Australan Maddison ohromil kovboje v Calgary

Vyprodaná aréna v Stampede Parku v Calgary (Alberta, Canada) oslavovala vítězství australana Robbieho Maddisona při druhé zastávce Red Bull X-Fighters World Tour 2009. Město kovbojů bylo nadšeno tím, co jim nejlepší jezdci freestyle motocrossu předvedli.

Moře stetsonů, vysokých kožených bot, flanelové košile kam jen oko dohlédne, stovky kilogramů žvýkacího tabáku měnícího se v hnědé cosi a frenetický řev, když divoký splašený kůň vyšle vstříc nechtěnému backflipu kovboje, který se ho opovážil na pár vteřin osedlat. Tak vypadá zábava v historické aréně Stampede Parku po většinu roku, kdy patří výhradně rodeu. Tentokrát ale bylo všechno jinak. Dusot kopyt a hudbu ve stylu country vystřídal ostrý zvuk motorů, vzduchem se nesl pach benzínu a pohledy místních s úžasem sledovaly umění novodobých krotitelů, elity ve freestyle motocrossu.
21tisícový dav lidí v dlouho dopředu vyprodané aréně vymačkal z jezdců to nejlepší a odměnou mu byla skvělá podívaná. Nejlépe se tentokrát předvedl osmadvacetiletý Australan Robbie Maddison. Ve finále jízdou na hraně zdolal Eiga Satoa z Japonska. Loňský šampion, Švýcar Mat Rebeaud, skončil třetí a na první letošní výhru si ještě bude muset počkat.
Nemohu tomu uvěřit. Sen se stal skutečností. Těžká práce v přípravě se vyplatila. Celý den byl naprosto bláznivý. Už od startu jsem měl pocit, že mám šanci vyhrát a po úspěšném čtvrtfinále proti Natovi Adamsovi už jsem věděl, že to nepustím,“ líčil po finále nadšený Maddison. Adams proti němu vsadil vše na jedinou kartu, když doufal, že mu vítězství přinese 360 stupňová otočka. Maddison ale s triky nezaostal a jeho jízda byla vyrovnanější.
Místní hrdina Jeff Fehr skončil na deváté příčce. Miláček publika dorazil do arény v dresu Calgary Flames, za což si pochopitelně vysloužil ohromný aplaus. Hvězda NHL Dion Phaneuf, který zasedal v porotě, ho osobně obdaroval. „To byla taková vlna adrenalinu, před domácím publikem jsem udělal všechno co jsem mohl. Ale kluci byli strašně silní, takže jsem s výsledkem celkem spokojený.“ dodal ještě Fehr.
Naproti tomu zklamaný odjížděl z arény sedmnáctiletý zázrak Levi Sherwood. „Gumové dítě“ z Nového Zélandu se teprve podruhé představil v mezinárodním závodě FMX, po překvapivém vítězství z Mexico City ale tentokrát obsadil až sedmou příčku. V celkovém pořadí je ale zatím druhý se 130 body za Eigem Satoem, který na něj má 30 bodů k dobru. Třetí místo drží Mat Rebeaud se stejným počtem bodů jaký má Sherwood. Příští zastávka je na programu 27. června v Texasu v USA.

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist