Pojeďte na Tourist Trophy!

Na “Týtý” konanou na ostrově Man se asi málokdo z vás vydá, ale příští týden máte možnost si vychutnat atmosféru jiného závodu, konaného na krásné přírodní trati. V Hořicích se totiž pojede 18. ročník Fuchs Oil Tourist Trophy motocyklových klasiků.

Nejprve se podívejte na reportáž a fotogalerii ze závodu 300 Zatáček Gustava Havla, které se v Hořicích konaly před dvěma týdny. Skvělé motocykly, nádherné počasí a neuvěřitelná kulisa dvaceti tisíc diváků jsou určitě nejlepší pozvánkou na další skvělou podívanou, která se uskuteční na téhle nádherné trati už příští víkend, tedy 6. a 7. června.


Na 18. ročník Fusch Oil Tourist Trophy je přihlášeno bezmála třista jezdců, kteří si to v patnácti kategoriích rozdají v takzvané jízdě pravidelnosti o body do evropského poháru motocyklových klasiků. Uvidíte motorky od nejstarších, vyrobených ve třicátých letech minulého století (Rudge 500 Ulster, Ariel 500 Spezial, Scott 600 Flying Squirrel, AJS 350 Big Port...) až po pily, které se ještě před nedávnem proháněly po našich okruzích v klasickém mistráku. Až se kolem vás prožene dvoutaktní Yamaha RD 350, budete asi hodně přemýšlet o tom, jestli jste správně na závodech veteránů. Do toho pojede plno superbiků, tedy původně cestovních velkoobjemových čtyřtaktů, upravených na silniční okruhy. Na trati se budou prohánět například Laverda 1000 Bol´Dor, Kawasaki 900 Z1, nebo wankelová Suzuki RE 5, což jsou mašiny podobné těm, ze kterých vlastně v Americe kategorie superbike vznikla.

Určitě největším tahákem pro diváky jsou ale sajdy. Ty se pojedou ve čtyřech kategoriích a jedna z nich bude vypsaná jako memoriál Marušky a Ilji Zachovalových, kteří v loňském ročníku na tomto okruhu tragicky havarovali. Bude se vzpomínat, ale tak, jak by si oba určitě přáli. Pětadvacet posádek sidecarů nám na trati předvede ty nejúžasnější akrobatické vylomeniny, kvůli kterým určitě stojí za to do Hořic vyrazit!


Až na Tourist Trophy dorazíte, rozhodně se nezapomeňte podívat do depa, kde si tyhle nádherné motorky můžete prohlédnou a vyfotit zblízka. Je to opravdu o něčem jiném, nežli v motocyklovém muzeu, kde podobné skvosty spíše zahálí. Tady je nejenom uvidíte, ale také je budete cítit a slyšet.












Bližší a aktuální informace najdete na stránkách AMK Hořice.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist