ČTT/IRRC Hořice – sobotní kvalifikace

Sobotní program České Tourist Trophy nabídl všem divákům skvělou podívanou a byl perfektním příslibem pro zítřejší závody, ve kterých se představí klasické motocykly, sajdkáry i účastníci prestižního seriálu International Road Racing Championship.
 

V nejsledovanější kubatuře Superbike, která je součástí seriálu IRRC, se odehrály velmi těsné souboje už ve kvalifikacích, kde se do rozdílu jedné sekundy vešla celá pětice nejrychlejších pilotů – a to je na tomto přírodním okruhu opravdu nevídaná vyrovnanost! Nejrychlejší byla nakonec domácí hvězda Marek Červený, který se zítra postaví na pole position, jenž si zajistil časem 2:15,396 sekundy. Ve skvělé formě se představil Fin Erno Kostamo, který opanoval první kvalifikační jízdu a v celkovém pořadí na Červeného ztratil pouze 0,123 sekundy. Loňský šampión IRRC Brit Danny Webb si připsal třetí čas a hned za ním skončil jeho krajan, nováček hořické tratě, leader průběžného pořadí a suverén letošní sezóny Tavey Todd. Pátý čas se ztrátou 0,827 na polemana si zajistil Němec Didier Grams.

Loňský šampión a vedoucí muž letošního ročníku Matthieu Lagrive byl nejrychlejším pilotem v obou kvalifikacích kategorie Superport a nejvýhodnější pozici si zajistil s časem 2:18,232 sekundy. V obou jízdách za ním skončil náš reprezentant Kamil Holán, který na tohoto Francouze ztratil 2,091 sekundy. Třetí čas zajel Němec Christian Schmitz, ale pouhé tři tisíciny sekundy na něj ztratil náš Petr Wiesenberg. Ve skvělé formě se předvedl další domácí střelec Michal Vecko, stejně jako Slováci Miroslav Sloboda s Tomášem Tothem.

Společný závod pojedou zítra kubatury Klasik 175 a Klasik 250, byť klasifikovány budou samozřejmě odděleně. Ve čtvrtlitrech bylo v obou jízdách stejné pořadí, když nejvýhodnější místo na startu si zajistil Vítězslav Hatan před Jiřím Švihnosem a Miroslavem Jebavým. V objemově slabší třídě byl nejrychlejším jezdem Jiří Obtulowicz.

Ve třídě Klasik 350 stačil Vítězslavu Hatanovi první kvalifikační trénink ke zisku pole position, které si zajistil časem 2:43,794 sekundy. Druhý čas zajel Jiří Švihnos, třetí byl Němec Gerald Nestler a kvarteto nejrychlejších pilotů, shodně sedlajících dvoutaktní Yamahy 350, doplňuje čtvrtý Josef Juřík.

Ve společném závodě tříd Klasik 500 a Klasik 750 bude zítra stát na nejvýhodnější pozici startovního roštu Libor Mařík s Hondou CB 750 před veleúspěšným Švýcarem Rolfem Blatterem, startujícím s Ducati 450mono. Třetí čas zajel Ondřej Mráz s dalším půllitrem, tentokrát Hondou CB 450 a čtvrtý byl František Loučka s Triumphem 750 – mix těchto dvou tříd bude tedy velmi vyrovnaný.

Skvělou podívanou divákům nabídly i tři desítky dvojic sajdkárů, které se zítra představí v závodě „na pravidelnost“.

Výsledky kvalifikací najdete zde.

Harmonogram nedělních závodů

Kategorie                           Start závodu

Supersport (1. jízda)            09.00 hodin
Klasik 175 + Klasik 250        10.10 hodin
Superbike (1. jízda)              11.20 hodin
Klasik 350                            12.30 hodin
Supersport (2. jízda)            13.40 hodin
Klasik 500 + Klasik 750        14.50 hodin
Superbike (2. jízda)              16.00 hodin
Side                                      17.10 hodin

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sečus přispěl 2 Kč
Chakin přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist