Webb nebo Roczen? Mistra světa 2021 poznáme v sobotu v noci

Superkros je ve finále. Ten americký. I ten světový. Po 16 závodech zbyli ve třech kategoriích dva až tři jezdci, mezi nimiž se rozhodne o titulu. Ve třídě 450 kromě amerického i o titulu světovém.

Kdo je ve hře? Do posledního závodu v Salt Lake City jde jako vedoucí jezdec šampionátu 450 mistr z roku 2019 Cooper Webb (KTM) s náskokem 22 bodů na Kena Roczena (Honda). Třetí Eli Tomac (Kawasaki), obhájce titulu, je už ze hry venku.
Třídy 250 jsou dvě, jsou regionální, dělí se na východní a západní část. V Salt Lake City pojedou letos poprvé a naposledy spolu, mohou si tedy vzájemně brát body. Na Východě (East) vede Colt Nichols (Yamaha) o 23 bodů před Japoncem Jo Shimodou (Kawasaki), na Západě (West) vede Justin Cooper (Yamaha) o 20 bodů před Australanem Hunterem Lawrencem (Honda) a o 22 před Cameronem McAdoo (Kawasaki).
Na vítěze závodu čeká 26 bodů, to znamená, že by se muselo favoritům stát něco závažného, aby o svůj náskok přišli.

Roczen přišel před týdnem zřejmě o poslední šanci

V minulém závodě v Salt Lake City vedl Ken Roczen od startu celých 18 kol a protože Cooper Webb jezdil v té chvíli až čtvrtý, znamenalo to, že Roczen stáhl Webbův náskok ze 16 na 9 bodů, což by bylo ještě „hratelné“ do finálového závodu. Jenže potom udělal Roczen chybičku, spadl a předjeli ho čtyři jezdci, včetně jeho týmového kolegy Chase Sextona. Jelikož Jason Anderson (Husqvarna) ztratil tempo, byl rázem Webb na druhém místě. Zde je zajímavá skutečnost, že do čela se dostal Webbův týmový kolega Francouz Marvin Musquin, který ale Webbovi vůbec „nevyšel vstříc“ a držel ho v nepatrném odstupu za sebou až do cíle. Zajímavé je i to, že se Webb nepokusil o žádný atak v podobě tvrdšího block-passu a nechal Musquina dojet si pro první letošní vítězství. Webbův náskok na Roczena mohl být 25 bodů, je tedy „jen“ 22. I to ale bude pro Roczena a jeho Hondu tvrdý oříšek, titul by mu mohlo zachránit v podstatě jen Webbovo odpadnutí ze závodu.

Zatím poslední podium v SLC – zleva Webb, Musquin a premiérově Malcolm Stewart

V souvislosti s Roczenem jsem na rozpacích, zda o něm lze ještě psát jako o Němci. Zatím jsem se nesetkal s tím, že by ho někde uváděli jako Američana, snad s výjimkou FIM (ale té se nedá věřit) se uvádí německou vlaječkou, nicméně když se předloni ženil, oznámil, že bude mít americké občanství a německé tím pádem ztratí, protože Německo neuznává dvojí občanství. Možná má někdo ze čtenářů čerstvější či ověřenější informace… Ale na pasu nezáleží, Ken Roczen je tak jako tak Němec jako poleno.

Eli Tomac zaznamenal v posledním závodě druhý nejhorší letošní výsledek (10.) a přišel tím o šanci na obhajobu, ztrácí už 50 bodů.


Získá Yamaha oba malé tituly?

Obě čtvrtlitrové třídy má nejlépe rozjeté Yamaha, která má opravdu silné obsazení svých týmů. Na Východě má Colt Nichols náskok 23 bodů a stačí mu dojet i uprostřed pole. Christian Craig přišel o šanci v minulém závodě, když se zranil. Měl na kontě letos dvě výhry, Nichols má tři. Dvě výhry má i Jett Lawrence (Honda), ten ale přišel o šanci už v Indianapolisu, kde nedojel. Teoreticky tak může Yamaze vyfouknout titul jedině 18letý Jo Shimoda (Kawasaki), který získal minulou sobotu své vůbec první vítězství, ale platí zde to, co u Roczena: Nichols by nesměl dojet a Shimoda by musel vyhrát. V tom mu ale budou bránit i rychlíci ze Západu.

Jo Shimoda (Kawasaki) a Michael Mosiman (GasGas)

Na Západě vede Justin Cooper o 20 bodů před Hunterem Lawrencem (Honda). Starší z australských bratří vyhrál jednou, Cooper třikrát. Zcela bez šance není ještě Cameron McAdoo (Kawasaki), který také jednou vyhrál. I tady platí, že Cooperovi stačí v posledním závodě dojet ve středu pole a titul bude jeho.

Rozhodující závod se jede v Salt Lake City již v sobotu v noci, tedy spíš nad naším nedělním ránem.

Bude to maso... Tomac1, Musquin25, Sexton23, Roczen94

Stadion v Salt Lake City předvádí Max Anstie

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist