První MČR ve flat tracku odstartuje na přírodním oválu v Pasohlávkách

První dva závody historicky prvního ročníku Mistrovství ČR ve flat tracku (americké ploché dráze) se pojedou v pátek 25. a v sobotu 26.května v těsné blízkosti autokempu Merkur u obce Pasohlávky, kde budou součástí největšího motorkářského srazu ve střední a východní Evropě s názvem Euro Bike Fest 2013. České Mistrovství touto novou dráhou v Pasohlávkách získalo zajímavou motoristickou raritu – jde o jediný přírodní ovál těchto rozměrů v Evropě.

Pořadatelé festivalu Euro Bike Fest získali schválení od Autoklubu ČR a hliněná dráha v Pasohlávkách se tak stane součástí Mistrovství ČR ve flat tracku. Seriál devíti závodů celého mistrovství měl původně začínat na dráze ve Svitavách, kvůli špatnému počasí však musel být první závod zrušen. Mistrovství ČR tak odstartuje na Euro Bike Festu dvěma závody v pátek 24. května od 15 hodin a v sobotu 25. května od 9 hodin.

Hliněný ovál v Pasohlávkách vybudovaný přesně podle flat trackové dráhy v americkém Springfileldu je českou i evropskou raritou; všude jinde v Evropě se jezdí na tradičních plochodrážních stadionech; přírodní dráha mezi zemědělskou půdou je pouze v Pasohlávkách,“ upozorňuje jeden z organizátorů festivalu Euro Bike Fest, Ondřej Hrůza.
Závodit se bude v kategoriích Vintage 60 (moto do roku výroby 1960), FT Classic (rok 1961-1989) a FT1 Competition (1990-současnost). „Perličkou pro diváky bude třída Hot Rod Eliminator pro přestavěné amerických vozy ze 30.-50. let a závěrečný duel nejrychlejšího jezdce proti závodníkovi na plochodrážním motocyklu,“ slibuje Ondřej Hrůza. „Rozhodně není bez zajímavosti, že jde o jediný rychlý a adrenalinový motoristický sport, ve kterém lze na závodní dráze vidět historické i moderní motocyklové legendy značky Harley-Davidson“, dodává Hrůza.

Závodů se zúčastní hvězdy evropského flat tracku – Holanďan Jan-Willem Jansen, jeho bratr Mick Jansen, který jezdí za Švýcarsko, nebo mistr Rakouska Hanson Schruf. Na startovní grid se se svými stroji postaví také nejrychlejší muži Česka – namátkou Pavol Pučko nebo Jan Vondrášek. Celkem je zatím přihlášeno 35 jezdců, organizátoři čekají až 45 závodníků.

Závod ve flat tracku je součástí 5. ročníku Euro Bike Festu, největšího české srazu milovníků jendé stopy. Uskuteční se od 23. do 26. května v Pasohlávkách.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist