Česká Tourist Trophy/IRRC: Sobotní kvalifikace v Hořicích

Dnes se na hořickém okruhu rozhodovalo o postavení na startovních roštech zítřejších závodů historických motocyklů i obou kubatur seriálu International Road Racing Championship. Už dnes byla k vidění skvělá podívaná, slibující zítřejší dokonalé zážitky.

Zítra se v Hořicích budou dít velké věci – za to dám ruku do ohně! Největší paráda budou určitě závody kubatury Superbike, kde se představí startovní pole nabité jmény provařenými roadracingovým světem. Už v první kvalifikaci všem ukázal svoji rychlost Němec Dider Grams, který svůj čas dokázal stlačit pod magických „patnáct“ a to 2:14,901 sekundy a zítra se postaví na pole position. Ve druhé jízdě překvapil Fin Emo Kostamo, který se s časem 2:15,646 sekundy postaví na druhé místo startovním roštu, a první řadu doplní leader šampionátu Brit Danny Webb. Domácí hvězda Marek Červený zajel čtvrtý čas a do bojů o stupně vítězů budou určitě chtít promluvit i pátý Petr Bičiště a šestý Brit Jamie Coward.

Přestože ve třídě Supersport sice nebudeme mít v bojích o stupně vítězů žádného domácího zástupce, ale přesto se bude jednat určitě o velice atraktivní podívanou. Místo pro polemana si dnes zajistil Němec Thomas Walther před několikanásobným mistrem světa vytrvalostních motocyklů Matthieu Lagrivem z Francie, který je zároveň vedoucím jezdcem šampionátu. Třetí čas zajel Bělgičan Laurent Hoffman a naším nejrychlejším pilotem je Michal Vecko, který zajel čas 2:20,913 sekundy.

Třídy klasických strojů jsou rozděleny do tří závodů. V objemově nejslabší kubatuře Klasik 175 ccm budou patřit k největším favoritům Miloš Thér, Jiří Obtulovicz a Antonín Plevák, kteří v tomhle pořadí opanovali obě kvalifikační jízdy. Trojlístek se stejnými jmény figuruje i v popředí obou kvalifikací kubatury čtvrtlitrů Klasik 250 ccm a tentokrát jimi jsou Vítězslav Hatan, Petr Šupík a Petr Najman.

Ve třídě Klasik 350 ccm byl nejrychlejším Vítězslav Hatan s Yamahou 350 TR3, jemuž stačila účast v první kvalifikaci, kde dosáhl času 2:42,481 sekundy, zatímco ve druhé kvaldě zvítězil Petr Najman s časem 2:44,156 sekundy. V půllitrech, tedy třídě Klasik 500 ccm byla nejrychlejší trojice pilotů na motocyklech Honda CB 500 v pořadí Pavel Novák, Ondřej Mráz a Pavel Pospíšil a v nejsilnější třídě Klasik 750 ccm to vypadá na bitvu mezi Liborem Maříkem (Honda CB 750) a Pavlem Jančíkem (Weslake 750 Seeley).

V aktaktivní třídě sajdkárů, které zítra budou uzavírat celý program, byla nejrychlejší dvojice Jiří a Vojtěch Humlovi, kteří se strojem König 700 Windle dokázali jako jediní stlačit svůj čas pod tři minuty, když jejich maximum bylo 2:53,315 sekundy, jehož dosáhli v první kvalifikaci.

Zítřejší program začíná už velmi brzy, když start prvního závodu supersportů je naplánován na 9.15 hodin. Kompletní výsledky volných tréninků i kvalifikací najdete zde.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist