Francouz Charlier mění stroj i třídu

Yamaha ztratila trpělivost a ukončila spolupráci s francouzským jezdcem Christophe Charlierem, který za několik let v továrním týmu nebyl schopen zajet ve třídě MX2 odpovídající výsledek. Hned po něm ale sáhla Honda a posunula ho o třídu výš.

Třiadvacetiletý Charlier z Korsiky tak bude v příští sezóně závodit v seriálu mistrovství světa prestižní třídy MXGP za tým Honda 24MX Racing! Jeho kolegou bude talentovaný, ale zatím nezkušený Švéd Filip Bengtsson. O Charlierovi se soudilo, že bude nejlepším jezdcem mladé francouzské nastupující generace. Předpoklady ale nenaplnil a časem se ukázalo, že mnohem lépe jsou na tom jeho vrstevníci Dylan Ferrandis, Romain Febvre či nový mistr světa dvěstěpadesátek Jordi Tixier. Charlier se do povědomí motokrosové veřejnosti dostal v roce 2009, kdy během seriálu mistrovství Evropy vyhrál 17 z 28 pořádaných jízd. Už tehdy jezdil Yamahu. Později si ho manažer Michele Rinaldi vytáhl do továrního týmu.
Charlier byl v barvách týmu Monster Energy Yamaha v roce 2012 celkově v tabulce mistrovství světa třídy MX2 devatenáctý, o rok později sice čtvrtý, ale čekalo se už od něj mnohem víc než jediná vyhraná jízda ve Švédsku. Letos se propadl úplně, když po zranění skončil patnáctý a opět vyhrál jedinou jízdu, tentokrát v Lokti. Ale například z belgického Lommelu odjížděl s pouhými čtyřmi získanými body a to je pochopitelně na jezdce s plnou tovární podporou zoufale málo. Charlier v týmu 24MX Honda Racing nahradí i u nás známého Slovince Klemena Gercara, dvojku mu bude dělat, jak již bylo řečeno, Švéd Filip Bengtsson. Manažer společnosti Honda Motor Europe Off-Road Davy Dousselaere, který zastřešuje i tým 24MX, je s uzavřenými smlouvami spokojený. I proto, že další tým Hondy JTech prodloužil o rok smlouvu do třídy MX2 Rusovi Vsevolodu Bryljakovovi. Velkou nadějí evropské Hondy má být i Albie Wilkie, který vyhrál značkový šampionát Honda 150. Ten by měl příští rok působit v seriálu EMX250.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist