GP České republiky v motokrosu přivítá o víkendu Loket

Do České republiky zavítá nadcházející víkend světová motokrosová elita. Západočeský Loket bude 22. - 23. července 2017 opět po roce hostit Grand Prix České republiky v motokrosu! Třináctý závod seriálu Mistrovství světa nám v Lokti kromě tradičních tříd MXGP a MX2 nabídne také závod MS třídy žen (WMX) a napínavý finálový závod Mistrovství Evropy juniorských tříd 65ccm a 85ccm.

Tradiční pořadatel tohoto podniku AMK Loket v AČR má na svém kontě již více jak dvacetiletou zkušenost s pořádáním závodů MS. Krásná přírodní trať Loketské serpentiny s převýšením 50 metrů je mezi jezdci oblíbena, její zázemí také nabízí dostatek prostoru, a tak se žádné překotné změny oproti loňským ročníkům nechystají. Více nám dal pod pokličku velkého pořadatelského hrnce nahlédnout Zdeněk Dvořák, předseda pořadatelského sboru: „Rádi bychom do Lokte pozvali všechny příznivce motokrosu, aby mohli podpořit české jezdce, kteří zde změří své síly se světovou špičkou. Diváky kolem trati nečekají žádné významnější změny, ale snažili jsme se ještě více zkvalitnit zázemí motokrosového areálu tak, aby si odnesli co možná nejlepší sportovní zážitek“, popisuje Dvořák a dále dodává: „Rádi bychom touto cestou poděkovali Autoklubu České republiky, Sokolovské uhelné, a.s., MŠMT a řadě dalších, menších sponzorů, bez jejichž podpory by se tyto závody světového formátu nemohly uskutečnit. Poděkování za spolupráci patří též všem dobrovolným fanouškům motokrosového sportu, kteří se ve svém volném čase podílejí na přípravě a organizaci tohoto podniku a také těm, kteří pomáhají svým přičiněním k hladkému a bezpečnému průběhu vlastních závodů,“ oceňuje nezbytnou přízeň z mnoha stran zkušený pořadatel.

Startovní listiny všech pěti tříd napovídají, že bychom měli vidět v každé kategorii zcela zaplněný čtyřicetimístný startovní rošt. To pochopitelně slibuje parádní podívanou! A co navíc – hned ve čtyřech třídách budeme moci fandit českým reprezentantům!

MXGP - MXGP_of_Czech_Republic_Entry_list_MXGP.PDF

Letošní sezónu výborně začal osminásobný mistr světa Ital Antonio Cairoli (RED BULL KTM FACTORY). Nejprve rutinně vyhrál jarní předsezonní mezinárodní italský šampionát, a když se v téže sérii zranil jeho rival a zároveň stájový kolega - holandský talent Jeffrey Herlings, bylo jasné, že Cairoli bude letos patřit k horkým favoritům i v boji o světový primát. V této sezóně už stihl vyhrát osm rozjížděk, navíc má k dobru perfektní starty, o které se může opřít a následně na nich stavět svůj skvělý výkon. Na svém kontě v královské kubatuře MXGP má celkem 478 bodů a velký náskok před svými soupeři. Sečteno podtrženo, pokud italský fenomén neudělá ve zbytku sezony nějakou fatální chybu, může dosáhnout na další, v pořadí již devátý světový titul.

V tabulce druhý je prozatím belgický motokrosař Clement Desalle (MONSTER ENERGY KAWASAKI RACING TEAM, 387b.), který má v poslední době výbornou formu a je rozhodně aspirant na stupně vítězů. Třetí je Francouz Gautier Paulin (ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY, 383b.) a pokud mu sedne trať, může všem pořádně zatopit. No a potom je tady holandský rychlík Herlings (382b.), který závod od závodu zrychluje a poctivě maže ztrátu způsobenou předsezónním zraněním ruky. Na Loketské serpentiny sice nemá moc dobré vzpomínky (kvůli předloňskému vážnému zranění kyčle), ale určitě bude dělat vše proto, aby zde zvítězil a posunul se celkově za Cairoliho. Loňský šampion, stále teprve dvacetiletý Slovinec Tim Gajser (Team HRC MXGP) rozjel sezonu velice dobře, postupně ovšem začal chybovat (Lotyšsko, Německo) a z toho pramenily ošklivé karamboly. Nakonec musel dvě velké ceny dokonce vynechat, ale bodoval již při posledních podnicích (Itálie a Portugalsko). Na dobré umístění mají rozhodně ještě takoví borci jako je exmistr světa R. Febvre (MONSTER ENERGY YAMAHA FACTORY MXGP TEAM) z Francie, nebo nevyzpytatelný a stále hodně rychlý Němec Max Nagl (ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY), kterého navíc do Lokte vždy doprovodí hodně početná enkláva německých fanoušků. 

České barvy bude ve třídě MXGP hájit lídr letošního českého mistrovství Martin Michek (BUKSA/ADOS KTM Team) a rád by viděl diváky zaplněné hlediště: „Chtěl bych do Lokte pozvat všechny fanoušky, aby nás hnali podél celé tratě! Budu mít v Lokti autogramiádu, tak se s nimi rád potkám a popovídám v depu“, vzkazuje Michek. Na startu nebude chybět ani Jaromír Romančík (JD 191 KTM RT), který letos vybojoval už 11 světových bodů, ve světovém žebříčku figuruje na třicáté pozici. „Minulý víkend jsem startoval na těžkém písku v Tensfeldu (německý seriál ADAC) a ve druhé rundě jsem šel k zemi a přejeli mě přes krk. Momentálně se cítím docela špatně, ani na motorce to nejde, tak doufám, že do sobotní kvalifikace a hlavně nedělních rozjížděk budu již v pořádku," řekl po telefonu docela pochroumaným hlasem Romančík. Dalším do party je západočeský jezdec Rudolf Weschta (Team MAX 2), který zde bude sbírat drahocenné zkušenosti. Těsně před uzávěrkou pak ještě dorazila informace, že se na startu objeví i Jihočech Martin Finěk (Hulho Motocross team). Zajímavostí je, že se na startu objeví i další důvěrně známé tváře z MMČR v motokrosu, jako například Maďar Bence Szvoboda (BUKSA/ADOS KTM Team) nebo Polák Tomasz Wysocki (JD 191 KTM RT).

MX2 - MXGP_of_Czech_Republic_Entry_list_MX2.pdf

Ve třídě MX2 letos kraluje lotyšský jezdec Pauls Jonass (RED BULL KTM FACTORY, 501b.), který bude jistě chtít po loňském nešťastném pádu právě v Lokti odčinit tuto chybu a bojovat o celkový triumf. Zdatným soupeřem se mu letos ukazuje Jeremy Seewer (TEAM SUZUKI WORLD MX2, 463b.) ze Švýcarska, který několikrát prokázal svoji vysokou připravenost a odhodlanost rvát se o příčky nejvyšší. Není divu, neboť na jeho výkony dohlíží a také zodpovídá desetinásobný mistr světa - šéf stáje TEAMU SUZUKI WORLD MXGP Belgičan Stefan Everts, který nyní již jako zkušený manažer přestoupil od KTM právě k Suzuki. Letos potvrzuje v seriálu vysoké kvality T. Olsen (Husqvarna, 377b.) z Dánska, dále B. Paturel (Yamaha, FRA), J. Lieber (KTM, BEL), nebo Američan T. Covington startující na tovární Husqvarně. Vynikajícími starty oplývá mladičký španělský jezdec - super talent a člen velké rodiny továrního týmu KTM - J. G. Prado, který už letos stihl potrápit i ty nejlepší matadory. Určitě o něm v budoucnosti ještě hodně uslyšíme.  

Dlouhodobě nejlepší český reprezentant ve třídě MX2 Martin Krč (SZA STAV RT) se nedávno zranil při závodech v Německu (vykloubené rameno). Velká škoda, neboť Martin měl v poslední době slibnou formu (například vítězství v závodě ADAC) a vypadalo to, že by mohl v Lokti bojovat o první světové body. Přesto v této třídě budeme mít své zastoupení v podobě Dušana Drdaje (Yamaha Čepelák RT), současného lídra českého juniorského mistrovství. Ve startovní listině se nakonec objevil i mladý Petr Polák (JD 191 KTM RT). "Petr si poprvé osahal dvěstěpadesátku při MMČR Junior v Nové Pace a diváci ho na tomto motocyklu uvidí i v Lokti, premiéru zde zažil už loni na dvoutaktní stopětadvacítce. Jinak o víkendu jsme závodili v Německu na ADACu, kde bojujeme o přední příčky ve své kategorii 125 2T. Do konce seriálu zbývají tři klání a zatím to vypadá na celkové druhé místo," vyjádřil se k výkonům svého svěřence jeho trenér Jan Froněk ml. Naopak ze sestavy do Lokte vypadl na poslední chvíli Jakub Terešák (Motosportklub Málkov v AČR). Jakub si bohužel o víkendu v Petrovicích při seniorském šampionátu obnovil zranění kolene a zřejmě ho nemine operace.

MX (ženy) - MXGP_of_Czech_Republic_Entry_list_WMX.PDF

Pouze o jeden jediný bod vede světovou tabulku trojnásobná šampiónka Kiara Fontanesi (Yamaha, ITA, 115b.), před Livií Lancelot (Kawasaki, FRA, 114b.) a Courtney Duncan (Yamaha, NZL, 108b.). Tak vyrovnané je pořadí v ženském světovém motokrosu. Po třech závodech číhají na svou šanci jen s nepatrnou ztrátou nám známé závodnice z českého mistrovství (Kaplice 2015) - čtvrtá Holanďanka N. Van De Ven (Yamaha) a pátá Němka L. Papenmeier (Suzuki), která se letos zdařile ukázala v Opatově při MMČR v barvách Orion RT. Zmínit je potřeba také trojnásobnou mistryni světa, Němku Stephanii Laier, která v týmu BUKSA/ADOS KTM jasně vede letošní seriál českého seriálu MMČR motokrosu. Ta drží po Francii jedenáctou pozici, neboť chyběla hned v úvodím podniku MS v Indonésii. Ve startovní listině najdeme i další, v českém motokrosu dobře známá jména – Rakušanky Elenu Kapsamer a Julii Schrenk, které se za Motosport Chýnov také pravidelně účastní již druhou sezónu závodů MMČR třídy žen. Další takovou závodnicí je i Polka Wiktoria Garbowska.

Českou reprezentaci ženského motokrosu bude osamoceně zastupovat pouze dvacetiletá Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák RT). Kristýna už si letos vyzkoušela světový motokros (Itálie, Francie), ale na body prozatím nedosáhla. Ovšem na ty evropské ano, poněvadž v seriálu ME jich dokonce vybojovala už čtyřicet a je průběžně čtrnáctá. Na domácí půdě a před domácí kulisou má určitě reálnou šanci obsadit bodované příčky. "Bude to hodně těžké, i když jsme to dvakrát vyzkoušeli, tak na body to nestačilo, ale zkušenosti jsme získali a to je velice důležité, pro další období. Pokud Kristýna zvládne startovací manévr, tak zcela určitě nic nevzdáme a budeme bojovat o první bodíky," řekl o své svěřenkyni trenér a manažér v jedné osobě Jiří Čepelák. „Loket je mou oblíbenou tratí. Na závod se budu připravovat stejně, jako na každý jiný závod, takže kolo, běh a samozřejmě i trénink na motorce. Mám chuť bojovat o světové body, tak se necháme překvapit, jak to dopadne… ,“ vzkazuje mladá česká závodnice Kristýna Vítková.

EMX65 a EMX85ccm - MXGP_of_Czech_Republic_Entry_list_EMX65.pdf
MXGP_of_Czech_Republic_Entry_list_EMX85.pdf

Stejně jako loni se v Lokti budou rozdávat letošní tituly mistrů Evropy v kubaturách 65ccm a 85ccm. Kluci se během roku rvali mezi sebou ve čtyřech kvalifikačních zónách, z každé postupovalo přímo do finálového klání deset nejúspěšnějších. V pětašedesátkách máme přímo z kvalifikace dva zástupce - Julius Mikula (Motosport klub Málkov v AČR). "V Lokti jsme startovali již loni, ale byly tam určité technické problémy s motocyklem. Letos jsme zase o něco zkušenější, takže bychom chtěli dosáhnout na dobrý výsledek. Vše bude záležet na momentální situaci, vývoji a průběhu zápolení," řekl k víkendovému dění Julius Mikula starší. Dalším českým reprezentantem bude v tomto finálovém závodě Matěj Skořepa (SMS Pardubice): „Na předposledním závodě juniorského MMČR v Kaplici jsem měl těžký pád z prvního místa a skončil jsem v nemocnici se zlomenou klíční kostí a otřesem mozku. Nyní je kost již srostlá a já postupně začínám trénovat. Pět týdnů jsem sice neseděl na motorce a na trénink tak mám zhruba týden, přesto jsem rád, že budu moci v tomto finálovém závodě startovat a do Lokte se už moc těším!“ vzkazuje Matěj Skořepa.

V silnější kategorii 85ccm se přímo do finále bohužel nikdo z našich mladých motokrosařů nekvalifikoval, ale určitá šance je na "čekačku", tedy pokud někdo z nominovaných jezdců z nějakých příčin podnik odřekne. O nejvyšší pozice by měl v této třídě bojovat Maďar Adam Zsolt Kovacs, který už má na svém kontě dva tituly z juniorského MMČR. Obě tyto třídy jsou zajímavé i bohatou mezinárodní účastí, neboť díky geograficky rozděleným kvalifikačním zónám se do tohoto závodu mají šanci dostat jezdci téměř ze všech evropských zemí.

Součástí MS v Lokti bude rotunda projektu „Jedu na dřeň“. Potencionální dárci kostní dřeně zde budou mít po celou dobu konání akce příležitost přijít a přidat se díky odběru krve mezi možné zachránce lidských životů. Heslo projektu zní: „Největším vítězstvím v životě je zachránit život někoho jiného. Jedu na dřeň!“ a podporuje ho i celá řada předních českých motocyklových i automobilových závodníků.

Časový Harmonogram -  2017 CASOVY ROZVRH CZ.pdf

Sobotní program začíná tréninkovými jízdami třídy WMX v 8:30 hod. a během odpoledne budeme moci sledovat první finálové jízdy tříd EMX65, EMX85 a WMX. V neděli pak v Lokti zaburácí závodní motory v 8:25 hod. a bude to opět kategorie WMX, která bude mít hned po desetiminutovém warmupu svou druhou finálovou jízdu. Finálové jízdy tříd MXGP a MX2 budou na programu v neděli odpoledne. Na páteční i sobotní večer je připravena afterparty a v sobotu večer pak i tradiční velkolepý ohňostroj.

Informace o vstupném, doprovodném programu a o možnosti parkování a táboření poblíž tratě najdete na webu pořadatele - ZDE

Najděte si o nadcházejícím víkendu cestu do západočeského Lokte, bude to zajisté velký sportovní zážitek a rozhodně nebudete litovat…!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist