho mohl dotáhnout.“

„Martin nastavil velmi rychlé kolo. Řekl jsem si, že prostě musím jet čistě, neudělat sebemenší chybu a jet tak rychle, jak jen dokážu. Jakmile jsem měl příležitost a byl dostatečně blízko, tak jsem ho v Lisboa okamžitě předjel. Naštěstí vše dopadlo podle plánu,“ dodal vítěz Macau GP Peter Hickman.

49. Suncity Group Macau motorcycle Grand Prix – Závod (12kol)

Sobota, 21.listopadu 2015 - oblačno, dráha suchá, 27°C

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist